Emiliano Salan lento-onnettomuus

Emiliano Sala oli 31.10.1990 syntynyt argentiinalainen jalkapalloilija, joka kuoli lento-onnettomuudessa 21.1.2019. Salan ruumis löydettiin 7.2.2019. Juuri ennen kuolemaansa Sala oli siirtynyt ranskalaisesta Nantesista Valioliigan Cardiffiin 17 miljoonan euron kaupassa.

Emiliano Sala -uutiset

Emiliano Salan kuoleman jälkeen kiinni otetun miehen tutkinta on lopetettu

Emiliano Salan kuolemaan johtaneesta lentoturmasta on aikaa runsas vuosi. Englannissa otettiin viime kesänä kiinni mies, jota epäiltiin kuolemantuottamuksesta Salan tapaukseen liittyen. Mies päästettiin vapaaksi pian...

Mautonta pilaa kuolleen pelaajan kustannuksella derbyn alla – seura uhkaa oikeustoimilla

Jalkapallofanien keskuudessa nähdään joskus monenmoisia ylilyöntejä. On olemassa verrattain harmitonta herjaa, vähän räväkämpää provosointia ja sitten on täydellisesti mauttomuuksien puolelle menevää järjettömän tökeröä herjaa...

Ennätyssiirto Cardiff Cityyn

Emiliano Sala siirtyi FC Nantesista Cardiff Cityyn 3,5-vuotisella sopimuksella 19.1.2019. Cardiff tiedotti maksaneensa Salasta seuran ennätyssumman. Siirtokorvausta ei kerrottu julkisuuteen, mutta pelaajasiirtoihin erikoistuneen Transfermarktin mukaan korvaus oli 17 miljoonaa euroa.

– Olen todella tyytyväinen. En malta odottaa, että pääsen harjoituksiin, näen joukkuekaverini ja pääsen aloittamaan hommat, Sala sanoi Cardiffin tiedotteessa.

– Olen varma, että kaikki Cardiff Cityn kannattajat itseni mukaan lukien odottavat sitä, että ennätyshankintamme nähdään Bluebirds-paidassa, Cardiffin toimitusjohtaja Ken Choo sanoi.

Cardiffin päävalmentaja Neil Warnock kertoi julkisesti kiinnostuksestaan Salaa kohtaan 5.12.2018, jolloin hän matkusti Ranskaan seuraamaan hyökkääjän otteita Marseillea vastaan. 27. joulukuuta siirron uskottiin jo kariutuneen, kun Nantes hylkäsi Cardiffin tekemän tarjouksen. Warnock antoi ymmärtää, ettei Cardiff korottaisi tarjoustaan. Tammikuun aikana neuvottelut kuitenkin jatkuivat ja lopulta siirrosta päästiin yhteisymmärrykseen.

Sala oli siirtynyt Nantesiin Bordeaux’sta yhden miljoonan euron kaupassa kesällä 2015. Kaiken kaikkiaan Sala ehti pelata Nantesissa 133 ottelua, joissa hän viimeisteli 48 maalia. Cardiff-siirron hetkellä Sala oli tehnyt Ranskan pääsarjapelaajista kolmanneksi eniten maaleja kaudella 2018-19.

Salan piti tienata Cardiffissa palkkaa 2,5 miljoonaa puntaa. The Timesin mukaan ainakin osa palkasta maksetaan nyt Salan lähiomaisille.

Lentokoneen katoaminen

Emiliano Salaa kuljettanut lentokone katosi tutkasta 21.1.2019 kello 22.30 Suomen aikaa. Sala oli palannut Nantesiin 20. tammikuuta jättämään hyvästit joukkuekavereilleen ja hakemaan viimeiset tavaransa.

Turmalentokone lähti Nantesin Atlantique-lentokentältä 21.1. kello 21.15 Suomen aikaa. Reitin määränpää oli Cardiffin lentokenttä, jonne koneen piti laskeutua kello 22.45 Suomen aikaa. Guernseyn poliisi vahvisti, että lentokoneen kapteenina toimi David Ibbotson.

Argentiinalaismediassa levisi tieto Salan lähettämästä WhatsApp-ääniviestistä, jonka Salan isä vahvisti aidoksi. Sala oli lähettänyt viestin juuri ennen nousua.

– Olen nyt koneessa, joka näyttää repeävän liitoksistaan. Olen matkalla Cardiffiin. Tämä on aivan hullua. Jos ette kuule minusta uutisia puoleentoista tuntiin, niin en tiedä, lähettävätkö he jonkun etsimään minua. Koska he eivät voi löytää minua. Isä, kuinka peloissaan olenkaan.

Turmakoneen ja Jerseyn lennonjohdon viimeiseksi jääneessä yhteydenpidossa lentäjä Ibbotson pyysi lupaa vähentää korkeutta silloisesta 5 000 jalasta (1 500 metriä). Yhteyden katoamishetkellä lentokoneen korkeus oli 2 300 jalkaa (700 metriä). Lentokone oli tuolloin lähellä Casquets-majakkaa, 13 kilometriä Alderneysta luoteeseen.

Lentokoneen hylky löydettiin merenpohjasta 3. helmikuuta 2019.

Lentokone oli yksimoottorinen Piper PA-46 Malibu, johon mahtui kuusi matkustajaa. Lentokone oli valmistettu vuonna 1984. Koneelle oli myönnetty ilmailukelpoisuuden sertifikaatti 11.9.2015.

Lentokone oli rekisteröity Bungayssa, Suffolkissa sijaitsevan britannialaisen Southern Aircraft Consultancyn edunvalvojalle.

Kadonneen lentokoneen etsinnät

Turmalentokoneen kadottua tutkasta pelastusviranomaiset aloittivat etsinnät koneen löytämiseksi. Etsinnät jouduttiin keskeyttämään huonon sään vuoksi 22. tammikuuta kello 04.00 Suomen aikaa.

Tiistaina 22. tammikuuta etsintöjen jatkuttua poliisi tiedotti, että viisi ilma-alusta ja kaksi pelastusvenettä olivat etsineet kadonnutta lentokonetta 1 150 neliömailin alueelta.

Guernseyn satamapäällikkö, kapteeni David Barker, sanoi, ettei tiistain aikana ollut vastaanotettu hätäsignaalia turmakoneelta. Barker totesi myös, että mikäli konetta ei löydettäisi tiistain aikana, lopputulos tuskin olisi positiivinen.

– Etsimme mitä tahansa jäänteitä lentokoneesta, pelastuslautasta, ihmisistä vedessä, pelastusliiveistä, Barker sanoi.

Etsinnät jouduttiin jälleen keskeyttämään illalla 22. tammikuuta. Siihen mennessä oli löydetty lukuisia kelluvia esineitä, mutta niiden ei vahvistettu olleen peräisin turmakoneesta.

Etsintöjä jatkettiin 23.1. kello 10.00 Suomen aikaa. Kaksi ilma-alusta etsi jälkiä turmakoneesta rannikkoalueilta Alderneyn ympärillä. Puhelintietojen ja satelliittikuvien tutkiminenkaan eivät auttaneet koneen löytymisessä. Kanaalisaarten ilmaetsintöjen edustaja sanoi, että toivoa ei ole ole sen suhteen että vedestä löytyisi turmasta selviytyneitä.

Viralliset etsinnät lopetettiin 24. tammikuuta, koska eloonjääneiden löytymisen todennäköisyys oli kutistunut ”äärimmäisen pieneksi”. Etsinnöissä oli haravoitu yhteensä 4 403 neliömetrin alue, joka kattoi Burhoun, Les Casquets’n, Alderneyn, Cherbourgin niemimaan pohjoisrannikon sekä Jerseyn ja Sarkin pohjoisrannikot.

– Tutkimme kaiken tiedon, jonka saimme käsiimme. Olemme tehneet vaikean päätöksen lopettaa etsinnät, satamapäällikkö Barker sanoi.

– Kanaalisaarten, Britannian ja Ranskan viranomaisten parhaista yrityksistä huolimatta emme ole onnistuneet löytämään jälkeäkään lentokoneesta, lentäjästä tai matkustajasta [Sala].

Salan sisko Romina vetosi tunteikkaalla videolla pelastusviranomaisiin, että etsintöjä jatkettaisiin.

– Pyydän, pyydän, pyydän teitä olemaan lopettamatta etsintöjä. Minulle he ovat yhä elossa, Romina sanoi.

– Ymmärrän, että Emiliano Salan perhe ei ole tyytyväinen päätökseen lopettaa etsinnät. Olen vain täysin varma siitä, ettemme olisi voineet kääntää enää yhtään kiveä, Barker sanoi.

Rominan vetoomukseen yhtyi moni muukin taho. Salan myynyt seura Nantes pyysi Twitterissä Guernseyn poliisia jatkamaan etsintöjä.

Etsintöjen jatkamisen puolesta vetosivat myös monet tunnetut jalkapalloilijat, Lionel MessiSergio Agüero ja Gonzalo Higuaín mukaan lukien.

– Niin kauan kuin on mahdollisuus, vaikka vain toivon murunen, pyydämme ettette lopeta etsimistä, Messi sanoi.

Emiliano Salaa kuljettaneen lentokoneen etsintöjä jatkettiin yksityisen rahoituksen voimin 26. tammikuuta. Etsintöjä johti meritutkija David Mearns. Ryhmä sai kerättyä rahoitusta satojen tuhansien eurojen edestä.

Etsintäryhmä sai käyttöönsä miehittämättömän tutkimuslaitteen, jolla oli tarkoitus haravoida merenpohjaa 86 neliökilometrin alueelta. Turmakoneen viimeinen tiedetty sijainti oli pohjoiseen Hurd’s Deepistä. Hurd’s Deep on vedenalainen laakso, jonka syvyys on suurimmillaan 180 metriä.

30. tammikuuta noin kello 15.58 Suomen aikaa Lentoturmatutkimusosasto (AAIB) ilmoitti, että läheltä Ranskan Surtainvilleä oli löytynyt kaksi istuintyynyä, jotka olivat todennäköisesti peräisin turmakoneesta. AAIB kykeni tarkentamaan ensisijaisen etsintäalueen 14 neliökilometrin suuruiseksi.

AAIB antoi Britannian puolustusministeriön kaikuluotaimella varustetulle tutkimusalukselle toimeksiannon etsiä lentokoneen hylkyä  merenpohjasta. Yksityinen etsintäryhmä ja AAIB:n etsintäryhmä tekivät yhteistyötä ja jakoivat etsintäalueen.

Hylyn ja Salan ruumiin löytyminen

Lentokoneen hylky löytyi 3. helmikuuta 500 metrin päästä koneen viimeisestä tunnetusta sijainnista. Mearnsin mukaan hylky oli 63 metrin syvyydessä. Mearns myös kertoi, että Salan ja Ibbotsonin ruumiit olivat mahdollisesti koneen sisällä.

– Tehtävämme on suoritettu. Tämä on nyt aktiivinen tutkinta, jota johtaa AAIB. He ottavat tutkinnan haltuun, kuten sovittiin. Minä olen voinut ajatella vain perheitä. Tämä oli se, mitä he halusivat meidän tekevän. Me onnistuimme ja tämä oli paras tulos, jonka saatoimme saavuttaa, Mearns sanoi.

– Uskomattoman traaginen ja surullinen hetki, mutta ainakin he saavat nyt joihinkin kysymyksiinsä vastauksia.

4. helmikuuta vahvistettiin, että AAIB:n vedenalainen tutkimuslaite oli kuvannut turmakoneen rekisterinumeron ja ainakin yhden ruumiin hylyn sisällä.

Dorsetin poliisi tiedotti 7. helmikuuta, että lentokoneesta löytynyt ja nostettu ruumis on tunnistettu Emiliano Salaksi. Ibbotsonin ruumista ei tässä vaiheessa ollut löydetty.

– Portlandin satamaan tänään, 7. helmikuuta 2019, tuotu ruumis on virallisesti tunnistettu ammattijalkapalloilija Emiliano Salaksi, tiedotteessa sanottiin.

– Herra Salan ja lentäjä David Ibbotsonin perheille on kerrottu uutisesta.

Emiliano Salan muistaminen

Emiliano Salan entinen seura Nantes järjesti kotiottelussaan muistohetken tuolloin kadonneena olleen Salan kunniaksi 30. tammikuuta.

Valioliigassa Arsenal ja Cardiff muistivat Salaa walesilaisseuran ensimmäisessä ottelussa Salan katoamisen jälkeen 29. tammikuuta.

Salan ruumiin löytymisen jälkeen moni taho on lähettänyt surunvalittelut pelaajan lähiomaisille.

Cardiff City julkaisi verkkosivuillaan Dorsetin poliisin tiedotteen muistosanojen kera.

– Lähetämme surunvalittelumme Emilianon perheelle. Hän ja David [lentäjä Ibbotson] pysyvät ikuisesti muistoissamme.

Cardiffin lisäksi Salaa ovat muistaneet muun muassa Sergio Agüero, Wayne Rooney, Mesut Özil, Kylian Mbappé, Benjamin Mendy, Leroy Sané ja Alexandre Lacazette.

Riita Salan siirtokorvauksesta

Emiliano Salan kuolema on aiheuttamassa taloudellisen riidan Cardiff Cityn ja FC Nantesin välille.

The Times uutisoi 8.2.2019, että Cardiffia uhkaisivat kurinpitotoimet FIFA:n taholta ja pelaajien ostokielto, mikäli seura ei maksaisi ensimmäistä maksuerää sovitusta 17 miljoonan euron siirtosummasta Nantesille seuraavan kymmenen päivän aikana.

Nantes on uhannut Cardiffia oikeustoimilla, mikäli Cardiff ei noudata FIFA:n sääntöjä pelaajien siirtokorvauksien maksuihin liittyen. Ranskalaisseura lähestyi Cardiffia ensimmäisen kerran sähköpostitse torstaina 31. tammikuuta. Tiistaina 5. helmikuuta Nantes lähetti Cardiffille kirjeen, jossa se vaati viiden miljoonan punnan, eli 5,7 miljoonan euron, maksuerän maksamista seuraavan kymmenen päivän aikana.