Carl Jenkinson, Arsenalin oikea pakki teki lopulta päätöksensä. Suomen ja Englannin kansalaisuudet omaava Jenkinson aikoo edustaa miesten tasolla Englantia, ei Suomea. Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan mukaan Jenkinson ei voi vaihtaa edustamaansa maata sen jälkeen, kun ensimmäinen miesten maaottelu on takana. Junioritasolla puolustaja edusti Suomea, mutta sillä ei siis ole mitään merkitystä.

Siinä johdanto tapaus Jenkinsoniin. Mennäänpä syvemmälle. 20-vuotias nuorukainen siirtyi yhdeksän Ykkösliigassa (Englannin kolmas sarjataso) pelatun ottelun jälkeen Charltonista (jota hän edusti 9-vuotiaasta lähtien) Arsenaliin reilu vuosi sitten. Pikkuhiljaa Suomessa alettiin uutisoida Suomen passin omaavasta puolustajalupauksesta, josta saatettaisiin saada Huuhkajiin hyvä lisäys. Ja mitäs sitten kävikään?

Jenkinson joutui vuosi takaperin kentälle aivan liian aikaisin Arsenalin loukkaantumissuman vuoksi. Manchester United kävi murskaamassa Tykkimiehet 8-2. Jenkinsonin esitys ei varsinaisesti vakuuttanut. Sama meno jatkui, mikä johti Suomen päässä naureskeluun. Yhtäkkiä Jenkinsonista ei ollut kiinnostunut kukaan. Siis Suomessa.

Tällä kaudella meno on muuttunut. Vuoden kokeneempana Jenkinson on suoriutunut alkukauden otteluissaan hämmentävän hyvin. Niin hyvin, että Roy Hodgson päätti kutsua pojan maajoukkueleirille.

Vaihdetaan näkökulmaa. Ei mietitä Jenkinsonin tapausta menestyshullun Suomen kansan näkökulmasta. Mietitään tilannetta pelaajan itsensä näkökulmasta.

Nuorempana Jenkinsonilla ei ollut mitään ongelmaa edustaa Suomea. Oikeastaan se oli kaikkein järkevin ratkaisu. Peliaika olisi ollut huomattavasti pahemmin kortilla Englannin maajoukkueessa. Välttämättä maajoukkuepelejä ei olisi tullut lainkaan. Mutta miesten kohdalla tilanne on täysin erilainen. Jenkinsonilla on kyllä suomalainen äiti, mutta kaikki muut siteet ovat Englannissa. Ilman pelaajan haastatteluakin voi päätellä, että Jenkinsonin aikomus on ollut aina edustaa Englantia. Ja miksei olisi? Englanti pelaa jatkuvasti arvokisoissa, vaikkei sitä suurinta menestystä ole aikoihin tullutkaan. Joka tapauksessa Englannilla on huomattavasti Suomea parempi mahdollisuus menestyä sekä EM- että MM-karkeloissa. Karusti sanottuna: Englantia edustaessaan Jenkinsonilla on ylipäätään mahdollisuus päästä kokemaan lopputurnaus pelaajana.

Mutta. Hyvistä esityksistä huolimatta Jenkinsonilla on ongelma. Oikean pakin paikka Englannin maajoukkueessa kuuluu Glen Johnsonille. Ongelma ei olisi kovin suuri, jos edellä olisi vain 28-vuotias Johnson. Suurempi ongelma on se, että Johnsonin manttelinperijä on 22-vuotias Kyle Walker, ei Jenkinson. Jenkinsonin tason on kehityttävä vielä reilusti, mikäli hän mielii avaukseen. Toki Jenkinson voi pelata myös topparina, mutta sille pelipaikalle on vielä pidempi matka.

Jenkinsonilla on edessään harvinaislaatuinen ongelma. Lauri Dalla Vallesta (jolla on Italian ja Suomen passit) poiketen Jenkinson on liian hyvä Suomen, mutta liian huono Englannin maajoukkueeseen. Ainakin toistaiseksi. Suomalaisten on tosin turha naureskella jos Jenkinsonin maajoukkueura jää Englannin paidassa parin peli mittaiseksi. Suomelle Calle olisi nimittäin ollut hurja vahvistus.