Chelsean liigamestaruudesta on ehtinyt vierähtää muutama vuosi. Kuiva putki loppuu nyt.

Viime kausi

Chelsea teki kesän aikana huippukalliita hankintoja Lillen belgialaiskomeetta Eden Hazardin ja brasiliaiskeskikenttäpelaaja Oscarin saavuttua seuraan suurilla siirtosummilla. Bluesin ensimmäinen takaisku sattui jo ennen varsinaisen Valioliiga-kauden alkua, kun joukkue hävisi perinteisessä Community Shieldissä Manchester Citylle.

Chelsea aloitti Valioliiga-kauden kolmella perättäisellä voitolla, mutta kärsi murskatappion Atlético Madridille Uefa Super Cupin finaalissa. Siirtoikkunan viimeisinä päivinä Blues ilmoitti tehneensä sopimukset César Azplicuetan sekä Victor Mosesin kanssa.

Yksi Bluesin kauden käännekohdista oli putoaminen Mestarien liigan lohkovaiheessa sekä sitä seurannut Roberto Di Matteon erottaminen. Italialaismanagerin seuraajaksi nimitettiin Rafael Benitez , jonka tulo herätti suurta vihaa lontoolaisseuran kannattajissa. Tammikuussa Chelsea suoritti vielä yhden hankinnan, kun loistavan syyskauden Newcastlessa pelannut senegalilaishyökkääjä Demba Ba siirtyi seuraan.

Bluesin kausi huipentui toukokuussa Eurooppa-liigan voittoon. Finaalissa kaatui portugalilainen Benfica Branislav Ivanovicin viime hetken maalilla. Valioliigassa Chelsea sijoittui lopulta kolmanneksi.

Uudet hankinnat

Mark Schwarzer

Ilmaiseksi Bluesiin siirtynyt Fulhamin konkarivahti hankittiin joukkueen ykkösvahdin Petr Cechin kirittäjäksi. 40-vuotias Schwarzer hyötyy yksivuotisesta sopimuksesta, jonka ansiosta australialaisella on ensimmäistä kertaa urallaan realistinen mahdollisuus voittaa Valioliiga-mestaruus.

Schwarzer on hyvin sijoittuva ja isokokoinen maalivahti, jolta löytyy lähes 15 vuoden kokemus Englannin korkeimmalta sarjatasolta.

Marco van Ginkel

20-vuotias tekninen laitalinkki kuuluu Hollannin tämän hetken lupaavimpiin jalkapalloilijoihin. Van Ginkel on ollut jo pitkään tuttu näky nuorten maajoukkueissa. Hollantilaisella on tilillään 17 U21-maaottelua, joissa hän on latonut seitsemän maalia.

Viime kaudella van Ginkel voitti arvostetun Dutch Talent of the year -palkinnon, joka annetaan vuoden nuorelle pelaajalle. Aiemmin saman palkinnon ovat voittaneet muun muassa Arjen Robben ja Salomon Kalou.

Andre Schürrle

22-vuotias vikkelä laitapelaaja on Chelsean tähän mennessä nimekkäin vahvistus. Sami Hyypiän luotsaamasta Leverkusenista saapunut Schürrle tulitti viime kaudella 11 maalia ollen saksalaisseuran kolmanneksi paras maalintekijä.

Saksalaisnuorukainen on monipuolinen pelaaja, joka voi pelata hyvän maalivainunsa ansiosta myös kärjessä. Schürrlen suurimpia vahvuuksia ovat nopeus vastahyökkäyksissä ja kaukolaukaukset.

Vahvuudet

Chelsean suurin vahvuus löytyy hyökkäävistä keskikenttäpelaajista. Espanjalaistaituri Juan Mata ja Hazard muodostivat viime kaudella yhden liigan kovimmista pelinrakentajakaksikoista. Molemmat pelaajat olivat myös keväällä ehdolla Valioliigan vuoden pelaajaksi. Duoa täydentää lupaava brassi Oscar, jonka vahvuuksia ovat taitava pallonkäsittely ja tarkat läpisyötöt.

Heikkoudet

Chelsean suurin heikkous on ollut jo muutaman vuoden ajan tehoton hyökkäys. Lontoolaisseuralla ei ole ollut Didier Drogban ja Nicolas Anelkan parhaimpien vuosien jälkeen tehokasta kärkipelaajaa. Fernando Torres ja tammikuussa Bluesiin saapunut Ba olivat odotusarvoihinsa nähden liian vaisuja, tosin Ban sopeutumista seuraan varjostivat loukkaantumiset.

Vaihtoehtona kärkeen löytyy kuitenkin nyt myös loistavan kauden West Bromwichissa lainalla pelannut nuori Romelu Lukaku. 20-vuotias belgialainen tehtaili viime kaudella 17 maalia 35 ottelussa sijoittuen maalipörssissä kuudenneksi. Lukaku on voimakas hyökkääjä, joka on vahva kaksinkamppailuissa ja pääpalloissa.

Valmennus

José Mourinholla on tapana menestyä seurassa kuin seurassa. 50-vuotiaan valmentajavelhon meriitit ovat mittavia, sillä portugalilainen on voittanut mestaruuden neljässä eri liigassa. Lisäksi The Special Onelta löytyy tililtään kaksi Mestarien liigan voittoa vuosina 2004 ja 2010.

Chelsea on valmennusympäristönä tuttu Mourinholle, valmensihan portugalilainen edellisen visiittinsä aikana seuran kahteen mestaruuteen. Itsevarma manageri vihaa häviämistä ja elää voitonhimossa.

Top-Flop

Eden Hazard

Taitava belgialainen oli debyyttikaudellaan yksi Chelsean johtotähdistä. 22-vuotias Hazard on nyt kokeneempi kuin vuosi sitten ja häneltä voidaan odottaa tehokasta kautta. Viime kaudella belgialainen tehtaili yhdeksän maalia ja antoi peräti 16 maalisyöttöä.

Myös Ranskassa pelatessaan Hazardin maalimäärät kasvoivat kausi kaudelta. Viimeisenä vuotenaan Lillessä Belgian maajoukkuepelaaja iski 20 maalia sijoittuen maalipörssissä kolmanneksi.

David Luiz

25-vuotias brasilialaispuolustaja kärsi jo viime kaudella ajoittain epätasaisuudesta. Parhaimmillaan Luiz on erinomainen pallollinen toppari, mutta pelaaminen taipuu välillä riskialttiiksi ja johtaa harkitsemattomiin virheisiin.

Arvio

Leveä pelaajamateriaali ja Mourinhon paluu tekevät Chelseasta yhden tämän kauden suurimmista mestarisuosikeista. Jos hyökkäykseen saadaan lisää tehokkuutta, on Manchesterin kaupungin mestaruusputken päättyminen todella lähellä.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Petr Cech
22 Mark Schwarzer
40 Henrique Hilario

Puolustajat

2 Branislav Ivanovic
3 Ashley Cole
4 David Luiz
24 Gary Cahill
26 John Terry
28 César Azplicueta
32 Wallace
33 Tomás Kalas
34 Ryan Bertrand
Sam Hutchinson

Keskikenttä

5 Michael Essien
7 Ramires
8 Frank Lampard
10 Juan Mata
11 Oscar
12 John Obi Mikel
13 Victor Moses
15 Kevin de Bruyne
16 Marco van Ginkel
17 Eden Hazard
20 Josh McEachran
30 Lucas Piazón
45 Nathaniel Chabolah

Hyökkäys

9 Fernando Torres
14 Andre Schürrle
18 Romelu Lukaku
19 Demba Ba