Chelsea FC

Yleistä

Chelsean viime kausi oli varmasti yksi seurahistorian kaksijakoisimmista. Vuosi sitten seuraan palkattiin suurella rahalla nuori portugalilainen valmentajavelho Andre Villas-Boas. Villas-Boasin piti viedä Chelsea lähemmäs pallonhallintapeliä ja tehdä samalla nuorennusleikkaus kokoonpanoon. Omistaja Roman Abramovitshin mitta täyttyi, kun Chelsean peli ei toiminutkaan, ainakaan tuloksellisesti. Villas-Boasia eivät ainakaan auttaneet viilentyneet välit joukkueen kokeneisiin pelaajiin. Loppujen lopuksi AVB:n seitsemän kuukauden pesti maksoi Chelsealle kaiken kaikkiaan 32 miljoonaa puntaa.

Uusi manageri, Roberto Di Matteo, korjasi kurssin viime hetkellä. Chelsea yllätti kaikki voittamalla Mestarien liigan. Mukaan tarttui myös FA Cupin voitto. Ainoastaan liigassa meni hieman heikommin, tuloksena kuudes sija.

Tänä kesänä Chelsea on jatkanut paljon puhuttua nuorennusleikkaustaan. Seuraan on jo hankittu Eden (21) ja Thorgan (19) Hazard, Oscar (20) ja Marko Marin (23). 34-vuotias Didier Drogba, 29-vuotias Jose Bosingwa ja 26-vuotias Salomon Kalou puolestaan lähtivät seurasta. Uusi siirtoja saattaa vielä olla luvassa. Mm. Victor Moses ja Hulk on yhdistetty Chelseaan.

Kesän harjoitusotteluissa Chelsean peli ei ole lähtenyt kulkemaan, mikä on nostanut esiin kysymysmerkkejä viime kauden tuplamestarin iskukyvystä.

Maalivahdit

Petr Cech on selvä ykkönen. Välissä oli muutama heikompi vuosi, mutta mennyt kausi osoitti, ettei Cechiä pidä vielä jättää laskuista pois. Chelsea-fanit saavat suurelta osin kiittää maalivahtiaan Mestarien liigan voitosta. Vaikka joukkuetta nuorennetaan, Cechille annettiin neljän vuoden jatkosopimus – täysin aiheesta.

Tsekkivahdin takana onkin sitten selvästi hiljaisempaa.

Puolustus

Sinisten puolustuslinja on paperilla Valioliigan parhaita, ellei paras.

Vasemman pakin paikka on Ashley Colen, johon Di Matteo voi luottaa aika lailla varauksetta.

John Terryn kesää ovat häirinneet rasismisyytökset ja -oikeudenkäynti. Vielä ei tiedetä, saako Terry FA:lta pelikieltoa. Oli miten oli, Terry on edelleen Chelsean puolustuksen johtaja. Viime kaudella miehellä oli ongelmia Villas-Boasin pelitavan kanssa. Di Matteon perinteisempi tyyli sopii Terrylle selvästi paremmin. Toisesta topparin paikasta kamppailevat David Luiz ja Gary Cahill.

Oikean pakin paikassa on kiinni Branislav Ivanovic, joka voi pelata myös topparina. Huomionarvoista Chelsean linjassa on se, että Colea lukuun ottamatta kaikki puolustajat ovat vahvoja ja hyviä pääpelaajia.

Keskikenttä

Keskikentälle on enemmän tunkua kuin aikoihin. Di Matteon palapelissä Frank Lampard on edelleen mukana. Nyt kun Drogba on poissa ja Fernando Torresin pelivire on yhä kysymysmerkki, Lampardin on tehtävä tasaiseen tahtiin maaleja, kuten hän on aiempinakin vuosina tehnyt.

Tosin, tällä hetkellä näyttää siltä, että kaksi puolustavaa ja yksi hyökkäävä keskikenttä olisi Di Matteon valinta. Tällöin hyökkäävän paikan voisi ottaa Oscar, Marin tai Eden Hazard. Toki Lampard on myös yksi vaihtoehto.

Kaksi puolustavampaa keskikentän keskustan paikkaa on auki. Hyvän viime kauden pelannut Ramires, Michael Essien, John Obi Mikel, Lampard ja Raul Meireles voivat kaikki täyttää nuo kaksi tonttia. Lisäksi joukkueesta löytyy mm. Oriol Romeu, joka tosin on enemmän avblainen, kuin dimatteolainen pelaaja.

Tilanne on joka tapauksessa sellainen, että Di Matteolla on mistä valita. Ongelmia voi tulla niiden pelaajien kanssa, joiden peliaika jää vähiin.

Hyökkäys

Keskushyökkäys, jos jokin, on Chelsean potentiaalinen heikko kohta. Torres on ainoa puhdas keskushyökkääjä joukkueessa. Jos espanjalaisen ruuti on märkää, ongelmia voi olla tiedossa. Toki Daniel Sturridge voi paikata sentterinä, mutta miehen luontainen pelipaikka on laidassa.

Juan Mata sopeutui viime kaudella mainiosti Chelseaan. Hänen paikastaan avauksessa ei ole epäselvyyttä. Laitureina voivat lisäksi hyvin pelata Oscar, Eden Hazard ja Marin. Joukkueesta löytyy myös vanhemman koulukunnan Florent Malouda. Kaikki laiturit voivat pelata tarvittaessa kummassa laidassa tahansa.

Valmennus

Roberto Di Matteo jakaa mielipiteitä. Muutosvalmentajana hän oli kiistatta viime kaudella erinomainen. Di Matteo herätti pukukopin uudelleen henkiin ja sai kokeneemmat pelaajat taakseen, mikä oli täysin ratkaisevaa kahden turnauksen voitossa.

Nyt pitäisi jatkaa nuorennusleikkausta Villas-Boasin jalanjäljillä. Harjoituskauden tulokset eivät ole olleet mairittelevia. Puolustus vuotaa, eikä maalinteko ole toiminut sen paremmin. Pelisysteemi on vaihdellut 4-3-3:n ja 4-2-3-1:n välillä.

Valioliigassa ei riitä, että Di Matteo saa organisoitua puolustuksen sementiksi. Täytyy pystyä myös hyökkäämään. Tuon yhtälön ratkaiseminen on Di Matteon suurin haaste. Chelseassa valmentajien ja Abramovitshin välillä ei ole kovinkaan pitkää sytytyslankaa. Jos tuloksia ei ala tulla, Di Matteo lähtee syksyllä. Toisaalta, italialaisella on jo kokeneen kaartin tuki takanaan. Lisätään siihen muutama huikea uusi hankinta. Jos homma alkaakin toimia, Chelsea taistelee tosissaan mestaruudesta.

Viime kauden sijoitus

6.

Veikkaus sijoitukseksi

2. – 4.

Nosto

Joukkuetta on myllätty viimeisen vuoden aikana perusteellisesti. Lähestulkoon jokaisella pelipaikalla käydään kovaa taistelua peliminuuteista. Miten Di Matteo saa pidettyä kaikki tyytyväisinä? Toisaalta, Chelsean leveän materiaalin myötä ei pitäisi tulla ongelmia otteluruuhkien kanssa.

Seuraa häntä

Torresin maaliujoudesta voidaan aina puhua. Silti, tällä kaudella kaikki katseet kohdistuvat kaksikkoon Eden Hazard – Oscar. Chelsea käytti noihin kahteen pelaajaan noin 60 miljoonaa puntaa. Tuollaisella summalla voi jo vaatia rahoilleen vastinetta. Hazard on pelaaja, joka voi kääntää otteluita yksinään. Belgialaisen korvien väli on tosin pieni kysymysmerkki. Oscar on puolestaan ollut Brasilian paras pelaaja Lontoon olympialaisissa. Se on paljon sanottu, sillä joukkueessa pelaavat myös mm. Neymar, Hulk, Thiago Silva, Marcelo ja Ganso. Nuorukaisen pelinäkemys ja syöttötaito ovat hämmentävää luokkaa. Uusien pelikaveriensa myötä saattaa Torreskin puhjeta jälleen kukkaan.