Alkanut Valioliiga on täynnä tähtiloistoa, josta yleensä vastaavat hyökkääjien näyttävät maalit. Näyttäviä maaleja tärkeämpi on tasaisesti pallon verkkoon laukova hyökkääjä. Ketkä hyökkääjistä ovat lajinsa kermaa? Valioliiga.com rankkasi maalitykit paremmuusjärjestykseen.

1. Robin van Persie (Manchester United)

Van Persie teki viime kaudella 30 liigamaalia. Hän kahmi kaikki merkittävät palkinnot kauden lopuksi itselleen. Ennen kaikkea hän hinasi Arsenalin käytännössä omakätisesti kolmanneksi. Manchester Unitediin siirtymisen myötä tilanne on toinen. Yhtäkkiä van Persiellä on ympärillään Wayne Rooneyn, Shinji Kagawan, Nanin, Ashley Youngin, Danny Welbeckin ja Antonio Valencian kaltaisia pelaajia. Hollantilainen tulee saamaan huomattavasti enemmän palloja, mutta samalla rooli kaventuu merkittävästi viime kaudesta. Van Persien tunnetusti suuri ego voi olla koetuksella, kun hän ei enää olekaan seuransa suurin pelaaja.

2. Wayne Rooney (Manchester United)

Rooney on pelaaja, jonka huonon ja hyvän päivän välinen ero ei ole kovin suuri. Englannin maajoukkueen tärkein pelaaja on seuralleen niin moniulotteinen hyökkääjä, ettei hänen arvoaan voi mitata pelkästään maaleissa. Rooney toki tekee tasaisesti maaleja, mutta lisäksi hän antaa ratkaisevia syöttöjä, alustaa keskikentällä tilanteita ja auttaa puolustussuuntaan. Jos osa Rooneyn maalitaakasta saadaan delegoitua van Persielle, tuloksena voi olla entistä parempi ja tehokkaampi Rooney.

3. Sergio Agüero (Manchester City)

Cityn maalitalkoissa oli viime kaudella monta seppää. Agüeron lisäksi Edin Dzeko, Carlos Tevez ja Mario Balotelli ovat kaikki pelimiehiä. Agüero on nelikosta selvästi paras ja tärkein. Pieni argentiinalainen voimanpesä liikkuu pallottomana jatkuvasti oikein. Syötöt napsuvat Agüeron juoksulinjalle, koska hän tekee itsensä aina pelattavaksi. Toisaalta argo osaa myös pallollisena haastaa vastustajan puolustajia. Eikä laukauksessakaan mitään vikaa ole.

4. Papiss Cissé (Newcastle United)

Senegalilainen Cissé siirtyi Newcastleen viime tammikuun siirtoikkunan aikana. Siitä lähtien hyökkääjän tarina on ollut sensaatiomainen. 13 maalia 14 ottelussa on lähes sama tahti kuin Lionel Messillä ja Cristiano Ronaldolla. Vielä kun muistellaan, millaisia maaleja joukkoon mahtui. Alkanut kausi näyttää, onko tähtihyökkääjästä kiintotähdeksi, vai onko kyseessä pelkkä tähdenlento. Newcastlen kannalta on toivottava edellistä.

5. Grant Holt (Norwich City)

Holt räjäytti viime kaudella pankin Norwichissa. 15 maalia Kanarianlintujen kaltaisessa pikkuseurassa on hurja määrä. Englannissa moni vaati Holtia kesän EM-ryhmään, eikä syyttä. Roy Hodgson luotti Andy Carrolliin, mutta voidaan kai aiheellisesti kysyä, olisiko Holt ollut ainakaan huonompi vaihtoehto piikkiin. Tällä kaudella Holtin harteilla lepää paljon. Norwichin tulevaisuus Valioliigassa näyttäisi olevan täysin Holtin maalivireestä kiinni.