Olet varmaan kuullut television välityksellä intohimoisten islantilaisfanien HUH-huudot läpi EM-kisojen? Karjaisut, jotka kuulostavat toisinaan pidemmiltä HOOOH-karjahduksilta, ovat saaneet lisää volyymia sitä mukaa, mitä pidemmälle Islanti on turnauksessa edennyt.

Nopeasti voisi kuvitella, että äänet kumpuavat viikinkien sotaisasta historiasta. Villeimmät spekulaatiot ovat yhdistäneet huudot muinaisiin sota-aikoihin, pelotteluun, jonka avulla on haluttu järkyttää vihollista taiston hetkellä. Tarina olisi kieltämättä komeampi näin, mutta todellisuudessa HUH-huuto on itse asiassa peräisin Skotlannin Valioliigan Motherwellin faneilta.

Miten ihmeessä HUH-huuto päätyi sitten Islantiin ja maajoukkueen fanien käyttöön?

Reykjavikin suunnilta kotoisin olevan Stjarnanin seuran fanit rakastuivat HUH-kannatushuutoon Eurooppa-liigan karsintapelireissulla pari vuotta sitten. Ihastus oli niin suuri, että huuto päätettiin tuoda mukana Islantiin. EM-kisojen aikana huudosta on tullut Islannin futismaajoukkueen tavaramerkki.

Huuto on ollut omiaan alleviivaamaan fanien ja pelaajien vahvaa suhdetta. Karjahdus on niin intensiivinen, että useat ovat ihastelleet siitä seuraavaa tunnelmaa.

Minkäänlaista viikinkitaustaa HUH:lla ei tiettävästi ole, vaan sen sijaan historiaa löytyy juuri Skotlannin North Lanarkshiresta useamman vuoden ajalta. Vaikka HUH-huuto on käytössä useammalla seuralla, juuri Motherwellin kannattajat ovat yhdistäneet karjaisun, viipyilevän taputuksen ja siitä seuraavan intensiivisen tunnelman.

Islantilaisten kannatus alkaa näin: hiljaisuus, viipyilevä odotus, rytmikkäät taputukset ja perään kajahtava HUH-huuto. Katsojien ja kuulijoiden iho on mennyt kananlihalle läpi turnauksen. Varmasti stadionilla ollessa kokemus on hyytävä, jopa ajaton.

Islannin turnaus jatkuu puolivälieräottelulla Ranskaa vastaan. Vaikka vastassa on kisaisäntä, eiköhän HUH-huuto kierrä stadionia läpi pelin peittäen silloin muut äänet.

Lähteet: Brittimedia, kuten Wales Online ja Daily Mail. Lisäksi Iceland Monitor.