Kaikkien Liverpool-fanien iloksi on aktiivinen kirjoittajamme YNWA loihtinut mielenkiintoisen kirjoituksen yhdestä Poolin kaikkien aikojen legendasta. Siinä missä Liverpoolin kannattajat saavat nauttia näistä luomuksista, otamme mielellämme vastaan uusia kirjoittajia eri seurojen faneista. Kyllä näitä tällaisia lukisi mielellään enemmänkin vaikka joka seurasta :)

Bill Shankly 02.09.1913-29.09.1981

Legenda ja Englantilaisen jalkapalloilun Hall Of Famen jäsen. Kyllä, se hän on ja tulee aina olemaan…ONE AND ONLY!!!

Myöhäiset synttärionnittelut Bill Shanklylle, joka eläessään olisi perjantaina täyttänyt 98 vuotta. Ja hänen kunniakseen aion valaista teitä kertomalla hieman lisää tästä Liverpoolin yhdestä menestyneimmästä skottivalmentajasta.

Skotlannissa, Glenbuckissa 2.syyskuuta vuonna 1913 syntynyt Bill Shankly halusi jo pienestä pitäen huippufutaajaksi. Carlisle United oli hänen ensimmäinen ammattilaisjoukkueensa, jossa hän aloitti pelaajana vuonna 1932. Vuonna 1933 hän siirtyi Preston North Endiin, jossa otteluita kertyi yli 300 vuoteen 1949 asti. FA Cupin voitto vuonna 1938 oli Shanklyn paras saavutus pelaajana, vuotta aiemmin hän oli häviävänä osapuolena Sunderlandia vastaan. Toinen maailmansota haittasi Shanklyn pelaajauraa vaikka hän jatkoikin Prestonissa vielä sodan jälkeen.

Skotlannin maajoukkueessa Billy Shankly, pelasi seitsemän kertaa, ensimmäisen vuonna 1938 Englantia vastaan.

Valmennushommat Shankly aloitti vuonna 1949 siinä samaisessa seurassa, jossa pelasi ekat ammattilaismatsit eli Carlisle Unitedissa 3.divisioonassa. Ekoista vuosista valmentaja ei ole paljon kerrottavaa, vaikka tekikin muuten ihan hyvää jälkeä kasvattiseurassaan. Vuodet 1951-1954, toisin sanoen kaksi ja puoli vuotta hän vietti Grimsby Townin valmentajana ilman suurempia mainintoja. Workington Townin (3.divisioona) käskyrinä hän onnistui pelastamaan joukkueen kuiville ollessaan siellä yhden kauden.

Huddersfield Townin apulaismanageriksi 1.divisioonaan hän siirtyi vuonna 1956. Huddersfield putosi 2. divisioonaan ja näin ollen Shankly sai erotetun Andy Beattien paikan, mutta hänkään ei pystynyt nostamaan seuraa takaisin pääsarjatasolle.

Vuonna 1954 Liverpool oli pudonnut 2.divisioonaan ja viisi vuotta myöhemmin Shankly palkattiin Liverpoolin manageriksi. Shankly onnistui nostamaan Liverpoolin takaisin pääsarjatasolla kauden 1961–1962 päätteeksi ja vain kaksi vuotta myöhemmin Liverpool juhli jo mestaruutta pitkän tauon jälkeen. Loppu onkin historiaa. Shankly onnistui nostamaan Poolin yhdeksi Euroopan ja Britannian huippujoukkueeksi… Sen aikaisen Englannin mestaruus vuonna 1964, historian ensimmäinen FA Cupin voitto 1965, sitten taas mestaruus 1966 sekä samana vuonna vielä silloisen Cup-voittajien cupin hävitty finaali Borussia Dortmundille jatkoajalla.

Jatkoa seurasi taas vuonna 1969 kun joukkue tuli sarjassa toiseksi hänen johdollaan ja hävitty finaali FA Cupissa vuonna 1971 Arsenalia vastaan maalein 2-1. Mutta vuosi-73 oli hänen valmentajauransa paras. Englannin mestaruus ja silloisen UEFA Cupin voitto kaksiosaisessa ottelussa Borussia Mönchengladbach vastaan yhteismaalein 3-2.

Vaikka vuonna 1974 Liverpool voitti FA Cupin ja tuli sarjassa toiseksi sekä menestys jälleen kerran taattu niin Bill Shanklylta kausi hänen viimeisekseen Anfield Roadilla. Tehdastyöläisten uhattu lakkokaan ei saanut valmentajalegendaa palaamaan takaisin, koska hän halusi viettää enemmän aikaa perheensä kanssa. Pian eläkkeelle jäämisen jälkeen Shankly nimitettiin Brittiläisen imperiumin upseeriksi (OBE).

Syksyllä vuonna 1981 saaman sydänkohtauksen johdosta, Bill Shankly menehtyi 68-vuotiaana syyskuun 29.päivänä samana vuonna.”

Kirjoittanut: YNWA