D-lohkossa selkeimmät suosikit jatkoon ovat Englanti ja Ranska – jos mentaalipuoli on pelaajilla kunnossa. Ranskan ongelmat varmasti tiedetään jo viime MM-kisoista, jossa pelaajat nousivat kapinaan valmentajaansa vastaan. Taival jäi tuolloin alkulohkoon.

Englannilla on ollut kovasti turbulenssia kisojen alla, kun valmentajaruletti alkoi Fabio Capellon lähdettyä John Terry –kohun takia. Suomalaisille tuttu Roy Hodgson valittiin peräsimeen ja maajoukkuevalinnat herättivät paljon kritiikkiä. Hodarilla on nyt mahdollisuus todistaa suuruutensa valmentajana, joskin katastrofiin ei ole varaa.

Tietenkään ei pidä unohtaa rakasta naapurimaatamme Ruotsia…

Ukraina

Kisojen toisen kotimaan Ukrainan tilanne ei näytä kovin helpolta. Joukkue on ehdottomasti selkein kandidaatti jäämään lohkossa jumboksi, mutta helpolla se ei tule kotiyleisön edessä taipumaan.

Joukkue koostuu paljolti Kiovan Dynamon pelaajista, joita joukkueessa on peräti yhdeksän.

Maalivahtiosasto meni kisojen alla täysin uusiksi, kun ykkösmaalivahti Oleksandr Shovkovsky loukkaantui. Hänen lisäkseen myös kaksi seuraavaa kisoihin ehdolla ollutta maalivahtia joutuvat jättämään kisat väliin – toinen positiivisen dopingnäytteen takia ja toinen loukkaantumisen. 24-vuotias Shakhtar Donetskin maalivahti Andriy Pyatov kantanee vastuun tolppien välissä.

Kisoihin valmistautumista joukkue pönkitti rökittämällä turkkilaisen sarjajoukkue Antalyasporin lukemin 16-1 ja Viron 4-0. Valmistautumisprosessia on haitannut valmentaja Oleg Blohinian poissaolo hänen äitinsä kuoltua kisojen alla. Ukraina pelaa vielä Itävaltaa vastaan viimeisen harjoitusottelun kesäkuun ensimmäinen päivä.

Joukkueen varmasti tunnetuin pelaaja on Valioliigassakin taitojaan näyttämässä käynyt Andrei Shevtshenko, joka on löytänyt jälleen peli-ilonsa Kiovan Dynamossa. Hän tosin ei enää ole nuoruusvuosiensa vedossa, eikä paikka avauksessa ole selvä.

Arvio: Ukraina jää lohkojumboksi

Ruotsi

Rakas naapurimaamme Ruotsi on jälleen kerran arvokisoissa ja odotukset ovat sinikeltaisissa korkealla. Realistista on taistella jatkopaikasta Englantia ja Ranskaa vastaan, jos peli kulkee halutulla tavalla.

Puolustuksessa luutivat Olssonin veljekset ovat tuttuja Valioliigakansalle, joskin kummankaan kausi ei sujunut odotetunlaisesti. Pikkuveli Martin nähdään todennäköisemmin avauskokoonpanossa. Paljon varmasti uskotaan kokeneeseen yli 100 maaottelun mieheen Olof Mellbergiin ja hänen kykyynsä johtaa puolustuslinjaa. Miehellä on enemmän maajoukkueotteluita alla kuin koko muulla puolustusporukalla yhteensä.

Maalinvahtina nähtäneen hyvät karsinnat pelannut Andreas Isaksson, jolta löytyy Mellbergin tavoin kokemusta vaikka muille jakaa.

Keskikentälle on Ruotsilla juoksuttaa Rasmus Elmin ja Kim Källströmin tapaisia joukkueidensa runkopelaajia, joita säestämään varmasti saadaan Sunderlandin Seb Larsson hurjine vapaapotkuineen. Hyökkääjien alapuolella nähtäneen myös PSV:n Ola Toivonen ja Twenten Emir Bajrami, jotka kuuluvat Elmin tavoin Ruotsin loistavaan nuoreen sukupolveen.

Kärjessä pelaa itseoikeutetusti Zlatan Ibrahimović, jonka tehoista on paljolti ruotsalaisten menestys kiinni. Zlatan pystynee ratkaisemaan tarvittavat pelit Ruotsille, jos pelipäälle sattuu. Ottelut Englantia ja Ranskaa vastaan vaativat nimenomaan Zlatanilta omalle tasolle nousemista.

Myös Johan Elmander kuntoutui tarpeeksi loukkaantumisestaan, jotta hän tuli nimetyksi kisajoukkueeseen. Hänen pelikuntonsa tosin on suuri arvoitus.

Arvio: Ruotsi jää niukasti lohko kolmoseksi

Ranska

2010 MM-kilpailujen fiaskon jälkeen on paljon tapahtunut Ranskan maajoukkueessa. Vanhoista riidoista ei haluta enää puhua ja jalkeille on saatu kova miehitys EM-kisoja varten. Karsinnoissa Ranskalla oli vaikeuksia voittaa oma lohkonsa, jossa kovimmat haastajat olivat Bosnia-Herzegovina ja Romania. Ranska voitti Islannin 3-2 harjoitusmaaottelussa, ja kasvatti tappiottoman putkensa nyt 19 ottelun mittaiseksi juuri ennen kisoja.

Maalivahtina toimii Lyonin maailmanluokan torjuja Hugo Lloris, joka on nuoresta iästään huolimatta joukkueen kokenein maalivahti maajoukkuetasolla.

Puolustuksesta löytyy viime MM-kisojen sekasorron keskellä ollut Manchester Unitedin Patrice Evra, joka oli suorastaan surkea Islantia vastaan käydyssä harjoitusottelussa. Manchester Cityn Gaël Clichy saattaakin ottaa paikan vasempana puolustajan.

Laurent Blancin valinta kapteeniksi lienee Philippe Mexès, joka tulee olemaan ongelmissa nopeita kärkimiehiä vastaan. Islantia vastaan nähtiin, ettei hän ehdi paikkaamaan, jos Evra (tai joku muu) menettää pallon laidalla. Mexes saanee rinnalleen tutun parinsa Adil Ramin. Arsenalin Laurent Koscielny taistelee todennäköisesti Ramin kanssa toisesta topparin paikasta.

Keskikenttä kestääkin sitten kovemmankin arvostelun – ainakin paperilla. Loistavan kauden Newcastlessa pelanneet Hatem Ben Arfa ja Yohan Cabaye, Bayernin Franck Ribery, mestari Manchester Cityn Samir Nasri, Rennesin nuori tähti Yann M’Vila ja tukku muita kovia nimiä. Senioriosaston miehinä Riberyn lisäksi peliaikaa tavoittelemassa ovat Florent Malouda ja Alou Diarra.

Hyökkäyksessä olisi ollut tilaa useammallekin pelaajalle, kun Marseillen Loïc Rémy loukkaantui ja jäi pois kisoista. Vastuun kärjessä kantavat Realin Karim Benzema ja Montpellierin Olivier Giroud. Vahvalta keskikentältä varmasti nousee miehiä hyökkäyksien tueksi enemmän kuin tarpeeksi, joten ohutta hyökkäyskalustoa ei pidä nähdä liian suurena ongelmana. Esimerkiksi Ben Arfa ja Ribery pystyvät tarvittaessa pelaamaan puhtaasti hyökkääjinäkin.

Arvio: Lohko kakkonen

Englanti

Roy Hodgsonin Englannin oletetaan olevan yhtenäisempi kuin vuosiin. Kuten aina, Englanti saa jalkeille nimivahvan joukkueen, mutta historia on opettanut, ettei menestys tunnu valuvan Brittien saarille millään. Valmentajasekoilun ja John Terry –saagan seuraamukset tulemme varmasti näkemään kentällä, jos sellaisia on tiedossa.

Kuten Valioliiga.comin voi olettaa tekevän, me analysoimme Englannin pelaajat yksi kerrallaan.

Maalivahdit:

Joe Hart (Manchester City) – Mestarijoukkueen huippuvahti, joka tuo Englannille poikkeuksellisen varman lukon tolppien väliin. Vastaavassa tilanteessa joukkue on harvemmin saanut olla, ja 25-vuotias Citymolari on ehdoton ykkösvahti.

Robert Green (West Ham) – Sarjanousija West Hamin kokenut maalivahti pelasi viime kauden siis Mestaruussarjaa. Hänellä on huonoja muistoja maajoukkuetehtävistä, mutta on pätevä kakkosmaalivahti Englannille.

Jack Butland (Birmingham) – 19-vuotias nuorukainen, joka pelasi kauden lainalla Cheltenhamissa, tuli joukkueeseen John Ruddyn loukkaannuttua. Hodgson saa varmasti toivoa, ettei Hart ja Green loukkaannu, sillä näin kokematonta maajoukkuevahtia tuskin halutaan pistää tulikasteeseen EM-kisoissa.

Puolustajat:

John Terry (Chelsea) – Rasisimikohun takia kapteenin paikan menettänyt Terry on varmasti yksi kisojen seuratuimmista pelaajista. Hodgson jätti Manchester Unitedin Rio Ferninandin ulos kisoista todennäköisesti juuri hänen veljensä ja Terryn tulevan oikeudenkäynnin takia, joten Chelsean kapteeni saa paljon vastuuta. Varma valinta avaukseen.

Joleon Lescott (Manchester City) – Hyvä kausi takana ja Valioliigan mestaruus taskussa. Mennyt kausi oli miehen uran parhaita, mutta kovassa kolmen leijonan miehistössä tuskin on ensimmäinen valinta avaukseen.

Gary Cahill (Chelsea) – Pelasi hyvin rikkonaisen kauden siirryttyään Boltonista Chelsean riveihin. Istui aluksi paljon penkillä, mutta sai enemmän vastuuta loppukaudesta. Yhteistyö Terryn kanssa puolustuksen keskustassa on alkanut sujumaan, joten vahva ehdokas seurakaverinsa vierelle avaukseen.

Phil Jagielka (Everton) – Pelasi jälleen hyvän kauden Evertonissa. Miehen normaali paikka on puolustuksen keskustassa, mutta pelaa hyvin myös alempana keskikenttänä. Tuli joukkueeseen loukkaantuneen Gareth Barryn tilalle. Joutunee sivurooliin joukkueessa.

Phil Jones (Manchester United) – Hyvän kauden pelannut nuorukainen sai ansaitusti kutsun maajoukkueeseen. Erittäin monikäyttöinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan topparina, oikeana puolustajana ja keskikentällä. Oli huomattavasti monipuolisempi valinta kuin kisoista pois tiputettu seurakaveri Chris Smalling. Ei ehkä vielä maajoukkueavauksen mies, mutta varmasti ensimmäisenä paikkaamassa, kun tilanne tulee.

Glen Johnson (Liverpool) – Pääsi ehkä hieman yllättäen joukkueeseen, kun Hodari pudotti Cityn Micah Richardsin pois. Pelasi hyvät viime arvokisat, joten maajoukkuetasolla ollut varma pelaaja. Sarjakausi tosin päättyi Liverpoolin kanssa lähestulkoon katastrofaaliseen kahdeksanteen sijaan. Todennäköisesti avauksen mies takalinjojen oikealla.

Ashley Cole (Chelsea) – Colea pidetään yhtenä maailman parhaista oikeista puolustajista. Kausi päättyi Mestarien liigan voittoon ja veteraanipuolustaja on niittänyt lähes 100 ottelua tililleen maajoukkueessa. Tukee hyvin hyökkäyksiä nousuillaan. Koko joukkueen kokeneimpana pelaajana hän on varmasti takalinjojen oikean puolen herra ensi minuuteista lähtien.

Leighton Baines (Everton) – Todella vahva kausi Evertonin riveissä tältä 27-vuotiaalta vasemmalta puolustajalta. On kovassa seurassa maajoukkueessa, ja onkin selvä varamies Colelle.

Keskikenttä:

Theo Walcott (Arsenal) – Jälleen hieman kaksijakoisen kauden pelannut Walcott oli joidenkin mielestä jopa yllätysvalinta maajoukkueeseen. Äärimmäisen nopea Arsenalin kesikenttämies on kuitenkin vahva ehdokas tuomaan leveyttä keskikentälle. Ehkei kuitenkaan aivan avauksen mies.

Stewart Downing (Liverpool) – Ehkä suurin yllätys maajoukkueessa. Kausi Liverpoolissa ei tuonut keskikenttämiehelle yhtään maalia tai syöttöä. Tuonee kuitenkin sopivan lisän miehistöön – joskin vaihtopenkin puolelta.

Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal) – Sensaatiomaisen alun Valioliigauralleen saanut nuorukainen ansaitsi varmasti paikkansa joukkueessa. Todella nopea ja taitava pelaaja keskikentän laidalla tai jopa hyökkäyksessä. Vasta 18-vuotiaalle kisat ovat lähtökohtaisesti opintomatka, mutta tilaisuuden tullen voi osoittautua Hodarin käsissä kultakimpaleeksi.

Steven Gerrard (Liverpool) – Loukkaantumisten sävyttämä kausi takana, mutta aina kunnossa ollessaan muistutti kaikkia siitä, miksi hän on yksi Valioliigan johtavista keskikenttäpelaajista. 31-vuotiaan Gerrardin kokemus ja johtamiskyky toivat ansaitusti kapteenin nauhan käteen. Varma avauksen mies.

Frank Lampard (Chelsea) – Frankieboy pääsi kauden päätteeksi nostamaan Mestarien liigan voittopokaalia ja oli yksi tärkeistä lenkeistä matkalla voittoon. Jäi alkukaudesta hieman sivurooliin, mutta Roberto Di Matteon otettua ohjat, sai Lampard taas näyttää osaamistaan. Ei aivan selvää avauskokoonpanon paikkaa, mutta varmasti hänen kokemukselleen löytyy käyttöä.

Scott Parker (Tottenham) – Parker oli neljänneksi Valioliigassa sijoittuneen Tottenhamin yksi parhaista pelaajista. Häntä väläyteltiin jopa maajoukkueen kapteeniksi kisoihin, mutta Gerrard vei tämän pestin. Ihmeitä pitää tapahtua, jos ei Parkeria nähdä avauksessa.

Ashely Young (Manchester United) – Englannin karsintojen paras maalintekijä jatkoi kisoja alustavissa harjoituspeleissä samaa linjaa iskemällä voittomaalin Norjan verkkoon. Miehen sukeltelut veivät päähuomion tällä Valioliigakaudella, vaikka mies pelasi erittäin vakuuttavan ensimmäisen kauden Manchesterin punaisissa. Ottanee ansaitusti keskikentän vasemman laidan haltuun ensimmäisestä pelistä lähtien.

James Milner (Manchester City) – Milner pelasi tasaisen kauden ja sai paljon vastuuta mestarijoukkueessa – jopa odotettua enemmän. Kauden varmat otteet toivat paikan maajoukkueessa, mutta tuskin riittää avaukseen.

Hyökkääjät:

Wayne Rooney (Manchester United) – kaksi ensimmäistä peliä pelikiellossa oleva Rooney on joukkueen ehdoton kulmakivi. Tällä kaudella jälleen hurjassa vireessä Valioliigassa ollut kärkimies on varmasti onnistuessaan taistelemassa kisojen maalikuninkuudesta, jos Englanti etenee loppuun asti. Kahden pelin pannan jälkeen varma avauksen pelaaja.

Andy Carroll (Liverpool) – loppukauden hyvät otteet vakuuttivat Hodarin ja mies nousi hieman yllättäen mukaan joukkueeseen. Moni olisi odottanut loistavan kauden pelannutta Grant Holtia miehistöön Carrollin tilalle, mutta toisin kävi. Vaikka ruuti oli hyvin kuivaa tällä kaudella, on Hodgson mitä ilmeisemmin peluuttamassa Carrollia alusta lähtien.

Jermain Defoe (Tottenham) – lähinnä vaihtopenkiltä pelejä aloittanut Defoe iski kuitenkin yhteensä 17 maalia päättyneellä kaudella. Tehokas kärkimies, jollaista varmasti Englanti kaipaa. Saattaa päästä avaukseen Rooneyn ollessa sivussa.

Danny Welbeck (Manchester United) – Huikean, mutta rikkonaisen kauden pelannut Welbeck lunasti paikkansa yhtenä Valioliigan parhaista hyökkääjistä viimeistään tällä kaudella. 12 maalia 14. ottelussa kertonevat omaa kieltään. Kärsinyt kisojen alla lievistä loukkaantumisista. Jäänee Hodgsonin peluutuksessa neljänneksi hyökkääjäksi, mutta päässee näyttämään osaamistaan Rooneyn ollessa pois.

Musta Hevonen

Lohkon ehdoton musta hevonen on Ruotsi. Jos Zlatan saa peli-ilmeensä tutulle tasolle. Ruotsin kannalta kriittiset ottelut tulevat olemaan Englantia ja Ranskaa vastaan, joista yksikin tasapeli voi viedä seuran lähemmäksi jatkopaikkaa.

Seuraa heitä

Andriy Pyatov

Shakhtar Donetskin 24-vuotias maalivahti joutuu kovaan paikkaan, kun Ukrainan joukkueen kolme maalivahtia on ulkona kisoista. Nuorukaisella on tiedossa isoa pallo sadetta kovassa lohkossa, mutta samalla myös huikea näytönpaikka isommille areenoilla kesän siirtomarkkinoilla. Kotiyleisön paineen alla murtuminen ei varmasti ole vaihtoehto.

Zlatan Ibrahimović

Nyt on Zlatanin tilaisuus osoittaa huutelunsa todeksi ja olla Euroopan paras pelaaja. Kisojen maalikuninkuus ja Ruotsi jatkopeleihin olisivat kova meriitti tällä kaudella Italiassa maalikuninkuuden voittaneelle ruotsalaiselle. Poikkeuksellisen kovalla itseluottamuksella siunattu Zlatan kantaa suuren vastuun Ruotsin menestymisestä, eikä tuittupäisellä hujopilla ole nyt varaa menettää malttiaan. Yksikin ulosajo turnauksessa ja kuningas-Zlatan tippuu taas kuolevaisten joukkoon.

Andy Carroll

Lähestulkoon surkea kausi pelastui loppukauden hyvillä otteilla, mutta edes hyvää arvosanaa ei pysty miehelle Valioliigakaudesta antamaan. Roy Hodgsonin pelaajavalinnat kisoihin ovat Carrollin eduksi, sillä Rooneyn vielä ollessa pelikiellossa on miehelle tiedossa peliaikaa alusta lähtien. Muutama maali Ranskaa ja Ruotsia vastaan takaisivat miehelle avauspaikan myös lopputurnauksessa. Nyt on nuorella englantilaisella tilaisuus paikata kauden tehottomuus ja näyttää mistä Liverpool maksoi 35 miljoonaa puntaa.

Lohkon Ottelut

11 .6. Ranska – Englanti, Ukraina – Ruotsi
15.6. Ukraina – Ranska, Ruotsi – Englanti
19.6. Ruotsi – Ranska, Englanti – Ukraina