Chelsean ja Manchester Cityn kohtaamisen ei tammikuussa välttämättä olettaisi alkavan tilanteesta, jossa kaksikon sijoitukset Valioliigassa ovat kuudes ja seitsemäs. Vuonna 2021 näin oli, joukkueet lähtivät peliin seitsemän pistettä kärkikaksikon takaa. Nähdyn perusteella on vaikea ymmärtää, miten nämä ryhmät olivat tasapisteissä – niin ylivoimainen vieraiden esitys oli.

Tummansiniset nöyrtyivät vaaleansinisille lopulta lukemin 1-3 – ja nämä lukemat mairittelevat isäntiä selkeästi.

Chelsean painettua palloa ylöspäin ottelun alun, nähtiin ensimmäinen todellinen maalipaikka Edouard Mendyn veräjällä, vartin paikkeilla. Kevin De Bruyne ajoitti juoksunsa puolustajien välistä loistavasti, ja sai yhtä loistavan syötön Joao Cancelolta. Veto vain hieman ohi vasemman alakulman.

Lampardin joukkojen matka alaspäin alkoi pian näyttää olevan vasta alussa.

Pari minuuttia edellisestä, ja tilanne muuttui muotoon 0-1. Tällä kertaa kyse oli aivan muusta kuin hetkeä aiemmin; palloa ei järjestelty maalipaikkaan silmiä hivelevillä siirroilla, vaan ennemminkin kovalla väännöllä. Ilkay Gündogan merkautti supertarkalla alakulmavedolla itsensä pöytäkirjaan, Phil Fodenin syötöstä.

Kolme minuuttia edellisestä, ja Foden napautti Cityn kahden maalin johtoon. 20-vuotias rakensi tilanteen oikeastaan itse, pudottautui nopeasti pois paitsioasemasta, ja sai painaa pallon etukulmaan De Bruynen syötöstä.

Juhlaotteluaan Bluesissa pelanneen kapteeni César Azpilicueta puolelta tultiin vahvasti ja jatkuvasti.

Sky Sports Statto

@SkySportsStatto
📊 Cesar Azpilicueta makes his 400th app for Chelsea - no player has played more games for a PL club since he signed in August 2012

Chelsea have won 6 & drawn 1 in the 7 PL/UCL games that Hakim Ziyech has started

34. minuutilla tilanne oli jo 0-3. Chelsealla oli lupaava vapaapotkutilanne hyökkäyspäädyssä, jonka vieraat purkivat nopeasti, vapauttaen Raheem Sterlingin läpiajoon. N’Golo Kanté ehti jarruttamaan menoa viime hetkellä, mutta Sterling pommitti puolustuksen hätiin ehdittyäkin pallon takatolppaan. De Bruyne hoiti paluupallosta loput.

Gary Lineker

@GaryLineker
Well this is becoming a bit of a mauling. @ManCity playing some lovely stuff.

3 - Chelsea have conceded three first half goals in a home Premier League game for only the second time ever, also doing so in August 2017 vs Burnley. Sliced.

Mendyn piikkiin ei Chelsean katastrofaalista avausjaksoa oikein voi laittaa, vaikka City saikin pöytäkirjoihin vain neljä maalia kohti suuntautunutta yritystä, joista siis kolme sisään. Vastakkaisen päädyn maalille ilmeisen pikaisesti komennetun Zack Steffenin piti venyä pallon tielle kerran.

Frank Lampard ei tauolla hakenut uutta puhtia joukkueelleen vaihdoista. Roy Keanen kommentin perusteella pelastusta olisikin ollut syytä hakeaa toiselta taholta.

Squawka Live

@Squawka_Live
Roy Keane on Chelsea's performance against Man City: "They need a miracle to get back in this game. They've been shocking."

Asiat eivät juuri vaikuttaneet muuttuneen. Kanté sai korttitilinsä täyteen, jahdattuaan 52 minuutilla Sterlingiä puoli kenttää, ja rikottuaan tätä toistuvasti. Seuranneessa vaparitilanteessa Mendy sai venyä kovaan torjuntaan, pitääkseen joukkueensa vain kolmen maalin tappiolla. Tällä kertaa lukemien muuttamista lähellä oli Rodri puskullaan.

Tunnin kohdalla City siirteli palloa kolmatta minuuttia niin, ettei Chelsea-pelaajista yksikään päässyt edes kosketusetäisyydelle.

Jairo?

@jairosphotos
Manchester City passes the ball around soooo well. The 58th-62nd minute are a good lesson in space, movement, and passing.

Täydellinen kykenemättömyys sai lopulta myös Lampardin hereille. Kanté vaihtui kentällä juniori Billy Gilmouriin, Hakim Ziyech Callum Hudson-Odoihin. Viimeksi mainittu löysi itsensä pallon kanssa boksista muutamaa minuuttia kentälle tulonsa jälkeen, ympärillään kuitenkin ainoastaan viisi City-pelaajaa – suurta mullistusta vaihdotkaan eivät siis tuoneet.

Chelsean ongelmien katsotiin pitkään olevan tilanteiden päättämisessä maaleihin. Tämä näytti sunnuntaina kaukaiselta ajatukselta – joukkue ei nimittäin onnistunut edes luomaan tilanteita. Maalintekijät Tammy Abraham ja Olivier Giroud pysyivät penkillä koko ottelun; viimeisessä vaihdossa kentän jätti hetkeä aiemmin varoitettu Mateo Kovacic, jonka tilalle Lampard lähetti viime hetkiksi jättisummalla hankitun Kai Havertzin. Vaihdon tapahtuessa kotijoukkue oli saanut kasaan kuusi maalintekoyritystä, yhden kohti Steffenin vartioimaa tolppien väliä.

Steffenin nollapeli haihtui lisäajan viimeisellä minuutilla, Hudson-Odoi päästessä siirtämään pallon oikeaan alakulmaan.

City nousi voitolla viidenneksi, neljän pinnan päähän ottelun enemmän pelanneista Liverpoolista ja Manchester Unitedista. Chelsean uusi sijoitus on puolestaan kahdeksas.