Valioliigakausi 2020-2021 päättyy sunnuntaina, 23. toukokuuta. Täyden kierroksen kaikki ottelut käynnistyvät kello 18 Suomen aikaa.

Muutama asia on selvillä.

Manchesterin kaupunkilaiset juhlivat mestaruutta, samalla kun City-legenda Sergio Agüerolle jätetään jäähyväiset. Manchester United on samalla varmuudella sarjan kakkonen.

Sheffield United, West Bromwich Albion ja Fulham eivät kauppaa ensi kauden paitoihinsa Valioliigan hihamerkkejä; niiden tie jatkuu tulevalla kaudella Mestaruussarjassa.

Kirkkaimpiin parrasvaloihin puolestaan palaavat Norwich ja Watford, sekä jompi kumpi Mestaruussarjan loppuottelijoista, Brentford tai Swansea.

Todella moni seikka on kuitenkin yhä avoimena, ja ratkaisut ynnätään sunnuntain peleissä.

Viimeisen kierroksen ottelut

  • Arsenal-Brighton
  • Aston Villa – Chelsea
  • Fulham-Newcastle
  • Leeds – West Bromwich
  • Leicester-Tottenham
  • Liverpool – Crystal Palace
  • Manchester City – Everton
  • Sheffield United – Burnley
  • West Ham – Southampton
  • Wolverhampton – Manchester United

Mestarien liiga

Kuten sanottua, sarjan kärkikaksikon takana kuhisee vielä viimeisenä pelipäivänä.

Chelsea pitää kierrokselle lähdettäessä kolmostilaa, mutta se ei voi olla varma mahtumisestaan neljän joukkoon, eli Mestarien liigaan oikeuttavalle sijalle. Manchesterilaisten takana kaksi lisäpaikkaa maanosan ykköskisaan ovat kolmen kauppa.

Bluesin pistesaldo on 37 pelatun ottelun jälkeen 67, perässä tulevilla Liverpoolilla ja Leicesterillä se on molemmilla 66. On siis edelleen täysin mahdollista, että paljon puhuttu Thomas Tuchelin jalkapallokone pelaakin ensi kaudella Mestarien liigan sijasta Eurooppa-liigaa. Kaikki on kuitenkin kuluneen sanonnan mukaan lontoolaisten omissa käsissä. Mikäli Chelsea voittaa Villa Parkilla, saa se pitää kolmospaikkansa. Mikäli pisteitä taas putoaa, ja Liverpool kaataa Crystal Palacen, tai Leicester vastaavasti Tottenhamin, menee paletti uusiksi.

Eurooppa-liiga, Euroopan Konferenssiliiga

West Hamin kausi on ollut hieno, David Moyesin johtama Irons-ryhmä on saavuttanut seuran piste-ennätyksen, ja se on matkalla kohti Eurooppa-liigaa. Joukkueen ero perässä tuleviin, kovat vastukset sunnuntaina kohtaaviin Tottenhamiin ja Evertoniin on kolme pistettä. West Hamille riitää siis Valioliigan kuutospaikan varmistamiseen Southampton-ottelusta tasapelikin.

Itälontoolaisten perässä tulee kolme pettynyttä, joista yhden matka vie ensi kauden uuteen kilpailuun, Euroopan Konferenssiliigaan. Veriviholliset Tottenham ja Arsenal ovat joka tapauksessa suoriutuneet kausistaan rajusti alle odotusten, ja myös Evertonin odotettiin tällä kaudella vahvistuneena, manageri Carlo Ancelottin ohjeilla marssivan sijoja 7.-9. valoisammille tasoille. Kaksi tämän trion joukkueista jää tyystin ilman europelejä tulevalla kaudella.

Pelkästään sarjataulukkoa tuijottamalla voisi kuvitella seitsemännen sijan päätyvän Arsenalille, joka kohtaa 16. sijan Brightonin kotonaan. Tottenhamilla on vastassaan jättimäisistä asioista taisteleva Leicester King Powerilla, kun taas Toffees saa kunnian vierailla Manchester Cityn juhlia varten koristellulla Etihadilla. Rannikkoseudun lokkiparvi on kuitenkin ollut Gunnersille varsin vaikea alas ammuttava, eikä Emiratesilta saisi nyt irrota vieraille pistettäkään. Arvioida voidaan myös sitä, onko Man Cityn motivaatio kaikesta ammattimaisuudesta huolimatta päätöskierroksella kohdallaan.

Sarjataulukko ennen päätöskierrosta

  1. Manchester City 83p
  2. Manchester United 71p
  3. Chelsea 67p
  4. Liverpool 66p
  5. Leicester 65p
  6. West Ham 62p
  7. Tottenham 59p
  8. Everton 59p
  9. Arsenal 58p
  10. Leeds 56p
  11. Aston Villa 52p
  12. Wolves 45p
  13. Crystal Palace 44p
  14. Southampton 43p
  15. Newcastle 42p
  16. Brighton 21p
  17. Burnley 39p
  18. Fulham 28p
  19. West Bromwich 26p
  20. Sheffield United 20p

Kaksi eri tavoin legendaarista manageria jättää näyttämön

Pelaajapuolelta Valioliigan jättävää, Manchester Cityä vuosikymmenen edustanutta Sergio Agüeroa on päätöskierroksella vaikea unohtaa. Argentiinalaisen merkitys oman seuransa lisäksi koko liigalle on ollut mittaamattoman arvokas. 32-vuotias kärkipelaaja ei kuitenkaan ole vielä lopettamassa uraansa – se vain jatkuu muualla kuin Valioliigassa.

Toinen lähes vuosikymmenen mittainen sankaritarina päättyy Leicesterissä, jonka pitkäaikainen kapteeni Wes Morgan jättää King Powerin viheriön. Jamaikalainen kipparoi vuonna 2016 sensaatiomaisen valioliigamestaruuden napannutta joukkuetta, ja sai tililleen uran viime metreillä myös merkinnän FA Cupin voitosta.

Lopettamispuheita on edelleen toppuutellut myös 73-vuotias valmentajalegenda Roy Hodgson. Suomen maajoukkuevalmentajanakin takavuosina tutuksi tullut, pidetty hahmo jättää Crystal Palacen neljän vuoden pestin jälkeen. Vaikka laajalti on puhuttu eläkkeelle jäämisestä, on ”Hodari” itse antanut lausuntoja, joiden perusteella valmennushommat saattavat sittenkin jatkua. Korkeimmilla sarjatasoilla ne lienevät nyt kuitenkin ohi, ja mikä olisikaan Croydonin pojalle parempi paikka vetäytyä, kuin Palace. Isojen hattujen korkealle kohottamisen paikka!

Huomattavasti Hodgsonia yllättävämpi, ja nopeammalla aikataululla esiin tullut valmentajapoistuminen Valioliigasta tapahtuu Wolverhamptonissa. Seura ilmoitti vasta perjantaina, että sunnuntain Man United -ottelu on Nuno Espirito Santon viimeinen Wolves-peräsimessä. Portugalilainen nosti Wolverhamptonin takaisin Valioliigaan, ja oli todella näkyvästi esillä seuran varsin menestyksekkäässäkin etenemisessä. Tiettävästi pikainen lähtö ei liity muissa seuroissa tarjolla oleviin valmentajanvakansseihin.

Kaikki Valioliigan päätöskierroksen ottelut ovat nähtävissä Viaplay-palvelussa.

Päivitetty 23.5.2021 klo 13.04: Wes Morgan