Yleistä

Wigan on ollut nousustaan lähtien pioneeri ja esikuva kaikille pienemmille seuroille, jotka vannovat modernin lyhytsyöttöpelin ja pallonhallinnan nimeen.

Paikka paikoin Wiganin peli on ollut naiivia, jolloin suuremmilta seuroilta on tullut rumasti takkiin. Wiganissa ei ole kuitenkaan hätäännytty. Seurassa vallitseva ideologia on ollut niin vahva, että se on ajanut kaiken muun edelle. Ja hyvä niin.

Viime kaudella näytti pitkään pahalta. Wigan oli putoamisviivan alapuolella suuren osan kaudesta, kunnes voitot Manchester Unitedista ja Arsenalista käänsivät kurssin vain muutamaa kierrosta ennen sarjan loppua.

Kesällä Roberto Martínez on tehnyt yhden merkittävän hankinnan (Iván Ramis). Toisaalta Hugo Rodallega ja Mohamed Diamé lähtivät. Victor Mosesin siirto Chelseaan vaikuttaisi olevan vain ajan kysymys.

Maalivahdit

Wiganin selkeä ykkösmaalivahti on Ali Al-Habsi. Omanilainen pelasi viime kaudella kaikki joukkueensa sarjaottelut, joista kahdeksan päättyi nollapeliin. 40-vuotias Mike Pollitt ja 19-vuotias Lee Nicholls antavat tarvittaessa taustatukea.

Puolustus

Gary Caldwell on joukkueen kapteeni ja puolustuksen johtohahmo. Suuri osa Wiganin puolustajista voi pelata useampaa kuin yhtä paikkaa. Toppareiksi kelpaavat Caldwellin lisäksi uusi hankinta Ramis, Emmerson Boyce, Maynor Figueroa ja Antolín Alcaraz.

Figueroa voi pelata myös vasemmalla ja Boyce oikealla. Oikeaksi pakiksi on tarjolla myös Ronnie Stam.

Puolustus ei ollut tarpeeksi pitävä viime kaudella, mutta siitä ei voi syyttää pelkkää pakistoa. Joukkue hyökkää niin vahvasti, että oma pää jää välillä väkisinkin tuuliajolle.

Keskikenttä

Keskikenttä on Wiganin vahvuus. Martínezilla on kolmesta viiteen miestä keskikentällä, riippuen siitä, mihin laiturit luetaan. Kuten puolustuksessa, myös keskikentällä pelaajat ovat monipuolisia ja voivat pelata eri paikoilla, mikä auttaa otteluruuhkissa.

Keskikentälle ovat tarjolla James McCarthy, James McArthur, Jean Beausejour, Ben Watson ja Shaun Maloney, joka on hyökkäävämpi vaihtoehto. Rangersista tullut nuori Fraser Fyvie saanee jokusen peliminuutin.

Hyökkäys

Hyökkäyksen viime kauden timantti oli Victor Moses. Wigan-fanien kannalta huono uutinen on se, että Moses on suuntaamassa Chelseaan, mikä jättäisi suuren aukon laiturin paikalle.

Toisena laiturina jatkanee Jordi Gómez. Riippuen pelitavasta, Gómez voi pelata myös hyökkäävänä keskikenttänä.

Sentteriksi on tarjolla oikeastaan vain yksi mies: Franco Di Santo. Santo osui viime kaudella liigassa seitsemän kertaa. Luku on keskushyökkääjälle liian pieni. Kakkosvaihtoehto Connor Sammon ei tosin tehnyt maaliakaan.

Hyökkäys kaipaisi vahvistusta sekä laidalle (jos Moses lähtee) että keskelle. Mauro Bosellia voi pitää vahvistuksena, sillä hän pelasi viime kauden lainalla Argentiinassa. Bosellin taso ei kuitenkaan välttämättä riitä.

Valmennus

Roberto Martínez on valmentanut Wigania vuodesta 2009. Ennen nykyistä pestiään Martínez loi pohjia Swansean nykyiselle menestykselle.

Espanjalainen on managerin urallaan perustanut joukkueidensa pelin hyökkäysvoittoiseen pallonhallintajalkapalloon. Tulokset ovat ailahdelleet murskavoitoista murskatappioihin. Jos Martínez saa pidettyä Mosesin joukkueessa, tai jos hänelle löytyy pätevä korvaaja, Wigan voi säilyttää sarjapaikkansa. Putoaminen sarjaporrasta alemmas on todennäköisempi vaihtoehto.

Martínezilla oli mahdollisuus siirtyä viime kauden päätteeksi Liverpoolin päävalmentajaksi. Rooli ei tyydyttänyt, joten Martínez jäi – Wiganin kannalta onneksi.

Viime kauden sijoitus

15.

Veikkaus sijoitukseksi

18. – 20.

Nosto

Wiganin peli on jalkapalloromantikkojen peliä. Toisinaan tehokasta, toisinaan katastrofaalista. Koska joukkue tulee joka tapauksessa päästämään paljon maaleja tulevalla kaudella, täytyy Wiganin pystyä niitä myös tekemään. Nähtäväksi jää, pysyykö positiivinen pikkuseura Valioliigassa myös tulevan kauden jälkeen.

Seuraa häntä

Ali Al-Habsi on pelaaja, jota ilman Wigan ei tulisi toimeen. Viikko toisensa perään tärkeitä torjuntoja horjuvan puolustuksen takana. Viime kaudella Al-Habsi torjui 130 laukausta, neljä rankkaria ja piti kahdeksan nollapeliä. Tason on pysyttävä ensi kaudellakin korkealla, muuten on putoaminen hyvin lähellä.