Mixu Paatelainen toimii alkavalla kaudella Valioliiga.comin analyytikkona (lue uutinen). Istuimme näin kauden alkaessa Mixun kanssa alas ja kävimme läpi mielenkiintoisia aiheita.

Kansainvälisissä tehtävissä olet nähnyt tarkasti huippujoukkueiden pelejä. Mihin suuntaan peli on menossa? Mitkä ovat nyt isoimmat trendit?

– Kuten me kaikki lajin sisällä tiedämme, peli on koko ajan nopeampaa ja nopeampaa, tämä näin yleisenä huomiona. No trendejähän on aika paljonkin, mutta mainitsen tässä muutaman trendin tämän päivän huippufutiksessa, Paatelainen kertoo.

– Pienessä tilassa pelaaminen yksilöinä, tai monen pelaajan kombinaatioina, on kehittynyt huimasti. Prässipelin merkitys sekä korkeassa että välittömässä prässissä on isompi. Tilanteenvaihdot ovat suoraviivaisempia ja nopeampia koko ajan. Esimerkiksi maalit tehdään nykyään vähemmillä syötöillä ja ”possession time” ennen maalia on pienempi koko ajan. Joukkueilla on enemmän ja enemmän eri ryhmityksiä/muotoja puolustuspeliin ja hyökkäyspeliin.

Mitkä ovat suurimmat erot eri suursarjojen välillä? Onko enää olemassa espanjalaista ”taitofutista” tai saksalaista ”konemaisuutta”?

– Sanoisin, että nämä perinteiset tyylit eri maille ovat jokaisessa huippujoukkueessa edelleen läsnä. Kaikkien näiden maiden tyylit ovat tärkeitä ominaisuuksia joukkueelle, joten joukkueet/valmentajat ovat ottaneet sopivan ripauksen jokaista näistä pelikirjaansa. Totta kai vieläkin on eroja eri maiden välillä esimerkiksi pelitempossa. Briteissä pelitempo on kovempi kuin esimerkiksi Italiassa.

– Taktiikat ovat sekoittuneet aika lailla ja varmaan yksi syy tähän on valmentajien liikkuvuus.

”Valioliiga on jännittävin”

Valioliiga. Mihin sijoitat Valioliigan eri sarjojen kategoriassa?

– Vaikeahan on verrata/rankata huippusarjoja, mutta ehkä vähän puolueellisesti ja siellä pelattuani, sanoisin että Valioliiga on jännittävin. Koskaan ei tiedä varmuudella, miten ottelut päättyvät.

– Jos mitataan sarjojen tasoa UEFA:n kilpailujen kautta, niin La Liga vetää pisimmän korren. Mestarien liigassa ja Eurooppa-liigassa kahdeksasta viimeisestä mestaruudesta on seitsemän mennyt Espanjaan. Mestarien liiga on mennyt nyt neljä kertaa perättäin Espanjaan ja Man United katkaisi Espanjan – tai Sevillan – kolmen Eurooppa-liiga-mestaruuden putken viime keväänä. Supercupin viime tiistain perusteella Espanja on terävimmän kärjen osalta edellä.

Valioliigajoukkueiden menestysmahdollisuudet Mestarien liigassa?

– On aina mahdollista, että Valioliigasta joku voittaa Mestarien liigan, mutta uskon että Real Madrid ja Barcelona ovat liian kovia tänä päivänä. Mutta Englannilla on, toivottavasti, viisi edustajaa mukana. Luulen, että moni näistä menee pitkälle. Voittoon asti en siis usko, mutta miksei neljän parhaan joukkoon? Siihen on oikeastaan jokaisella brittihuippuseuralla mahdollisuus.

Miksi Valioliiga on maailmalla niin suosittu sarja?

– Perinteet (vedonlyönti, vakioveikkaus), sarja on täynnä maailman parhaita pelaajia. Yllätyksiä tulee yksittäisissä otteluissa paljonkin. Valioliiga on maailman seuratuin jalkapallosarja. Lisäksi eri suurseurat tekevät tärkeitä pr-matkoja kauemmaksikin, joten sarjan suosion kasvulle ei näy loppua.

– Tietysti Skandinaviassa ja Suomessa Valioliiga on suurin ja kaunein, koska sen mukana on kasvettu ja eri seuroja kannustetaan isältä pojalle -periaatteella. Monessa tapauksessa jopa isoisältä pojalle ja siitäkin pojalle.

Arsenal ja Liverpool eivät yllä mestaruuteen

Millaista kautta odotat?

– Jännittävää, varsinkin kun rahaa on käytetty jo nyt paljon ja loistavia ”uusia” pelaajia on tullut paljon mukaan Valioliigaan. Uskon kuitenkin, että samat isot seurat ottavat kärkisijat. Missä järjestyksessä – se onkin sitten eri juttu.

– Kuusi suurta on varmastikin kuusi suurta myös nyt. Mutta – Valioliigassa useimmiten nähdään ainakin yhden kärkijoukkueen floppikausi. Viime kaudella näin ei käynyt, mutta sitä edellisellä kaudella oikeastaan kaikki kärkiseurat epäonnistuivat jollain tavoin ja Leicester nousi mestariksi. Se on Valioliigan hienoutta.

Mitkä joukkueet nostat suosikeiksi?

– Chelsea, Man United, Man City ja Tottenham. En juuri tällä hetkellä näe, että Arsenal ja Liverpool olisivat ihan samalla viivalla. Lähellä toki.

Mille joukkueille povaat ongelmia?

– Burnley, Brighton, Huddersfield ja Crystal Palace.

Maalikuninkaat. Ketkä nostat suurimmiksi maalikuningasehdokkaiksi?

Harry Kane, Romelu Lukaku, Sergio Agüero. Kane on näyttänyt olevansa todella takuuvarma viimeistelijä kausi kauden jälkeen. Hän on vaarallinen kaveri maassa ja ilmassa. Lukaku on mättänyt maaleja viime kausilla runsaasti ja nyt luulisi jakelun toimivan vielä paremmin kuin Evertonissa.

– Jos Agüero pysyy terveenä ja pitää ykköshyökkääjän asemansa, hän on korkealla. Kuka hyvänsä sitten Cityn ykköshyökkääjä tulee lopulta olemaan, on hän korkealla maalitilastossa.

Kauden suurimmat yllättäjät, positiivisesti ja negatiivisesti?

– Uskon, että Everton ja Watford tulevat olemaan positiivisia yllättäjiä.
Crystal Palacelle veikkaan vaikeaa kautta.

Seuraa heitä!

Managerit. Keitä seuraat suurimmalla mielenkiinnolla niin sanotusti
valmentajanäkökulmasta?

– Kuinka positiivisesti/negatiivisesti José Mourinho peluuttaa joukkuetta. Se on iso kysymys. Moni pelkää, että Old Traffordilla ja etenkin vierasotteluissa on bussi parkissa. Katsotaan, mitä tapahtuu – ainakin Man Unitedin yleisö vaatii hyökkäävää peliä. Sitä voi kysyä vaikka Louis van Gaalilta.

– Tällä kaudella Pep Guardiolan Cityssä täytyy tapahtua! Hankinnat ovat sitä luokkaa. Kuherrusvuosi on Pepiltä nyt takana, epäonnistumiseen ei ole varaa. Nyt joukkuekin on pitkälle hänen hankkimansa ja hyväksymänsä.

Marco Silva Watfordissa. Siellä on mielestäni todella mielenkiintoinen kaveri ja mahdollinen kauden yllättäjä yhdessä joukkueensa kanssa.

Keitä pelaajia kannattaa seurata?

– No tietysti kaikkia isoja ”staroja”, mutta seuraisin myös Watfordin Andre Grayta. Jos Watford täyttää odotukseni kauden yllättäjänä, pitää Grayn olla yksi Valioliigan isoista pelaajista.

– City hankki Monacosta Bernardo Silvan ja hänestä odotetaan suurpelaajaa. Mestarien liigassa hän oli loistava. Ainakin roolin ja pelityylin pitäisi sopia kuin nenä nyrkkiin: Silva voi olla yksi Valioliigan suurista uusista tähdistä.

Mohamed Salah palaa nyt Valioliigaan epäonnistuneen Chelsea-ajanjakson jälkeen. Mies on kehittynyt huimasti Italiassa. Liverpoolissa on tarjolla valtavan iso rooli. Jos Salah pystyy sen täyttämään, puhutaan ilman muuta tähtipelaajasta. Anfieldin yleisö tulee miehestä tykkäämään – erittäin näyttävä pelaaja.

Mestaruus neljän kauppa

Siirtomarkkinat. Suurimmat voittajat ja häviäjät?

– Ikkuna on vielä auki kolme viikkoa, joten paljon voi tapahtua ja tapahtuukin. Tällä hetkellä voittajat ovat: Man United, Man City ja Everton. Häviäjät: Crystal Palace, Swansea ja West Brom.

Jos valinta pitää tehdä nyt: Mestari, Vuoden Valmentaja, Vuoden pelaaja?

– En haluisi vielä lähteä veikkaamaan näitä asioita, koska siirtomarkkinoilla tulee vielä tapahtumaan. Mutta laitetaan jotain listaa aika lailla tutuista nimistä. Mestari: Man United, Man City, Chelsea tai Spurs. Vuoden valmentaja: José Mourinho, Pep Guardiola, Mauricio Pochettino tai Ronald Koeman. Vuoden pelaaja: Romelu Lukaku, Sergio Agüero tai Bernardo Silva.

Valioliigahistorian ensimmäinen suomalaispelaaja ja Suomen maajoukkueen entinen päävalmentaja Mixu Paatelainen toimii Valioliiga.comin analyytikkona koko kauden ajan. Mixun Special One -palstalla on luvassa kolumneja ja videoita, joissa taktiset huomiot näyttelevät pääosaa (uutinen).