Yleistä
Newcastle järjesteli viime kaudella varsinaista pommia roikkumalla pitkään jopa mestaruustaistossa mukana. Loppusijoitus oli viides, joka on muutama kausi sitten Championshipissä pelanneelta joukkueelta erinomainen suoritus.

Viime kausi alkoi peräti 11. perättäisellä tappiottomalla ottelulla, mutta tänä vuonna tuskin samaa putkea tullaan näkemään. Magpies ei ole ollut järin aktiivinen siirtomarkkinoilla, jos ei Andy Carrollin kosiskelua siksi lasketa. Myös Malagan Jeremy Toulalan ja Lillen Mathieu Debuchy ovat olleet siirtohuhuissa mainittuja pelaajia, mutta toistaiseksi ei merkittäviä siirtoja ole tehty.

Newcastlen fanit voivat olla hyvillä mielin siitä, että joukkue on pysynyt hyvin kasassa, eikä avainpelaajia ole lähtenyt kesän aikana muille laitumille. Kaluston ollessa suht kapea suurseuroihin verrattuna, on Cabayen, Ben Arfan, Ban ja Cissen kaltaiset kaverit elintärkeitä Magpiesille.

Viime kauden sarjasijoitus oikeuttaa paikkaan Eurooppa liigassa, joten mielenkiintoista on jaksavatko kaikki avainpelaajat terveinä läpi kauden kovilla ottelumäärillä.

Maalivahdit
Viime kaudella todellisen läpimurron Valioliigan eliittiin tehnyt Tim Krul on Newcastlen puolustuksen lukkona. Suurseurat ovat kosiskelleet miestä kesän aikana, mutta nuorukainen pysyy uskollisena mustavalkoisille. Krulin kakkosena toimii kokenut Steve Harper, joka on palvellut seuraa jo vuodesta 1993 lähtien. Tähän osastoon tuskin joukkueen peli tulee missään vaiheessa kaatumaan.

Puolustus
Puolustuksen uskottiin olevan viime kaudella kuin reikäjuustoa, kun Jose Enrique päästettiin lähtemään Liverpooliin. Toisin kuitenkin kävi.

Joukkueen kapteeni Coloccini on elintärkeä mies puolustuslinjalle. Hän mahtui viime vuonna koko Valioliigan vuoden joukkueeseen ja osoitti olevansa mies paikallaan newcastlelaisten alakerrassa.

Coloccinin lisäksi Danny Simpson onnistui viime kaudella erinomaisesti. Manchester Unitedista pysyvän siirron vuonna 2010 saanut nuorukainen on ehdottomasti tärkeä osa seuran tulevaisuutta. Eikä tietenkään voida unohtaa Ryan Tayloria, joka on terveenä pysyessään varma avauskokoonpanon mies. Viime kaudella tämä vapaapotkuspesialisti iski muuten heti kauden alkuun kolme maalia.

Puolustus voisi kaivata täydennystä vielä kauden alla, varsinkin jos Euroopassa aiotaan menestyä.

Keskikenttä
Newcastlen keskikentälle kävi onni onnettomuudessa, kun ennen viime kautta karkasivat sekä Joey Barton että Kevin Nolan. Tämän luultiin olevan lähes kuolinisku joukkueelle, mutta toisin kävi. Keskikentästä tuli huomattavasti yhtenäisempi ja uudet pelaajat pystyivät kantamaan vastuunsa.

Cabaye, Ben Arfa, Gutierrez, Tiote, Marveaux, Obertan, Gosling… Keskikenttä on tasainen ja varsinkin nuorten pelaajien esiinmarssi viime kaudella oli näyttävää. Tällä kaudella voidaan odottaa keskikentän olevan edelleen vahva, mutta nähtäväksi jää onko se tarpeeksi kova pärjäämään sekä Valioliigassa että Euroopassa.

Hyökkäys
Demba Ba oli viime kauden alussa yksi Valioliigan parhaista hyökkääjistä. Sitten tammikuun siirtoikkunan aikana Newcastle hankki Papiss Cissen, joka oli loppu kauden suvereeni ykkönen koko sarjassa. Samalla tosin Ban tähti hiipui erilaisen roolin myötä.

Alkavalla kaudella tulee olemaan mielenkiintoista nähdä löytävätkö senegalilaiset toisensa niin, että molemmat pääsevät kukoistamaan yhtä aikaa. Jos näin käy, on kaksikko täysin pitelemätön ja yksi parhaista koko Euroopassa.

Leon Bestin myynnin myötä jää vaihtoehtoisiksi hyökkääjiksi vain Shola ja Sammy Ameobi, joista ei ole paikkaamaan senegalilaiskaksikkoa. Europelien takia tulisi Magpiesin hankkia yksi mitat täyttävä pelaaja kärkeen, jotta maalijyvä ja kunto kestävät läpi pitkän kauden.

Valmennus
Alan Pardew teki uskomatonta työtä viime kaudella Newcastlen peräsimessä. Lähtökohdat eivät olleet herkulliset usean avainpelaajan lähdön jälkeen, mutta niin vain joukkue näytti yhtenäisemmältä ja paremmalta kuin aikaisemmin.

Vuosituhannen vaihteessa manageriuransa aloittanut englantilainen on näyttänyt olevansa yksi tulevaisuuden suurista nimistä. Pardew tullaan varmasti näkemään vielä jonkun suurseuran managerina, mutta sitä ennen miehellä on vielä työ kesken Newcastlessa. Tämä tarkoittaa sitä, että viides sija ei varmasti vielä tyydytä 51-vuotiasta ja alkavalla kaudella tavoitteet ovat vieläkin korkeammalla.

Viime kauden sijoitus

5.

Veikkaus sijoitukseksi
7.-9.

Nosto
Viime kauden menestys toi paikan Eurooppa liigassa ja Pardewn miehistö joutuu kovan paikan eteen hakiessaan menestystä kahdella eri rintamalla. Hyvä sarjasijoitus Valioliigassa on varmasti ykköstavoite, mutta kovat Europelit eivät voi olla verottamatta otteita kotimaassa. Mielenkiintoista on seurata kuinka kapeahkoa materiaalia kierrätetään tiukoissa otteluruuhkissa ja pystyvätkö uudet miehet astumaan tilaisuuden tullen esiin.

Mahdollisuudet on menestyä kohtuullisesti molemmilla kentillä, mutta todennäköisempää on viime vuotta heikompi menestys kotimaassa ja karsiutuminen Eurooppa liigasta ennen ratkaisupelejä.

Seuraa häntä
Papiss Cisse. 14. ottelua ja 13. maalia. Tammikuussa joukkueeseen tullut senegalilainen oli aivan pitelemätön viime kaudella tekemällä maaleja, joista moni voi vain unelmoida. Odotukset alkavalle kaudelle ovat jättimäiset ja onnistuessaan Cisse voi jopa taistella sarjan maalikuninkuudesta. Varmaa on joka tapauksessa se, että tulemme näkemään useita upeita maaleja tältä 27-vuotiaalta hyökkääjältä.