Saksa, Hollanti, Portugali ja Tanska. Lohko B on näiden kisojen kuolemanlohko. Alkulohkoon jää väistämättä vähintään yksi suuri jalkapallomaa. Eikä Tanskaakaan pidä missään nimessä väheksyä. FIFA:n rankinglistoilla kaikki tämän lohkon maat kuuluvat maailman 10 parhaan joukkueen sakkiin. Saksa on 2., Hollanti 4., Portugali 5. ja Tanska 10. Kun väleistä otetaan Euroopan ulkopuoliset maat pois, Hollanti nousee kolmanneksi, Portugali neljänneksi ja Tanska seitsemänneksi.

Eritoten Saksa ja Hollanti kuuluvat turnauksen suurimpiin voittajasuosikkeihin. Yksinkertaisessa kolmen ottelun sarjassa mitä vain voi kuitenkin tapahtua. Ei ole lainkaan mahdotonta, että ainakin toinen, Saksa tai Hollanti, jäisi jo alkulohkoon.

Saksa

Aloitetaan suosikista numero yksi. Saksa on voittanut Euroopan mestaruuden kolmesti. Niin ikään kolme kertaa joukkue on yltänyt hopealle. Saksa hävisi harjoitusottelun muutama päivä takaperin Sveitsille lukemin 5-3. Pelistä ei pidä vetää hätiköityjä johtopäätöksiä, sillä Bayern Münchenistä tulevat pelaajat eivät olleet vielä mukana. Saksan kenraaliharjoitus on 31. toukokuuta Israelia vastaan. Tuossa ottelussa nähtäneen selvästi parempi Saksa.

Aiemmin konemainen joukkue on modernisoitunut merkittävästi viime vuosina. Ulkomaista verta omaavat pelaajat ovat tehneet Saksan pelistä monipuolisempaa ja luovempaa. Myöskään Joachim Löwin panosta taktikkona ei voi kiistää.

Materiaalin puolesta Saksalla ei oikeastaan ole heikkouksia. Maalivahti Manuel Neuer on kenties maailman paras pelipaikallaan. Puolustuslinjaan on tarjolla toisaalta hyviä pääpelaajia (Mats Hummels, Per Mertesacker) ja toisaalta peliä hyvin avaavia, ketterämpiä pelaajia (Philipp Lahm).

Vastaavasti keskikentälle Löwillä on asettaa sekä maailmanluokan rikkovia että rakentavia pelaajia. Esimerkiksi Real Madridin Sami Khedira pystyy nollaamaan lähes kenet tahansa, kun taas Mesut Özil, Mario Götze ja Toni Kroos kykenevät avaamaan vastustajan puolustuksen. Lisätään tähän vielä loukkaantumisestaan kuntoutunut, äärimmäisen monipuolinen Bastian Schweinsteiger. Keskikenttä on keskustan osalta siis kunnossa. Laitapeli sen sijaan aiheuttaa kysymysmerkkejä. Toki esimerkiksi Schweini, Thomas Müller ja Lukas Podolski voivat pelata laidalla, mutta Bayernin kaltaista Arjen RobbenFranck Ribéry -laitaparia Saksalla ei ole.

Hyökkäykseen on tarjolla muutama huippunimi. Todennäköisesti avauksessa tulee olemaan erinomaisen kauden pelannut Mario Gomez. Mahdollisia paikkaajia voisivat olla Müller, Podolski ja maajoukkueessa käytännössä aina onnistunut Miroslav Klose. Mainittu laitapeli voi aiheuttaa pienen ongelman Löwille. Gomez on vahvimmillaan niin kutsutulla sota-alueella, siis maalin edessä, mistä hän voi repiä keskityspalloja maaliin. Jos keskityksiä ei tule, Gomez menee jossain määrin hukkaan.

Arvio: Voittaa lohkon.

Hollanti

Hollanti on voittanut kertaalleen EM-kilpailut. Pronssia on niin ikään tullut kerran. Kaksi vuotta sitten Hollanti pääsi hyvin lähelle ensimmäistä maailmanmestaruuttaan. Tulppaanimaa kompuroi Saksan tavoin harjoitusottelussaan – 2-1 -tappio Bulgariaa vastaan. Ennen lopputurnauksen avausotteluaan Hollanti kohtaa vielä Slovakian ja Pohjois-Irlannin.

Ennakkoon Hollannin maalivahtikolmikko on yksi kisojen kovimmista. AS Roman Maarten Stekelenburgia kirittävät loistokauden Valioliigassa pelanneet Michel Worm ja Tim Krul.

Hollannin kysymysmerkit liittyvät puolustuksen pitävyyteen. John Heitinga ei ollut parhaimmillaan Bulgariaa vastaan ja Joris Mathijsen loukkaantui Bulgaria-ottelussa. Varavaihtoehto Wilfred Boumalla jalka ei nouse enää vanhaan malliin. Oikea laitapakki Gregory van der Wiel on mielenkiintoinen nimi. Van der Wielkin on kuitenkin parhaimmillaan hyökkäyssuuntaan pelatessa.

Keskikentälle ja hyökkäykseen sitä vastoin riittää laatua. Nigel De Jong ja Mark van Bommel vastaavat vastustajan pelin tuhoamisesta. Toisaalta Rafael van der Vaart ja Wesley Sneijder kantavat vastuun pelinrakentelusta.

Mielenkiintoinen kysymys liittyy hyökkäykseen. Arjen Robben pelaa lähtökohtaisesti laitahyökkääjänä, mutta kannattaako Robin van Persietä laittaa toiselle laidalle? Tällä kaudella Arsenalissa häikäisevän kauden pelanneesta van Persiestä tulee repiä kaikki saatavilla olevat tehot irti. Laidalla mies voi jäädä hivenen pimentoon. Toisaalta jos van Persie pelaa laidalla, ottanee Klaas-Jan Huntelaar paikan piikistä, mikä ei sekään ole huono vaihtoehto.

Puolustuksen lisäksi Hollanti saattaa kaatua materiaalinsa kapeuteen. Yksikin avauskokoonpanon loukkaantuminen voi olla liikaa.

Arvio: Taistelee lohkon toisesta jatkopaikasta.

Portugali

Portugalin paras sijoitus EM-lopputurnauksesta on vuoden 2004 toinen sija. Mikäli Portugali mielii tänä vuonna päästä edes pudotuspeleihin, on lusitaanien kukistettava lähtökohtaisesti joko Saksa tai Hollanti. Harjoitusottelu ei mennyt Portugaliltakaan nappiin. Maaliton tasapeli Makedoniaa vastaan jättää melkoisesti mietittävää päävalmentaja Paulo Bentolle. Portugalin kenraaliharjoitus on Suomelle hävinnyttä Turkkia vastaan.

Puolustus on paperilla raudanluja. Topparit Bruno Alves ja Pepe muodostavat yhden lopputurnauksen kovimmista topparipareista. Fabio Coentrao täydentää vasemmalla laidalla puolustuslinjan. Toisaalta Portugalin puolustus on ollut käytännön tasolla yllättävän haavoittuva.

Keskikenttä on täynnä kohtuullisen tason pelaajia, kuten Raul Meireles, Joao Moutinho ja Miguel Veloso. Keskikenttäpelaajien tärkein tehtävä on pitää keskusta puolustussuuntaan tukossa ja toisaalta pelata hyökkäyksissä pallo nopeasti Cristiano Ronaldolle tai Nanille laitaan.

Hyökkäykseen Paulo Bentolla on asettaa Nani, Ricardo Quaresma, Helder Postiga ja Hugo Almeida. Kaksi ensimmäistä kilpailee toisen laitahyökkääjän tontista, kaksi jälkimmäistä keskushyökkääjän paikasta. Cristiano Ronaldon paikka on luonnollisesti sementoitu avaukseen.

Fakta on kuitenkin se, että Portugali pärjää vain jos Cristiano Ronaldo on iskussa. Ronaldo on EM-kisojen ainoa pelaaja, joka voi ratkaista otteluita täysin yksinään. Vähän kärjistäen voidaan sanoa, että Ronaldo on joukkueensa paras maalintekijä, laukoja, syöttäjä, erikoistilannemies ja hyökkäyspään pääpelaaja.

Arvio: Taistelee toisesta jatkopaikasta Hollannin kanssa. Hollannin ohittaminen riippuu pelkästään Ronaldosta.

Tanska

Sääliksi käy juutteja. Pohjoismaiden paras joukkue on auttamatta liian kovassa seurassa. Ihmeen täytyy tapahtua, mikäli Tanska mielii voittaa vuoden 1992 jatkoksi toisen Euroopan mestaruutensa. Harjoitusottelussa Tanska taipui odotetustu Brasilialle lukemin 3-1. Jäljellä on kenraaliharjoitus Australiaa vastaan ennen lopputurnauksen avausottelua.

Maalivahtiosastoon Tanska tuskin kaatuu. Vaihtoehtoina ovat Stoken kokenut Thomas Soerensen, Manchester Unitedin Anders Lindegaard ja Evianin Stephan Andersen.

Puolustuslinjassa Simon Kjaerilla ja Daniel Aggerilla on valtava vastuu. Topparikaksikon on pystyttävä käytännössä jokaisessa ottelussa parhaimpaansa, mieluummin vähän sen yli.

Keskikentälle puolustavaan rooliin on tarjolla kokenut Cristian Poulsen. Poulsenin tärkein tehtävä on suojata Tanskan puolustuslinjaa, joka joutuu varmuudella paineen alle. Tanskan pelinrakennusvastuu lepää Ajaxin lupaavan Christian Eriksenin harteilla. Erikoistilanneosaamista joukkueeseen tuo Lasse Schöne.

Todennäköistä on, että Tanskan alkusarjaotteluissa vastustaja tulee saamaan enemmän maalintekotilanteita. Tästä syystä Nicklas Bendtnerin on osuttava maalipuiden väliin, kun paikka aukeaa.

Arvio: Tanska jää auttamatta lohkonsa jumboksi.

Musta hevonen

Tästä lohkosta on helppo veikata yllättäjää. Lähes jokainen odottaa Saksan ja Hollannin etenevän jatkoon, siispä Portugalille ja Tanskalle jää yllätyssauma. Kahdesta jälkimmäisestä mustaksi hevoseksi asetamme Portugalin. Cristiano Ronaldon huippuvire saattaa riittää. Lohkon viimeisen pelipäivän ottelu Portugali – Hollanti voi hyvin olla yksi lopputurnauksen parhaista.

Seuraa heitä

Mesut Özil

Özil on joukkueen aivot sekä Real Madridissa että Saksan maajoukkueessa. Özilin pelaaminen perustuu oivaltaviin syöttöihin, joihin hyvin harva pystyy. Aiemmin Werder Bremenissä pelannut Özil ei ole nopea, vahva tai hyvä maalintekijä. Silti hän on yksi joukkueensa tärkeimmistä pelaajista, ellei tärkein. Jose Mourinhon opissa ollut keskikenttämies on parin vuoden aikana kehittynyt entisestään. Pelaaminen on aiempaa tehokkaampaa, eikä Özil enää ajaudu kovinkaan usein pelin ulkopuolelle. 2010 MM-kisoissa Özil oli pitelemätön, tällä kertaa mies voi olla vielä parempi.

Robin van Persie

Van Persiellä on kertakaikkisen huikea kausi alla. 30 maalia 38 Valioliigaottelussa kertoo kaiken. Hyvä ajoitus yhdistettynä erinomaiseen laukaukseen tekee miehestä maailmanluokan maalintekijän. Maajoukkueessa tarjoilu pelaa paperilla Arsenalia paremmin, minkä myötä van Persie voi onnistuessaan voittaa turnauksen maalikuninkuuden. Maalien lisäksi van Persie pystyy tarjoilemaan ratkaisevia syöttöjä.

Pepe

Pepe on ehdottomasti yksi maailman parhaista toppareista. Pepestä voi henkilönä olla mitä mieltä tahansa, mutta pelaajana Pepe pystyy dominoimaan omaa aluettaan. Ja Pepen dominointia Portugalin maajoukkue vaatii. Pepen täytyy pystyä ohjaamaan Portugalin koko joukkuetta, kun pallo on vastustajalla. Lisäksi mies joutuu henkilökohtaisesti pysäyttämään Huntelaarin, Gomezin ja van Persien kaltaisia maalitykkejä. Bayernin ja Realin kohdatessa Pepe jäi vähän Gomezin jalkoihin. Jos jää nytkin, Portugali häviää. Se on niin yksinkertaista.

Lohkon ottelut

9.6. Hollanti – Tanska, Saksa – Portugali

13.6. Tanska – Portugali, Hollanti – Saksa

17.6. Portugali – Hollanti, Tanska – Saksa