Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'adform ' + adformID + ' was empty, loading BB' );

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document );

// end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) );

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Tottenham Hotspur FC
  • Perustettu: 1882
  • Stadion: Tottenham Hotspur Stadium (62 850)
  • Kotikaupunki: Lontoo
  • Kotiasu: Valkoinen
  • Vierasasu: Tummanvihreä
  • Manageri: Nuno Espírito Santo
  • Saavutukset: Englannin pääsarjan mestaruus kausina 1950-51 ja 1960-61, kahdeksan FA Cupin voittoa (viimeisin kaudella 1990-91), Liigacupin voitto kausina 1970-71, 1972-73, 1998-99 ja 2007-08, UEFA Cupin voitto kausina 1971-72, 1983-84, Mestarien liigan finaalissa kaudella 2018-19.

José Mourinho teki mourinhot

José Mourinhon aika Tottenhamissa jäi pettymykseksi. Kuva: Getty Images.
  • Valioliiga: 7. (karsii Konferenssiliigaan)
  • Pisteet: 62
  • 18 voittoa, 8 tasapeliä, 12 tappiota
  • Maaliero: 68-45
  • Cupit:
    • FA Cup: Viides kierros, hävisi Evertonille
    • Liigacup: Finaali, hävisi Manchester Citylle
    • Eurooppa-liiga: Neljännesvälierät, hävisi Dinamo Zagrebille

Tottenham lähti viime kauteen legendaarisen José Mourinhon johdolla. Mourinho toki saapui Spursiin jo marraskuussa 2019, kun Mauricio Pochettino sai potkut. Viime kausi oli Mourinholle kuitenkin ensimmäinen kokonainen kausi. Mourinhon tehtävänä oli tuoda pitkästä, pitkästä aikaa pokaali. Siinä Mourinho ei onnistunut, kun potkut tulivat juuri liigacupin finaalin alla.

Mourinho sai myös varoja hankintoihin kauden alla. Sisään tuotiin Mourinhon työteliääseen ja tiiviiseen puolustukselliseen pelitapaan sopivia palasia. Pierre-Emile Højbjerg saapui keskikentän pohjalla työhevoseksi. Matt Doherty toi oikealle laidalle leveyttä. Sergio Reguilón oli erinomainen haku Real Madridista, josta saapui myös lainalle Spursin käytännön oma poika Gareth Bale.

Ennen kauden alkua Spursin hyökkääminen ja pallollinen pelaaminen olivat yhä isoja kysymysmerkkejä. Mourinhon hyökkäyspelin organisointia on kritisoitu voimakkaasti jo useamman vuoden ajan. Viime kausi ei lopulta muuttanut mitään. Mourinhon hyökkäyspelin organisointi oli yhä täysi mysteeri.

Alkukaudesta Harry Kane ja Heung-min Son olivat suorastaan huimassa vireessä. Avausottelussa Everton kaatoi Spursin, mutta sen jälkeen Tottenham pelasi 11 peliä ilman tappiota, joista peräti seitsemän ottelua päätyi voittoon. Son ja Kane olivat ilmiliekeissä uhmaten maaliodottamaa.

Erinomainen alkukausi nosti Tottenhamin yhdeksännellä ottelukierroksella koko sarjan kärkeen, kun Manchester City kaatui 2-0 Sonin ja Giovani Lo Celson osumilla. Tässä vaiheessa osa Spursin kannattajista hyppäsi jo täysillä Mourinhon kelkkaan, vaikka kehittyneet tilastot kertoivat karusti, että ongelmia oli näköpiirissä.

Spurs oli lopulta kärjessä neljän kierroksen ajan, jonka jälkeen tuli tappiot Liverpoolille ja Leicesterille. Tammikuun lopulla vääjäämätön alkoi tapahtua. Spurs hävisi ensin Liverpoolille, sitten Brightonille ja sen jälkeen vielä Chelsealle. Voitto WBA:sta antoi pientä lohtua, mutta sitten tuli vielä tukkapöllyä Manchester Cityltä sekä West Hamilta.

Mourinhon sädekehä alkoi romuttua. Spursilla oli suuria vaikeuksia pelinrakentelussa ja maalipaikkojen luomisessa, kuten odottaa saattoi. Tottenham onnistui silti roikkumaan kiinni Konferenssiliigan karsintapaikassa, jonka se lopulta piti loppuun asti.

FA Cupista Tottenham tippui helmikuussa viidennellä kierroksella jatkoajalla Evertonille.

Maaliskuussa tuli lisää pettymyksiä, kun Tottenham tippui Eurooppa-liigasta neljännesvälierissä Dinamo Zagrebille. Ensimmäisestä osasta tuli 2-0-voitto, mutta lopulta Dinamo käänsi pelin kotonaan ja eteni jatko-ottelun myötä puolivälieriin yhteismaalein 3-2. Lopun alkua.

Harry Kane ja Heung-min Son olivat yksi sarjan parhaista tutkapareista. Kuva: Getty Images.

Mourinhon aikakausi tuli lopulta päätökseen 19. huhtikuuta. Ajoitus oli suorastaan kummallinen. Alla oli toki kolmen ottelun voitoton putki, mutta edessä häämötti myös Spursin mahdollisuus palata pokaalikantaan, kun liigacupin finaali oli vain vajaan viikon päässä.

Mourinho, jos joku, olisi ollut oikea mies johdattamaan Spurs finaaliin Man Cityä vastaan. Mourinhon hyökkäyspelin organisointia voidaan kritisoida, mutta hän on aina ollut mestari luomaan yksittäiseen otteluun voittavia pelisuunnitelmia. Siksi Mourinhon potkut tulivat suorastaan outoon ajankohtaan. Entinen Spurs-pelaaja Ryan Mason otti joukkueen komentoonsa, ja Man City vei liigacupin finaalin 1-0.

Spursin seurajohto ei suoranaisesti ansaitse kiitosta toiminnastaan viime vuosina. Mourinhon palkkausta pidettiin hyvin riskialttiina vetona jo alkujaan. Mourinholla oli mahdollisuus tuoda se himoittu pokaali, mutta siihen Daniel Levy ei lopulta antanut mahdollisuutta.

Yksi pohdinnan paikka on, jos Mourinho olisi liigacupin voittanut, olisiko seura voinut enää antaa hänelle potkuja? Levy teki virhepalkkauksen ja lopulta joutui antamaan potkut ennen Spursin kauden tärkeintä ottelua. Mourinhosta haluttiin eroon, eikä liigacupin voitto olisi helpottanut asiaa. Sinne meni sekin pokaali.

Ei vieläkään pokaalia. Kuva: Getty Images.

Masonin kanssa Spurs voitti loppukaudella sarjassa neljä peliä ja hävisi kaksi. Viimeisellä kierroksella Tottenham otti lopulta Masonin johdolla kauden tärkeimmän voittonsa, kun Mestarien liigan paikoista taistellut Leicester kaatui viime hetken maaleilla 4-2.

Jotenkin osuvaa oli, että ratkaisevat maalit 87. sekä lisäajan kuudennella minuutilla iski lainalla erinomaisen loppukauden pelannut Gareth Bale. Walesilaislaituri saattoi tehdä viimeisen palveluksensa seuralle, josta hänen uransa aikanaan lähti rakettimaiseen nousuun.

Voitto toi karsintapaikan Konferenssiliigaan ja jätti verivihollisen, Arsenalin, taakse pisteen päähän. Kauden mourinhomaisuudesta kertoi se, että pisteodottaman mukaan Tottenham olisi sijoittunut vasta kymmenenneksi. Spurs ylitti pisteodottamansa yli kahdeksalla pisteellä.

Son ja Kane pelasivat jälleen vahvat kaudet. Kane tykitti 23 osumaa ja Son 17. Hugo Lloris oli Tottenhamin peliaikakuningas. Mourinhon hankinta Højbjerg pelasi hyvän kauden keskikentällä, mikä toi myös suuren roolin viime kesän EM-kisoissa Tanskan paidassa. Eric Dierista tuli lopullisesti toppari Mourinhon alaisuudessa, ja hän olikin yksi kauden onnistujista.

Kesäkuun lopulla Tottenham ilmoitti uudeksi managerikseen Nuno Espírito Santon, jonka aikakausi päättyi Wolverhamptonissa keskinkertaiseen kauteen. Santon lisäksi Spurs teki tärkeän palkkauksen urheilupuolelle, kun urheilupuolen johtajaksi saapui Fabio Paratici.

Mitä siirtoja Tottenham on tehnyt kesällä? Mitä siirtoja saatetaan vielä nähdä? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla kesän siirrot”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 2.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Fabio Paratici katsoo Italiaan – mitä tekee Harry Kane?

Fabio Paratici tuo uudenlaisen rekrytointiprosessin Tottenhamiin. Kuva: Getty Images.

Tottenhamin kesän merkittävin palkkaus on ollut Fabio Paraticin hankinta seuran urheilupuolen johtajaksi. Paratici vietti Juventuksessa 11 vuotta urheilujohtajana ja teki vakuuttavaa työtä. Paratici ei jätä kiveäkään kääntämättä. Hän saattaa olla juuri sellainen persoona, jota Spurs on kaivannut.

Ensimmäiseksi Paratici hoiti Nuno Espírito Santon sopimuksen maaliin. Itse asiassa Paratici solmi Santon sopimuksen ennen kuin hän virallisesti oli Spursin palkkalistoilla.

Paratici tuntee italialaisen jalkapallon kuin omat taskunsa. Ei siis ole ihme, että Spursin katseet ovat siirtomarkkinoilla suuntautuneet Serie A:han. Se sisältää omat riskinsä, mutta Paratici luottaa vaistoonsa. Hyppy Serie A:sta Valioliigaan on ollut pelillisesti suuri. Harva pelaaja on sopeutunut nopeasti italialaisesta jalkapallosta englantilaiseen, mutta se ei tarkoita, etteikö siinä voisi onnistua.

Tarpeita Tottenhamissa on. Luottotoppari Toby Alderweireld kirjoitti viime kaudella jatkosopimuksen, mutta lähti kauden jälkeen qatarilaiseen Al-Duhailiin noin 13 miljoonan euron kaupassa. Se saattoi olla järkevä siirto Spursilta, mutta aukon Alderweireld jättää.

Hänen tilalleen tuotiin Atalantan 23-vuotias Cristian Romero. Romerosta Spurs maksoi noin 55 miljoonaa euroa. Romero saanee heti ensimmäisellä kaudellaan vastuullisen roolin. Se pitäisi pystyä täyttämään, mikäli Spurs haluaa menestyä.

Pitkään Spursia palvellut Toby Alderweireld lähti Qatariin. Kuva: Getty Images.

Toppariosastolta lähti myös Juan Foyth, 23, joka siirtyi 15 miljoonan euron kaupassa Villarrealiin. Foyth ei koskaan vakiinnuttanut paikkaansa Tottenhamissa, joten siirto oli looginen. Spurs teki vieläpä Foythilla pari miljoonaa euroa voittoa.

Pitkäaikainen luottolaituri Erik Lamela, 29, sai lähteä Sevillaan vaihtokaupassa 20-vuotiaaseen superlupaukseen Bryan Giliin. Spurs maksoi Lamelan päälle vielä 25 miljoonaa euroa. Gil on potentiaalinen laituri, mutta tulevalla kaudella on vielä turha odottaa ihmeitä.

Merkittävistä lähtijöistä voisi vielä mainita Gareth Balen, joka iski viime kaudella 11 maalia Valioliigassa. Balen laina loppui ja laituri palasi Real Madridiin. Pitkäaikainen luottopuolustaja Danny Rose jäi viime kaudella koirankoppiin ja pääsi lähtemään vasta nyt, kun sopimus umpeutui.

Paulo Gazzaniga, 29, siirtyi ilmaiseksi Fulhamiin ja hänen tilalleen lainattiin Atalantasta Pierluigi Gollini, 26. Myös konkarivahti Joe Hart, 34, lähti 1,2 miljoonalla eurolla Celticiin. Veskariosasto onkin kauden alla vielä vajaa.

Lainakärki Carlos Vinícius ei vakuuttanut, eikä hänen optiota käytetty. Vinícius palasi Benficaan. Huhuissa Spursiin on yhdistetty Atalantasta myös 21-vuotias hyökkääjä Dusan Vlahovic, joka voisi profiililtaan sopia Harry Kanen saappaisiin, jonain päivänä. Ja kyllä, Harry Kanen saappaisiin.

Lisäksi hiljattain nousi esiin huhu, jonka mukaan Spurs olisi hankkimassa Internazionalen keskushyökkääjä Lautaro Martínezin. Siirto olisi looginen, mikäli Kane todella lähtee. Martínezin agentti Alejandro Camano kuitenkin tyrmäsi huhut siitä, että Martínez lähtisi Interistä.

Tapaus Eriks…, korjataan …Harry Kane

Sitten huoneessa olevaan elefanttiin. Tottenhamin paras pelaaja ja ykköshyökkääjä Harry Kane ei saapunut Spursin harjoituksiin kauden alla. Lopulta mies palasi joukkueen vahvuuteen viime lauantaina, mutta ensimmäiseksi hänet ohjattiin karanteeniin pidennetyn loman takia. Kane, 28, on tiettävästi kyllästynyt Daniel Levyn tyhjiin lupauksiin.

Harry Kane haluaa pois Tottenhamista. Kuva: Getty Images.

Tiettävästi Levy olisi luvannut Kanelle, että hän voisi siirtyä, mikäli sopiva tarjous tulisi pöydälle. Manchester City oli alkukesästä halukas ostamaan Kanen reilulla sadalla miljoonalla eurolla. Levy hylkäsi tarjouksen ja City käytti rahat Jack Grealishiin. Kane ei katsonut Levyn päätöstä hyvällä.

Nyt joukkueen tärkein pelaaja ja kapteeniston jäsen pelaa omaa peliään seuran suuntaan, mikä ei ole kovin hyvä lähtökohta kauteen. Kane on antanut Spursille kaiken ja vähän enemmän, mutta Spurs ei ole silti pystynyt hänen aikanaan voittamaan mitään.

Lähellä se on käynyt. Kausi 2015-16 oli pedattu Tottenhamille, mutta Leicester venyi lopulta yllätysmestaruuteen. Spursilla oli kaikki saumat voittaa Valioliiga, mutta lopulta surkea loppukausi pudotti sen kolmanneksi. Vuoden 2019 Mestarien liigan finaalissa Tottenham taipui Liverpoolille, eikä tuloksesta jäänyt nokan koputtamista.

Kane on 28-vuotias ja tällä hetkellä yksi maailman parhaista keskushyökkääjistä. On selvää, että Kane haluaa voittaa urallaan jotain. Juuri nyt Tottenham ei ole sellainen paikka, jossa pelattaisiin mistään mestaruuksista. On ymmärrettävää, että Kane haluaa nyt tarttua tilaisuuteen ja voittaa jotain suurempaa kuin Audi Cupin harjoituskaudella. Pian se voi olla myöhäistä.

Yli sata miljoonaa euroa olisi ollut nykyisessä markkinassa erinomainen summa Kanesta, mutta Levy oli eri mieltä. Kanen siirtosaaga ei ole vielä ohi, mutta Tottenhamin valmistautumiseen se on jo vaikuttanut suuresti. Kanesta on tulossa Spursille tapaus Christian Eriksen all over again.

Tottenham ja Levy eivät tule Kanen kohdalla voittamaan. Kane saa jossain vaiheessa siirtonsa, mutta siihen asti joukkueen tärkein pelaaja kiukuttelee, ja joukkue uuden valmentajansa johdolla joutuu vastailemaan päivästä toiseen kysymyksiin Kanesta. Samaan aikaan Levy pilaa jälleen yhden Tottenhamin alkukauden ja yhden erinomaisen Spurs-pelaajan maineen kannattajien silmissä.

Kanesta saatavilla rahoilla Tottenham voisi Paraticin ja Santon johdolla hyvillä mielin rakentaa uutta. Levy vain siirtää vääjäämätöntä ja jarruttaa seuran kehitystä.

Pelaajasiirrot

[get-transfer-table table=”243″ team=”Tottenham”]

Ketkä ovat Tottenhamin suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 3.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Tähdet

Heung-min Son
29 vuotta
Laitahyökkääjä

Jos on Kane tyytymätön ja halukas siirtymään pois, toinen joukkueen suurimmista tähdistä, Heung-min Son, allekirjoitti kesään 2025 ulottuvan jatkosopimuksen. Son, 29, on nousemassa Spursin valovoimaisimmaksi tähdeksi. Son on ollut jo usean vuoden ajan korvaamaton palanen Spursin hyökkäyspelille.

Tottenhamin supertähti Heung-min Son. Kuva: Getty Images.

Uusi jatkosopimus takaa Sonille paikan Tottenhamin kannattajien sydämessä. Rooli tulee olemaan valtava. Uusi päävalmentaja Nuno Espírito Santo haluaa Sonista parhaat tehot irti ja peliaikaa on tulossa niin paljon kuin mies vain jaksaa pelata.

Son on erinomainen haastaja, nopea ja lukee peliä hyvin. Son on oikeastaan kaikella tavalla parempi versio Erik Lamelasta, joka ei lopulta noussut siihen potentiaaliin, jota häneltä odotettiin.

Hugo Lloris
34 vuotta
Maalivahti

Maailmanmestari Hugo Lloris on yhä 34-vuotiaana yksi Valioliigan parhaista maalivahdeista. Viime kaudella Lloris pelasi hyvin, mutta on selvää, ettei vuosia huipulla ole enää kovin montaa jäljellä.

Hugo Lloris on Tottenhamin johtaja. Kuva: Getty Images.

Lloris on pystynyt pitämään itsensä erinomaisessa kunnossa, vaikka lähihistoriassa on vakava loukkaantuminenkin. Lloris on Tottenhamille äärettömän tärkeä pelaaja. Hän kantaa kapteeninnauhaa ja vaatii pelaajilta paljon. Sen sai huomata myös Heung-min Son, jonka kanssa Lloris otti yhteen kovaäänisesti toissa kaudella.

Tottenham hankki Atalantasta lainalle Pierluigi Gollinin, joka saanee vastuuta cupin peleissä. Lloris kantaa yhä päävastuuta sarjassa, ja siihen hänellä on yhä kaikki edellytykset.

Harry Kane
28 vuotta
Hyökkääjä

336 ottelua, joissa 221 maalia ja 47 maalisyöttöä. Siinä on Harry Kanen tilastot Tottenhamissa. Kane on yksi Spursin kaikkien aikojen parhaista hyökkääjistä, tapahtui tulevaisuudessa mitä tahansa. Kane saattaa olla pelannut viimeiset pelinsä Tottenhamissa, mutta mies ansaitsee joka tapauksessa kunnioitusta kaikesta siitä, mitä hän on Spursissa saanut aikaan.

Harry Kane vei kapteenina Englannin EM-kisojen finaaliin. Kuva: Getty Images.

Kane tykitti 21 maalia kaudella 2014-15. Silloin Kanesta puhuttiin yhden kauden ihmeenä. Siitä lähtien Kane on tehnyt jokaisella kaudella vähintään 18 maalia. Yhteensä Kane on pelannut peräti viisi yli 20 maalin kautta. Samalla hän on kasvanut Englannin maajoukkuekapteeniksi.

Kane on ollut yksi suurimmista syistä, miksi Spurs nousi 2010-luvun loppupuolella varteenotettavaksi joukkueeksi, vaikka suunta on ollutkin viimeiset vuodet uhkaavasti alaspäin.

Läpimurtopelaaja – Ryan Sessegnon

Spurs hankki Ryan Sessegnonin Fulhamista elokuussa 2019. Viime kausi meni lainalla Hoffenheimissa, Bundesliigassa, jossa vastuuta tuli mukavasti. Sessegnon, 21, ei ole vielä saanut kunnon mahdollisuutta Tottenhamissa, mutta Nuno Espírito Santon alaisuudessa sellainen saattaa aueta.

Ryan Sessegnon on löytämässä sopivan roolin Nuno Espírito Santon Spursissa. Kuva: Getty Images.

Santo on suosinut kolmen topparin linjaa ja wingbackeja. Sessegnon sopii ominaisuuksiltaan erinomaisesti vasemman wingbackin rooliin. Hän on nopea ja uhkaavuutta löytyy hyökkäyssuuntaan. Fysiikkaa pitää vielä parantaa, jotta puolustuspelaamiseen tulisi kaivattua ryhdikkyyttä.

Sessegnonin kehitys on hieman polkenut paikallaan viime vuodet tai sitten odotukset olivat turhan korkealla, kun mies saapui Pohjois-Lontooseen. Sessegnon kuuluu yhä Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen ja potentiaalia on valtavasti. Selkeä rooli Santon pelitavassa saattaa osoittaa 27 miljoonan euron siirtokorvauksen järkeväksi.

Miten Tottenham pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on Spursin ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 4.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Ei vieläkään hyökkäävää Tottenhamia

Valmennusryhmä

  • Manageri: Nuno Espírito Santo
  • Apuvalmentaja: Ian Cathro
  • Kuntovalmentaja: Anthony Dias
  • Maalivahtivalmentaja: Rui Barbosa
Nuno Espírito Santo on Tottenhamin uusi manageri. Kuva: Getty Images.

Nuno Espírito Santo ei varsinaisesti ollut Tottenhamin ykkövaihtoehto uudeksi managerikseen. Hansi Flick, Antonio Conte, Paulo Fonseca, Julien Lopetegui, Julian Nagelsmann, Brendan Rodgers ja marraskuussa 2019 Spursista potkut saanut Mauricio Pochettino olivat valmentajia, joita Spurs tiettävästi lähestyi ennen Santoa.

Se ei ehkä ole ihanteellinen tilanne uudelle valmentajalle, mutta toisaalta Santolla on ainakin Tottenhamissa todellinen näyttöpaikka hiljentää epäilijänsä. Lisäksi täytyy muistaa, että seurat neuvottelevat usein monien vaihtoehtojen kanssa ennen lopullista palkkaustaan. Spursin kohdalla tosin Santo oli lopulta hyvin vähän seuran hyökkäävän peli-identiteetin näköinen valmentaja. Eipä tosin sellainen ollut Mourinhokaan.

Nunon pelaajaura oli melko keskinkertainen. Maalivahti edusti muun muassa Portoa, Deportivo La Coruñaa, Méridaa ja Osasunaa. Mukaan mahtui myös lyhyt ajanjakso Dynamo Moskovassa. Peliurallaan hän kuitenkin solmi merkittävän suhteen, kun hänestä tuli Jorge Mendesin ensimmäinen asiakas.

Nunon peliura ei ehkä jäänyt suuresti mieleen, mutta valmennusuralle jäi tärkeä kontakti, kun Mendesistä on tullut yksi jalkapallomaailman vaikutusvaltaisimmista pelaaja-agenteista. Mendesin kädenjälki näkyi hyvin vahvasti esimerkiksi Nunon Wolverhamptonissa, ja näkyy yhä edelleen.

Valmennusura lähti käyntiin aluksi maalivahtivalmentajana. Vuonna 2012 portugalilainen Rio Ave palkkasi Nunon päävalmentajakseen. Pesti oli menestys. Nuno johdatti Rio Aven aina Eurooppa-liigaan seurahistorian ensimmäistä kertaa. Sieltä tie vei Valenciaan.

Santo allekirjoitti aluksi vuoden sopimuksen Valencian kanssa, mutta nopeasti pöydälle tuli kesään 2018 ulottuva sopimus. Valencia sijoittui Nunon alaisuudessa La Ligassa neljänneksi, ja Santo pokkasi kolme Kuukauden valmentaja -kunniamainintaa. Seuraava kausi lähti kuitenkin huonosti käyntiin, ja Santo irtisanoutui.

Seuraava työpaikka löytyi kaudeksi 2016-17 Portosta, jossa hän lopetti peliuransa vuoteen 2010. Toinen sija Portugalin liigassa ei kuitenkaan miellyttänyt seurajohtoa, kun Benfica juhli mestaruutta. Santo vapautettiin tehtävästään kauden jälkeen, mutta silloin uutta tulemista tehnyt Wolverhampton oli hereillä.

Wolves nappasi Santon kolmivuotisella sopimuksella. Wolverhampton pelasi Mestaruussarjassa, mutta seuralla oli suuria suunnitelmia. Suunnitelmissa iso rooli oli toki Santolla, mutta myös superagentti Mendesillä. Wolves kasasi Mestaruussarjaan huippuunsa viritetyn nipun, joka nousi Valioliigaan tyylillä. Nuno palkittiin vuoteen 2021 ulottuvalla jatkosopimuksella.

Santon Wolves ei kumarrellut Valioliigassakaan, vaan sijoittui heti ensimmäisellä kaudellaan seitsemänneksi. Se oli Wolvesin seurahistorian paras sijoitus sitten kauden 1979-80. Samalla Wolves nappasi myös heti paikan Eurooppa-liigassa.

Kausi 2019-20 oli nappisuoritus Wolvesilta. Seura sijoittui jälleen seitsemänneksi Valioliigassa keräten kaksi pistettä enemmän kuin aiemmalla kaudella. Lisäksi Wolves eteni Eurooppa-liigassa aina puolivälieriin asti.

Lyhyessä ajassa Wolverhampton oli noussut Mestaruussarjasta Valioliigan kärkipään joukkueeksi, jonka runko koostui portugalilaisista tähdistä, jotka olivat pääosin kaikki Mendesin asiakkaita. Yhteistyö oli tuottanut tulosta.

Santon sopimusta jatkettiin ennen viime kautta aina kesään 2023 saakka. Lopulta viime kaudesta tuli todella vaikea Wolvesille ja Santolle. Wolves menetti tähtihyökkääjänsä Raúl Giménezin, eikä kausi oikein missään vaiheessa lähtenyt samanlaiseen lentoon kuin aiempina vuosina. Kausi päättyi 13. sijalle.

Nuno Espírito Santo teki erinomaista työtä Wolverhamptonissa. Kuva: Getty Images.

Wolves ei antanut Santolle potkuja, mutta valmentaja koki parhaakseen lähteä seurasta. Wolves jäi paljon velkaa Santolle, joka teki Wanderersissa erinomaista työtä.

Santon joukkueet vetäytyvät yleensä kuoreensa ja odottavat paikkoja iskeä. Wolves oli todella kompakti, jossa viiden puolustajan linjan taakse ei jäänyt tilaa. Santo haluaa antaa vastustajalle aloitteen pallon kanssa. Kun vastustaja nostaa pelaajiaan hyökkäykseen kenttätasapainon kustannuksella, Santon miehistö iskee ja hyödyntää isot tilat surutta. Kun Wolves hyökkäsi, se hyökkäsi vauhdilla hyödyntäen isoja tiloja positiivisen tilanteenvaihdon jälkeen.

Tottenhamissa Santolla on hyviä pelaajia käytettävänään, joten liiton voisi olettaa toimivan. Spurs on tottunut jo Mourinhon kanssa makaamaan syvemmällä, mutta Santon kanssa Spurs on dynaamisempi pallon kanssa. Mourinhon Spurs oli tiivis paketti estämässä maalia. Santon Spurs tulee etsimään paikkoja, jolloin riistää pallo ja lähteä nopeasti vastaan. Siinä on iso ero.

Kannattajat ehkä toivoivat, että Tottenham palaisi Pochettinon kaltaisen näyttävän jalkapallon pariin, mutta Santo ei suoranaisesti sitä ole tarjoamassa. Santo tuo Tottenhamiin hyvin organisoidun pelitavan, joka tähtää maksimaaliseen tehokkuuteen ja riskien minimoimiseen. Tottenham häviää tulevalla kaudella usein pallonhallinnassa, mutta suunta on tuloksellisesti muuttumassa parempaan.

Peliryhmitys – muoto

Tottenham pelasi Mourinhon alaisuudessa 4-2-3-1-muodossa, joka oli puolustaessa usein selkeä 4-4-2-keskiblokki. Santo luottanee yhä kolmen topparin linjaan ja wingbackeihin, jotka sahaavat laitakaistalla edestakaisin. Wingbackeilla on iso rooli tilanteenvaihdoissa. Puolikuntoisena ei ole asiaa Santon alaisuudessa laidalle, koska kilometrejä tulee valtavasti.

Kun Spurs puolustaa syvemmältä, se ohjaa peliä laidalle. Syöttö laitapuolustajalle usein käynnistää prässin. Santo haluaa ajaa vastustajan mahdollisimman ahtaalle ja kriittiset alueet ylimiehitetään.

Pallon kanssa Spurs haluaa taas tehdä tilaa laidalle. Keskustassa on paljon pelaajia alhaalta aina ylimpään linjaan asti. Sillä houkutellaan vastustaja pitämään laitapelaajat mahdollisimman keskellä, jolloin wingbackeille aukeaa laidalle tilaa.

Tottenhamin ykkösvaihtoehto maaliin on yhä Hugo Lloris. Atalantasta lainalle tullut Pierluigi Gollini antaa lepoa cupin peleissä.

Cristian Romero raivannee tiensä avaukseen Tottenhamissa. Kuva: Getty Images.

Puolustuslinja on vielä auki. Tuore hankinta Cristian Romero nousee melko nopeasti avaukseen. Santo haluaisi vasenjalkaisen topparin vasemmalle. Se saattaa avata yleensä laitapuolustajana nähdylle Ben Daviesille, 28, uudenlaisen vastuuroolin. Eric Dier ja Romero tai Davinson Sánchez nähtäneen avauksessa. Nuoremmat Joe Rodon, 23, ja Japhet Tanganga, 22, saavat myös mahdollisuutensa.

Wingbackeina nähdään oikealla Matt Doherty, joka on pelannut uransa parhaat pelit Santon alaisuudessa Wolvesissa. Vastuuta oikealla saanee myös Serge Aurier. Vasemmalla puolella Sergio Reguilón kantaa päävastuuta, mutta Ryan Sessegnon saa varmasti myös mahdollisuutensa.

Spurs pelannee pääasiassa 3-4-3 tai 3-5-2-ryhmityksissä. Erilaiset muodot tuovat Santolle variaatioita, koska keskikentälle ja hyökkäyspään rooleihin löytyy hyviä vaihtoehtoja. Harry Kanen lähtö ajaisi Santon melkeinpä pakotetusti 3-4-3-muotoon, koska kärkeen ei kovin mairittelevia vaihtoehtoja ole Kanen takana, vaikka Vlahovic vielä saapuisikin Atalantasta. Lautaro Martínez olisikin sitten jo kovan luokan korvaaja, joka mahdollistaisi paljon.

Keskikentän kaksikolla on Santon pelitavassa iso ja vastuullinen rooli. Pierre-Emile Højbjerg on erinomainen pelaaja myös Santon palapeliin keskikentälle. Moussa Sissoko on yhä työteliäs vaihtoehto, mutta kaiken järjen mukaan vastuu on vähentymässä entisestään. Tanguy Ndombélé ja Giovani Lo Celso kisaavat keskikentän pallollisemmasta roolista. Lo Celso saatetaan myös nähdä ylempänä, jos muoto on 3-5-2.

Harry Winks on kantanut isoa vastuuta keskikentällä, mutta Santon alaisuudessa vastuu pienenee viime kaudesta. Norwichissa viime kaudella loistavasti pelannut Oliver Skipp, 20, tuo rotaatiota ja on hiljalleen jalostumassa paremmaksi versioksi Winksistä.

Ylimmälle oksalle Harry Kane on toki ykkösvaihtoehto kärkeen, mutta nähtäväksi jää, pelaako Kane enää peliäkään Spursissa. Ja jos pelaa, minkälaisella motivaatiolla. Heung-min Son sopii oikeastaan mihin tahansa hyökkäyspään rooliin, ja vastuuta on luvassa paljon. Parhaiten Son sopisi vasemmalle puolelle kärjen alle.

Dele Alli, 25, on tällä hetkellä melkoinen mysteeri. Potentiaalia on ja teknisiltä ominaisuuksiltaan Dele on yhä Valioliigan parhaita kymppipaikan pelaajia, mutta saako mies enää itsestään parasta irti? Delellä on mahdollisuus kääntää uransa suunta Santon alaisuudessa, mutta se voi jäädä haaveeksi.

Bryan Gil saattaa jo saada saumoja sieltä täältä, mutta vastuuroolia ei ole vielä hänelle tarjolla. Lucas Moura, 28, on lähtökohtaisesti Santon näköinen työteliäs pelaaja, joten rooli saattaa olla suurikin. Hyökkäyspäässä on toki useita vaihtoehtoja, kuten Steven Bergwijn, mutta ongelmana on vaihtoehtojen keskinkertaisuus. Lautaro Martínez toisi roimasti laatua, jos huhuttu siirto toteutuisi.

Sonin ja Kanen jälkeen Tottenhamin hyökkäyskalusto on keskivertoa, mutta mitään poikkeuksellista sieltä ei löydy. Ei välttämättä tarvitsisikaan, jos Kane jatkaisi Spursissa, mutta tällä hetkellä Spursin hyökkäysten rakentelusta puuttuu huippulaatua. Katsotaan, löytääkö Paratici siihen vielä lääkkeen.

Ihanneavaus (3-4-3)

Tottenhamin ihanneavauskokoonpano kaudella 2021-22.

Pelaajalista

[table id=59 /]

Mistä sijoista Tottenham pelaa ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 5.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Mahdollisuus rakentaa jotain pysyvää, mutta sotkeeko Harry Kane?

Sijat: 5-7

Tottenham lähtee kauteen tavallaan hyvistä asetelmista. Nuno Espírito Santo on osoittanut olevansa hyvä valmentaja, joka näytti Wolvesissa, miten paljon hän saa irti kohtalaisen hyvästä materiaalista. Mourinhon jälkeinen aikakausi on alkamassa, ja Spurs haluaa tehdä siitä huomattavasti rauhallisemman.

Santo saa lähteä kauteen ilman suurempia paineita. Joukkueelta ei vielä odoteta urotekoja, joten uusi valmentaja saa melko rauhassa ajaa omaa pelitapaansa sisään. Tavoite on varmasti eurokentillä, mutta edes putoaminen sieltä pois ei välttämättä vielä ole kriisin paikka.

Nyt Spursissa rakennetaan Santon ja Paraticin johdolla uutta. Uuden rakentaminen vaatii aina puhtaan pöydän, mutta pöydän putsaaminen on tuottamassa isoja ongelmia. Harry Kane voi muodostua Spursille lopulta todelliseksi riippakiveksi tämän kauden osalta.

Mitä pikemmin seura ja Kane pääsevät sopuun ja lopulliseen ratkaisuun, sen paremmin joukkue menestyy. Jos tilanne jää elämään, se hiertää pukukoppia ja aiheuttaa synkkiä pilviä joukkueen ylle.

Mahdollisuudet

Santolla on Spursissa melko samanlainen pelaajamateriaali kasassa kuin Wolvesissa. Kokoonpano on ehkä aavistuksen leveämpi, minkä lisäksi joukkuetta on mahdollista vielä vahvistaa, jos Harry Kane lähtee. Santo saa siis varsin kilpailukykyisen nipun jalkeille.

Santo on ollut luotettava Wolvesissa, vaikka viime kausi olikin pettymys. Siihen vaikutti kuitenkin nimenomaan Wolvesin kapea materiaali. Jos Santo saa pelitavan toimimaan nopeasti, voi Spurs taistella jopa pääsystä neljän parhaan joukkoon.

Lisäksi Santo saa lähteä kauteen melko paineettomassa tilassa. Oikein kanavoituna se voi olla joukkueelle voimavara.

Haasteet

Paljon riippuu Harry Kanesta, ja siitä, miten seura asian hoitaa. Kane on ollut Tottenhamin tärkein pelaaja usean vuoden ajan, joten asian ratkaisemiselle on tarvetta jo ihan kenttätapahtumien perusteella.

Puhumattakaan siitä, miten tapaus Kane voi vaikuttaa pukukoppiin. Kane on ollut Tottenhamissa pidetty johtava pelaaja. Yhtäkkiä hän näyttäytyy hylkiönä, joka on pettämässä joukkueen. Se ei voi olla hyvä asia.

Jos Kane-saaga päättyy Christian Eriksenin tavoin vasta tammikuussa, saattaa sillä olla kohtalokkaat seuraukset alkavaan kauteen. Tottenhamin on löydettävä ratkaisu pikaisesti.

[td_block_11 custom_title=”Tottenham-uutiset” tag_slug=”tottenham” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]