Yleistä

Sunderlandin viime kausi oli materiaali huomioiden kohtuullisen hyvä. Joukkue on ottanut viime vuosina paikkansa Valioliigan keskikastin joukkueena. Puolustuspää saatiin tilkittyä erinomaisesti, mikä oli selvä parannus aiempiin kausiin verrattuna.

Kevätkaudella Sunderland oli pitkään vielä kahdeksantena, mutta huono loppukausi (8 ottelua, 3 tappiota, 5 tasapeliä) sysäsi Black Catsin sijalle 13.

Joukkueesta ei montaa nimimiestä löydy. Kauden päätteeksi peräti 12 pelaajaa on lähtenyt seurasta, vain yksi on hankittu tilalle. Joukkueen materiaali on hyvin kapea, sekä puolustus- että erityisesti hyökkäyspäässä. Maalinteko voi tuottaa paljon tuskaa tulevalla kaudella, jos hankintoja ei tehdä.

Maalivahdit

Simon Mignolet on selvä ykkönen. 24-vuotias belgialainen pelasi viime kaudella 11. nollapeliä Valioliigassa. Keiren Westwood voi paikata mainiosti. Maalivahteihin Sunderland ei kaadu.

Puolustus

Puolustuspää on tällä hetkellä kapea. Joukkuueen kokoonpanosta löytyy vain kuusi varsinaista puolustajaa. Phil Bardsley, John O’Shea, Wes Brown ja Aston Villasta tullut Carlos Cuellar ovat kaikki melko tasalaatuisia puolustajia. Titus Bramble ja Matthew Kilgallon eivät tee suurta muutosta puolustuksen peliin. Ikähaitari on 27. ja 32. vuoden välillä.

Puolustuslinjalta voidaan odottaa perusvarmaa työtä tulevallakin kaudella. Viime kaudella vain viisi joukkuetta päästi Sunderlandia vähemmän maaleja. Kuten maalivahteihinkaan, puolustukseen Sunderland ei kaadu, mikäli pakisto pysyy terveenä.

Keskikenttä

Keskikentän materiaali on hyvin puolustuspään näköinen. Taistelijoita ja peruspelaajia miehestä toiseen. Lukuunottamatta kahta nimeä. Sebastian Larsson ja Stephane Sessegnon pystyvät henkilökohtaisilla suorituksilla tekemään sen pienen eron. Sessegnon teki viime kaudella seitsemän maalia Valioliigassa ja antoi 12. maalisyöttöä. Larsson niin ikään teki seitsemän ja syötti neljä. 14. maalia kahdelle keskikenttäpelaajalle on Sunderlandin kokoiselle joukkueelle hyvä määrä.

Sessegnon ja Larsson voivat pelata molemmilla laidoilla, Sessegnon myös kärjessä. Tosin parhaimmillaan beniniläinen on hyökkääjän alapuolella kymppipaikalla.

Lee Cattermole kuvastaa kenties parhaiten Sunderlandia. Joukkueen kapteeni on perinteinen brittijyrä keskikentän pohjalla, joka taistelee jokaisen pallon loppuun asti. Cattermolen ohella ankkurina voivat pelata David Vaughan, Craig Gardner ja Jack Colback, jonka rooli on hieman ylempänä keskustassa. Mielenkiintoinen tuttavuus on 23-vuotias James McClean. Laituri antoi viime kaudella hyvää taustatukea Larssonille ja Sessgnonille viidellä maalilla ja kolmella maalisyötöllä.

Keskikenttä on Sunderlandilla kohtuullisessa jamassa. Toisaalta materiaali on leveä, toisaalta vain Sessegnon ja Larsson pystyvät tasaisesti ratkaisemaan hyökkäyspäässä.

Hyökkäys

Maalinteko on Black Catsille tervanjuontia. Se oli sitä jossain määrin viime kaudella. Se tulee olemaan sitä entistä enemmän tulevalla kaudella, etenkin jos hankintoja ei tehdä. Viime kaudella Sunderlandissa avittamassa oli Nicklas Bendtner. Samanlaista luksusta ei ole näköpiirissä. Joukkueessa on vain kolme puhdasta hyökkääjää, joiden yhteenlaskettu maalimäärä viime kaudella oli neljä. Jokainen lajista tietämätönkin ymmärtää, ettei tuollaisella materiaalilla tee mitään.

Toki jokainen kolmikosta Fraizer Campbell, Connor Wickham, Dong-Won Ji on lupaava pelimies, tai on ainakin joskus ollut. Mutta Valioliigassa ei pärjää pelkillä lupauksilla. Manageri Martin O’Neill yrittää kuumeisesti värvätä Wolvesin Steven Fletcheriä, joka voisi olla Sunderlandin pelastus tulevalla kaudella.

Valmennus

Martin O’Neill pestattiin Sunderlandiin kesken viime kauden. Joukkue oli voittanut vain kaksi ensimmäisistä 13. ottelusta. O’Neillin tulon jälkeen tahti muuttui. Pohjoisirlantilaismanageri tarvitsi yhdeksän ottelua, minkä jälkeen Sunderland oli noussut sijalta 17. sijalle kahdeksan.

O’Neill on yksi aliarvostetuimmista managereista Valioliigassa. Aston Villasta hän teki tasaisesti europaikoille sijoittuvan joukkueen. Viime kaudella samanlaista positiivista kehitystä oli nähtävissä Sunderlandissa.

Viime kauden sijoitus

13.

Veikkaus sijoitukseksi

11. – 14.

Nosto

Sunderlandin tulevan kauden menestys riippuu kahdesta tekijästä. Saadaanko kärkeen pelimies, ja pysyvätkö avainpelaajat (erityisesti Sessegnon ja Larsson) terveinä?

Jos joukkueeseen saadaan houkuteltua muutama täsmävahvistus (pari hyökkääjää ja kenties puolustaja) O’Neill voi hyvinkin parantaa viime kauden sijoitusta. Todennäköistä on, että Sunderland päätyy viime kauden tapaan keskikastiin.

Seuraa häntä

James McClean on seuraamisen arvoinen pelaaja. Irlantilainen laituri on sähäkkä pelaaja, joka osaa keskittää ja ampua vapaapotkuja. Lisäksi McClean omaa hyvän työmoraalin puolustussuuntaan. Toisin sanoen nuorukainen sopii erinomaisesti Sunderlandin palapeliin. Tulevalla kaudella Sessegnon ja Larsson saavat entistä enemmän tukea McCleanilta.