Kukapa olisi uskonut ennen kisojen alkua, että vuoden 2010 MM-finaalijoukkue Hollanti ei voita yhtään ottelua alkulohkostaan? Kuoleman lohkoksi kutsuttu B-lohko tosin oli alkulohkoista juuri se, jossa jatkoon pystyi käytännössä menemään kuka tahansa. Silti Hollannin tippuminen on jättimäinen yllätys – jopa suurempi kuin Venäjän putoaminen helposta A-lohkosta.

Ennakkoasetelmat olivat selvät ennen eilisiä otteluita: Hollannille riittäisi vain vähintään kahden maalin voitto Portugalista ja Saksan olisi voitettava Tanska. Oranssipaidat aloittivatkin vahvasti Rafael van der Vaartin tehdessä jo 11. minuutilla ottelun avausmaalin.

Tämän jälkeen esiin puski kuitenkin koko kisojen ajan Hollantia vaivannut flegmaattisuus. Minuutti minuutilta Portugali sai enemmän otetta pelistä ja sitten alkoi Cristiano Ronaldo show. Ensin hän iski ottelun tasoihin 28. minuutin kohdalla. Sitten hän tarjoili Nanille avopaikan, mutta tämä onnistui saamaan pallon vielä Maarten Stekelenburgin syliin. Ronaldo itse varmisti Portugalin jatkoonmenon pistämällä pallon maaliin 74. minuutin kohdalla.

Saksa oli yllättävän tiukoilla Tanskaa vastaan, mutta se käänsi saksalaiseen tyyliin ottelun itselleen viimeisten minuuttien aikana. Lukas Podolski teki kovalla lähilaukauksella ottelun avausmaalin, kun 19. minuuttia oli pelattu. Tanska kuitenkin tasoitti pian, kun Michael Krohn-Dehli puski pallon maaliin viisi minuuttia myöhemmin.

Ottelu eteni kohtuullisen tasaiseen tahtiin toisella puoliajalla, kunnes Lars Bender iski Saksalle voittomaalin 10. minuuttia ennen päätösvihellystä.

Näin ollen siis Saksa menee jatkopeleihin lohkovoittajana ja Portugali toisena. Saksalla vastaan asettuu Venäjän jatkosta tiputtanut Kreikka ja Portugali pääsee kohtaamaan ehkä pienen yllätysvoiton lohkossaan ottaneen Tsekin. Ottelut pelataan 21. ja 22. päivä.