Entinen Chelsean kapteeni Graeme Le Saux vaatii, että homoseksuaaleille pelaajille pitää antaa enemmän tukea.

43-vuotias ex-peluri sai peliuransa aikana paljon huutoja katsojilta ja kanssapelaajilta seksuaalisuuteen liittyen, vaikka sanoo olevansa heteroseksuaali.

Tilanne kärjistyi vuonna 1999, kun oma maajoukkuekaveri Robbie Fowler provosoi häntä. Le Saux löi häntä tämän jälkeen kyynärpäällä päähän, ja molemmat saivat nuhteita jalkapalloliitolta.

Englannissa ei ole ollut avoimesti homoa pelaajaa sitten vuonna 1990 kaapista tulleen Justin Fashanun jälkeen, joka teki traagisesti itsemurhan vuonna 1998.

Nyt Le Saux kertoo BBC:n radiokanavalle, että töitä pitäisi tehdä asenteiden muuttamisen eteen: ”Ei ole tärkeää onko homoja pelikentillä vai ei. Pointtina on luoda olosuhteet, joissa heitä voisi olla ja he voisivat tuntea voivansa saavuttaa asioita saaden samalla kaikkien täyden tuen”.

Le Saux toteaa haastattelun lopussa, että tapaus Fowlerin kanssa oli hänen uransa pohjanoteerauksia.

”Se oli nöyryyttävää monella tapaa, koska siinä huipentui vuosia jatkunut solvaus. Maajoukkuekaverilta ja kanssapelaajalta näiden valheellisten syytöksien ruokkiminen oli äärimmäisen loukkaavaa. Puhuin Robbien kanssa jälkeenpäin, kun tapasimme Englannsisa, mutta hän ei ikinä pyytänyt anteeksi – ei edes kahden kesken”, avautuu Le Saux.