West Bromwich – kausiennakko 2020-21: Ranskalainen visiitti – säilyminen vaatisi tuuria ja tärkeitä pelaajahankintoja

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

  • Toinen sija Mestaruussarjassa (suora nousu)
  • 83 pistettä, maaliero 77-45
  • 22 voittoa, 7 tasapeliä, 7 tappiota
  • Paras maalintekijä: Charlie Austin ja Hal Robson-Kanu (10 maalia)
  • FA Cup: Viides kierros

West Bromwich porskutti lopulta melko dramaattisten käänteiden jälkeen suoralla nousulla Valioliigaan. Suora nousu ei meinannut maistua Leedsin takana oikein kenellekään, sillä loppukaudesta moni kärkipään joukkueista menetti luvattoman paljon pisteitä viimeisillä kierroksilla. Näin kävi myös WBA:lle.

Charlie Austin tykitti WBA:lle kymmenen osumaa viime kaudella. Kuva: Getty Images.

West Brom ei saanut viimeisestä neljästä ottelustaan yhtäkään voittoa, mutta kolme tasapeliä piti sen lopulta Brentfordin yläpuolella. Brentford kiri WBA:n eroa loppukaudesta, mutta hyytyi lopulta kahdella viimeisellä kierroksella tappioihin.

Huomionarvoista on myös se, että WBA taisteli pitkään jopa Mestaruussarjan voitosta, mutta loppukauden heikkojen tulosten takia Leeds repi lopulta eron kymmeneen pisteeseen. Kun korona pysäytti sarjakauden maaliskuussa Leedsin ja West Bromwichin ero oli vain yksi piste.

Sarjanousun takeena olikin todella vahva alkukausi. Vuoden 2019 puolella WBA hävisi vain kahdesti, Leedsille vieraissa sekä Middlesbrough’lle yllättäen kotikentällään. Joukkue johti sarjaa joulukuun lopulla pelattuun Boro-tappioon saakka, jonka jälkeen valtikka alkoi valua Leedsille.

Parhaimmillaan West Bromwich porskutti kuuden ottelun voittoputkessa marras-joulukuussa. Ilman tappioita WBA onnistui pelaamaan peräti 14 ottelua aina lokakuun alkupuolelta joulukuun loppumetreille.

Vaikeimmat hetket loppukauden lisäksi sijoittuivat otteluruuhkaan joulu-tammikuulle, jolloin WBA pelasi seitsemän ottelua ilman voittoa häviten kolmesti. Tappioputket joukkue kiersi kuitenkin onnistuneesti. WBA hävisi vain kaksi ottelua peräkkäin koko kaudella, kun Stoke ja Cardiff onnistuivat voittamaan sarjakakkosen tammikuussa.

Erikoista West Bromwichin kaudessa oli ehdottomasti se, että se teki 77 maalia kaudessa, mutta vastuu jakautui todella laajalle. Maalinteko ei todellakaan ollut yhden miehen harteilla. West Bromilla oli vähintään kolme maalia kaudessa tehneitä pelaajia peräti 11.

Joukkueen parhaat maalintekijät sarjassa olivat kokeneet Charlie Austin sekä Hal Robson-Kanu, jotka molemmat tekivät kymmenen osumaa ja jatkavat seurassa myös tulevalla kaudella.

Matheus Pereira (takana), 24, siirtyi lainapestinsä päätteeksi pysyvästi West Bromwichiin. Kuva: Getty Images.

Lisäksi lainamiehet Matheus Pereira (Sportingista) ja Grady Diangana (West Hamista) onnistuivat kumpainenkin kahdeksan kertaa. Pereira oli äärettömän tärkeässä roolissa WBA:n hyökkäyspelissä, sillä maalien lisäksi hän syötti peräti 20 osumaa. Pereira siirtyikin lainan päätteeksi noin yhdeksän miljoonan euron siirtosummalla pysyvästi West Bromwichiin. Seitsemän maalia syöttänyt Diangana hankittiin lopulta myös pysyvällä siirrolla WBA:n riveihin.

Puolustuksen selkäranka muodostui maalivahti Sam Johnstonen sekä toppareiden Semi Ajayin ja Kyle Bartleyn ympärille. Myös keskikentän keskustassa palvelleet Jake Livermore sekä Romaine Sawyers olivat joukkueen kantavia voimia viikosta toiseen.

FA Cupissa West Brom putosi viidennellä kierroksella Newcastlelle lukemin 2-3. Sitä ennen se kuitenkin pudotti valioliigaseura West Hamin neljännellä kierroksella komeasti maalein 1-0. WBA aloitti cupin kolmannelta kierrokselta, jossa se kaatoi Charltonin 1-0.

Pelaajasiirrot - lähteneet

Jonathan Leko (h/lh, 21, Birmingham)

21-vuotias laituri vietti viime kauden alkupuoliskon lainalla Charltonissa, mutta palasi tammikuussa WBA:n riveihin loukkaantumisen takia. Loppukausi meni sivusuun polvivamman takia. Leko siirtyi elokuun lopulla Mestaruussarjassa pelaavan Birminghamin riveihin tuntemattomalla siirtosummalla ja allekirjoitti seuran kanssa kolmen vuoden sopimuksen.

Nathan Ferguson (lp, 19, Crystal Palace)

Kuva: Getty Images.

Nuori laitapuolustaja siirtyi erikoisen siirtokuvion päätteeksi Crystal Palaceen. Mies oli menossa Palaceen jo tammikuussa, mutta siirto kariutui lääkärintarkastukseen. Lopulta Ferguson ei enää pelannut WBA:ssa ja käytännössä siirtyi kesken kauden Palaceen, jossa ei voinut kuitenkaan pelata. Siirto suututti manageri Slaven Bilicin, jonka alaisuudessa Ferguson sai runsaasti vastuuta. Ferguson pelasi ennen siirtosekoilua yli 1 700 minuuttia 21 ottelussa, ja pelasikin varsin vahvasti.

Lee Peltier (lp, 33, ilman seuraa)

Siirtyi viime tammikuussa Cardiffista West Bromwichiin loppukauden kattaneella sopimuksella, mutta ei lopulta pelannut uudessa seurassaan peliäkään. Cardiffissa vastuuta tuli runsaasti, joten siirto ei mennyt kenenkään osalta kovinkaan putkeen. On tällä hetkellä vapaa agentti.

Ali Al-Habsi (mv, 38, lopetti uransa)

Tuli vielä vanhalla iällä West Bromiin viime kaudeksi. Pitkän uran Englannin kentillä tehnyt veskari päätti uransa sarjanousuun.

Jonathan Bond (mv, 27, ilman seuraa)

Kakkoskassarin sopimus päättyi. Ei pelannut viime kaudella kuin FA Cupin otteluissa, joissa mies sai komean päänahan pitämällä nollapelin West Hamia vastaan. Sarjassa istui kaikki pelit vaihtopenkillä.

Gareth Barry (kk, 39, lopetti uransa)

Yli 650 valioliigaottelua pelannut kokenut kehäkettu pelasi viime kaudella enää vain kolmessa FA Cupin ottelussa ja kolmessa sarjapelissä. Komea ura päättyi lopulta sarjanousuun.

Chris Brunt (kk, 35, ilman seuraa)

Valioliigassa ja Mestaruussarjassa yli 470 ottelua tahkonnut konkari jäi viime kaudella vähäiselle vastuulle ja sopimus umpeutui. Hakee ehkä vielä jonkun pelin toisesta Mestaruussarjan joukkueesta, kunnes on aika laittaa nappulakengät naulaan.

Filip Krovinovic (hkk, 24, paluu lainalta Benficaan)

Pelasi viime kauden lainalla Benficasta ja täytti paikkansa keskikentän hyökkäävässä roolissa. 40 sarjaottelussa syntyi kuitenkin suhteellisen vaatimattomat kolme maalia ja neljä maalisyöttöä. Paikkaajalle kuitenkin tarvetta, vaikka viime kauden sensaatio Matheus Pereira pystyneekin pelaamaan myös keskemmällä.

Callum Robinson (lh, 25, paluu lainalta Sheffield Unitediin)

Hankittiin lyhyellä lainapestillä viime tammikuussa, ja vastuuta tuli kohtalaisesti. Kolme maalia ja kaksi maalisyöttöä vaihtopelaajan roolissa oli mukiinmenevä suoritus. Saattaa jälleen saada saumansa Sheffieldissä ensi kaudella.

Pelaajasiirrot - saapuneet

Matheus Pereira (lh/hkk, 24, Sporting)

Pelasi viime kauden lainalla, mutta WBA halusi huipputehokkaan kauden pelanneen Pereiran omakseen. Siirtosumma oli noin 9,2 miljoonaa euroa. Oli yksi sarjanousun takuumiehistä ja rooli on vain kasvamassa ensi kaudella. Tehoili 42 ottelussa komeat kahdeksan maalia ja huimat 20 maalisyöttöä ollen koko sarjan syöttötilaston ykkönen. Kesään 2024 ulottuva sopimus saattaa nousta vielä kullanarvoiseksi, kun kosiskelijoita ilmaantuu WBA-toimiston oven taakse.

Grady Diangana (lh, 22, West Ham)

Kuva: Getty Images.

Pelasi erinomaisen viime kauden lainalla, ja lopulta WBA maksoi seuran siirtoennätyksen (20,2 miljoonaa euroa) hankkien Dianganan omakseen. Vasemmalla laidalla vastuuta tuli runsaasti ja 30 ottelussa syntyivät komeat tehot; kahdeksan maalia ja seitsemän maalisyöttöä. Dianganalle on luvassa iso rooli sarjanousijan riveissä. Samanlaista roolia olisi tuskin ollut tarjolla West Hamissa.

Oliver Burke (23, lh, paluu lainalta)

Kuva: Getty Images.

Viime kausi meni lainalla La Liga -seura Alavésissa. Loppukausi 2018-19 sen sijaan kului lainalla Celticissä. Joko nyt 15,2 miljoonan euron skottihankinta saa saumansa WBA:ssa? Viime kaudella La Ligassa 31 ottelua, joissa vain yksi osuma ja kaksi maalisyöttöä hyökkäävässä roolissa.

Valmennus

• Manageri: Slaven Bilic
• Apuvalmentaja: Dean Računica
• Apuvalmentaja: Danilo Butorovic
• Valmentaja: Julian Dicks
• Maalivahtivalmentaja: Garry Walsh
• Pää-analyytikko: Gerard Moore

Slaven Bilic juhli joukkueensa kanssa nousua Valioliigaan. Kuva: Getty Images.

West Bromwich Albionin maaliodottaman erotus oli viime kaudella Mestaruussarjan kolmanneksi paras 0.48/p90 Leedsin ja Brentfordin jälkeen. Nousua voi siis pitää ansaittuna.

Valmentaja Slaven Bilic suosii 4-2-3-1-muotoa, mikä on Valioliigan seuraajille West Hamin ajoilta tuttu ryhmitys. Periaatteet ovat säilyneet WBA:ssa suhteellisen samana. Bilic haluaa, että toinen laitapakeista (yleensä Kieran Gibbs) on hyökkäävämpi ja tässä tapauksessa oikea laitapakki Dara O’Shea hieman konservatiivisempi. Roolit saattavat jonkin verran vaihtua vastustajasta riippuen, mutta laitapakit ovat pelin keskiössä. Laitahyökkääjät pelaavat suhteellisen kapealla, mikä vapauttaa tilaa laitapakeille ravata eteenpäin. Miten tämä onnistuu Valioliigassa, on kuitenkin toinen kysymys. 

Bilic haluaa myös paljon miehiä boksiin keskitystilanteissa. Painottoman puolen laitahyökkääjä ja kymppipaikan pelaaja hyökkäävät aktiivisesti boksin sisälle tukemaan kärkeä keskityspalloissa. Miltä joukkue näyttää tulevalla kaudella on iso kysymys, sillä merkittävä osa kuluneen kauden avauksen miehistä pelasi joukkueessa lainalla. 

Baggies palaa Valioliigaan hyökkäysvoittoisempana kuin aiemmin, mutta materiaali on toistaiseksi vielä todella keskeneräinen. Puolustus ja keskikenttä kaipaavat kipeästi vahvistusta ja näillä näkymin hyökkäys on heikompi kuin Mestaruussarjassa. Ei hyvä resepti säilymistä ajatellen. 

Positiivisella puolella mainittakoon, että West Brom teki 18 erikoistilannemaalia viime kaudella Mestaruussarjassa. Puolustajat Semi Ajayi, Kyle Bartley ja Dara O’Shea tekivät yhteensä kymmenen maalia, mutta saldon replikointi on huomattavasti haastavampaa korkeimmalla sarjatasolla. Matheus Pereiran pysyvä siirto tarkoittaa kuitenkin, että tarjoilun erikoistilanteissa pitäisi olla kohdillaan.

Toisaalta omassa päässäkin kolisi erikoistilanteissa. WBA päästi kulmapotkuista tai leveistä vapaapotkuista 16 maalia, eli 35,6 prosenttia kaikista päästetyistä maaleistaan. Tämä on aivan liikaa. 

Vaikka Baggies prässäsi usein korkealta neljän miehen voimin Mestaruussarjassa, ei West Brom prässää yhtä korkealta Valioliigassa, vaan todennäköisesti tyytyy asettumaan keskiblokkiin. WBA ei antanut painetta parhaille joukkueille Mestaruussarjassa, joten voisi kuvitella tämän trendin jatkuvan korkeimmalla sarjatasolla.

WBA tuulettaa huomattavasti vähemmän ensi kaudella. Kuva: Getty Images.

Valioliigan paremman laadun takia voisi olettaa, että joukkue valuu paineen alla matalammalle. Päällimmäinen hyökkäysstrategia on keskittäminen, mikä on kovin tyypillistä saarilla. Mestaruussarjassa joukkue pyrki rakentamaan peliä alhaalta, mutta paremmat sekä korkeammat prässit saattavat pakottaa Baggiesin valitsemaan pitkän vaihtoehdon. WBA:lla oli Mestaruussarjassa selkeä suunnitelma, rotaatioita, ”triggereitä” sekä ymmärrys siitä, missä ja milloin antaa painetta sekä ottaa ohjat. Valioliiga on kuitenkin täysin eri sarja.

Puolustavat keskikentät tippuvat yleensä matalalle pelinrakentelussa, mikä luo käytännössä neliön ja antaa mahdollisuuden rytmittää pelin tempoa. Suurin osa valioliigajoukkueista haluaa kuitenkin juuri tämän 2+2-pelinrakentelumuodon tai boksin, mikä on helppo torjua, jos pelaajien laatu tai liikkeiden ajoitukset eivät ole poikkeuksellisia. 4-4-2- sekä 4-2-3-1-muotojen takia joukkueet Englannissa ovat tottuneet juuri tähän neliöön. WBA:n puolustavia keskikenttiä ei voi pitää erityisen vikkelinä tai prässin kestävinä korkeimmalla tasolla, mikä tulee aiheuttamaan jonkin verran ongelmia.

Samalla osa joukkueista Valioliigassa haluaa antaa ohjat sekä houkutella koko linjaa ylöspäin ja sitä kautta iskeä tilaan linjan taakse. Mestaruussarjassa nähtiin myös, että joukkue oli ajoittain avoin negatiivisille suunnanmuutoksille kapean keskikentän sekä hyökkäävien laitapakkien vuoksi. Nähtäväksi jää uskaltaako Bilic olla yhtä aktiivinen Valioliigassa vai lähestyykö hän yhtälöä konservatiivisemmin. Joka tapauksessa on täysin mahdollista, että lähestymistapa muuttuu konservatiivisemmaksi viimeistään kantapään kautta. Laatueroa sarjojen välillä ei voi painottaa tarpeeksi.

Paras mahdollisuus kerätä pisteitä on asettaa prässiansoja ja pitää keskiblokki tiiviinä. Fokus positiivisiin suunnanmuutoksiin. Ongelmana on tosin, että paljon vauhtia, laatua sekä arvaamattomuutta katoaa joukkueesta Robinsonin, Krovinovicin sekä Dianganan muodossa. On toki edelleen mahdollista, että joku kolmikosta nähdään West Bromissa myös tulevalla kaudella.

Slaven Bilic on pesunkestävä valmentaja Valioliigassa, mutta materiaali on auttamatta liian heikko. West Bromwich ei ole tehnyt liikkeitä siirtoikkunassa Pereiran lisäksi, mutta aikaa on edelleen jäljellä. Pereira oli toki heittämällä tärkein kiinnitys lainapelaajista.

Ongelmana on, että joukkue kaipaisi rutkasti lisää laatua ja leveyttä. Valioliigan standardilla joukkue on liian hidas ja kankea sekä laitaorientoitunut. Matheus Pereiraa kannattaa kuitenkin pitää silmällä, eikä vähiten fantasya (Fantasy Premier League) ajatellen. 

Bilic joutuu tinkimään osasta periaatteistaan juuri materiaalin heikon laadun takia. On kuitenkin syytä muistaa, että Bilic on hyvä valmentaja ja hän luotsasi West Hamin seurahistorian parhaaseen sijoitukseen. Hänessä sekoittuu pelaajalähtöinen valmentaminen ja tietynlainen slaavilainen mystiikka ja kyynisyys. Sodan keskellä kasvaminen jättää jälkensä. Hän ei ole kuitenkaan kylmäverinen, vaan varsin sympaattinen henkilö.

Huomionarvoista West Hamin ajoista oli se, että Hammers pelasi vielä silloin toimivana kollektiivina, ja joukkue teki töitä loistavasti molempiin suuntiin. Joukkue otti myös matkallaan seurahistorian parhaaseen sarjasijoitukseensa isoja päänahkoja Arsenalista, Manchester Unitedista, Chelseasta, Liverpoolista sekä Tottenhamista. WBA:sta puuttuu kuitenkin Andy Carrolin tapainen kohdepelaaja lieventämään painetta puolustaessa ja pitämään palloa hallussaan, jotta muu joukkue ehtii nousta ylöspäin. Tämä toki saattaa korjaantua siirtoikkunan aikana. Mutta. 

On turha odottaa ihmeitä tältä joukkueelta. Kaikki muu kuin putoaminen olisi todellinen yllätys West Bromwich Albionilta.

Tärkein pelaaja - Matheus Pereira

West Bromwichin hyökkääminen kulkee Matheus Pereiran kautta. Kuva: Getty Images.

Valioliigassa West Bromwichia odottaa jälleen karu arki. Maalien tekeminen sarjaporrasta ylempänä on huomattavasti vaikeampaa. Se nähtiin viime kaudella Norwichin osalta, kun sarjanousija putosi ranskalaisen visiitin päätteeksi takaisin Mestaruussarjaan.

WBA:ssa tehojen osalta katseet kohdistuvat 24-vuotiaaseen brassiin Matheus Pereiraan, joka viihtyy keskikentän hyökkäävässä roolissa, joko laidalla tai kärjen alla. Pereiran tehtävänä on tietyllä tapaa olla keskikentän ja hyökkäyksen välisenä linkkinä. Pereira pudottaa vastustajan puolustuslinjan eteen hakemaan palloa tai toisena vaihtoehtona hän saa pallon jalkaansa laidalla ja hakeutuu sieltä kohti keskustaa antaakseen ratkaisevia syöttöjä.

Pereiralla on erinomainen syöttövalikoima, josta manageri Slaven Bilic pyrkii repimään kaiken tehon irti ensi kaudella. Ensimmäisen Englannissa vietetyn kauden jälkeen Pereira on osoittanut olevansa valmis isoon rooliin. Sen hän otti jo lainapestinsä aikana WBA:ssa. Elokuussa West Bromwich osti Pereiran omakseen Sportingista noin yhdeksällä miljoonalla eurolla.

Valioliiga on kuitenkin äärettömän kova sarja, jossa hyökkäyskolmanneksen rakentavilla pelaajilla on entistä vähemmän aikaa. Älä silti ylläty, mikäli Pereira herättäisi jo ensi tammikuussa suurempien seurojen huomion.

Arvio

Sija: 19

West Bromwich Albion palaa Slaven Bilicin alaisuudessa hieman hyökkäävämpänä Valioliigaan kuin aiemmin. Joukkue pelasi erinomaisen kauden Mestaruussarjassa ja sijoittui toiseksi. Pelillisesti yksi joukkue oli ylitse muiden ja WBA sekä Brentford olivat pelillisesti selkeästi toiseksi ja kolmanneksi parhaat joukkueet.

Bilic on hyvä valmentaja, mutta visiitti Valioliigassa jää lyhyeksi. Joukkueesta katoaa iso osa viime kauden runkopelaajista, jotka olivat lainalla. Samalla materiaali on yksinkertaisesti liian ohut eikä laatua myöskään ole tarpeeksi. Joukkue tarvitsee valtavasti onnea, jos se mielii säilyä sarjassa.

Ihanneavaus

WBA ihanneavaus 2020-21
West Bromwichin ihanneavauskokoonpano kaudelle 2020-21.

Kokoonpanolista

# PelaajaPPPelipaikkaIkä
1Sam JohnstoneMVMaalivahti25.3.1993
25Alex PalmerMVMaalivahti27.2.1989
23Jonathan BondMVMaalivahti19.5.1993
6Semi AjayiKPToppari9.11.1993
26Ahmed HegazyKPToppari25.1.1991
5Kyle BartleyKPToppari22.5.1991
24Cédric KipréKPToppari9.12.1996
20Branislav IvanovicKPToppari22.2.1984
27Dara O'SheaKPToppari4.3.1999
3Kieran GibbsVPVasen laitapuolustaja26.9.1989
14Conor TownsendVPVasen laitapuolustaja4.3.1993
2Darnell FurlongOPOikea laitapuolustaja31.10.1995
22Lee PeltierOPOikea laitapuolustaja11.12.1986
8Jake Livermore (C)PKKPuolustava keskikenttä14.11.1989
18Conor GallagherKKKeskikentän keskusta6.2.2000
19Romaine SawyersKKKeskikentän keskusta2.11.1991
16Rekeem HarperKKKeskikentän keskusta8.3.2000
28Sam FieldKKKeskikentän keskusta8.5.1998
7Callum RobinsonVHVasen laitahyökkääjä2.2.1995
11Grady DianganaVHVasen laitahyökkääjä19.4.1998
13Kamil GrosickiVHVasen laitahyökkääjä8.6.1988
21Kyle EdwardsVHVasen laitahyökkääjä17.2.1998
12Matheus PereiraOHOikea laitahyökkääjä5.3.1996
10Matt PhillipsOHOikea laitahyökkääjä13.3.1991
9Kenneth ZohoreKHKeskushyökkääjä31.1.1994
15Charlie AustinKHKeskushyökkääjä5.7.1989
4Hal Robson-KanuKHKeskushyökkääjä21.5.1989

Juho Hirvonen, Kim Keränen
Twitter: @jkhirvonen, @KeranenKim

Kuvankäsittely: Eetu Ikola