Liverpoolin uusi tuleminen on yhä rakennusvaiheessa. Jos Luis Suárez lähtee, kaikki alkaa alusta.

Yleistä

Liverpoolin viime kausi Valioliigassa jäi pienoiseksi pettymykseksi ja joukkue sijoittui sarjataulukossa sijalle seitsemän. Brendan Rodgers astui managerin saappaisiin korvaten Kenny Dalglishin, ja uuden managerin vaihtuminen näkyi selvästi ainakin alkukaudella. Joukkue otti ensimmäisen voittonsa vasta kuudennella kierroksella, ja 15. kierrokseen mennessä Poolilla oli kasassa vasta kolme voittoa. Rodgersin teesit alkoivat olla tuttuja, ja 10 viimeisestä sarjaottelustaan joukkue voitti kuusi. Tappioita tuli yksi. Heikon alkukauden vuoksi Liverpool jäi ulos europeleistä.

Joukkueesta lähti pitkäaikainen luottotoppari Jamie Carragher, joka päätti pelaajauransa. Swanseaan siirtyi Jonjo Shelvey. West Hamissa viime kaudella lainalla ollut Andy Carroll jäi puolestaan Lontooseen pysyvästi. Aikoinaan 35 miljoonaa puntaa Carrollista maksanut Pool sai hyökkääjästä 15,5 miljoonaa puntaa. Kauden kynnyksellä luottomaalivahti Pepe Reina lainattiin Napoliin. Hän tuskin pelaa enää Liverpoolissa lainapestin jälkeen. Lisäksi Suso lainattiin Almeríaan.

Suurimpana puheenaihena on koko kesän ollut tapaus Luis Suárez. Uruguyalainen on avoimesti kertonut halustaan lähteä pois Anfieldilta ja on valmis vetoamaan jopa ylempiin seuran ulkopuolisiin tahoihin varmistaakseen siirtonsa muualle. Suárez syyttää joukkuetta sopimuspykälän rikkomisesta ja epäammattimaisesta käytöksestä, sillä Suárezin mukaan Pool antoi hänelle luvan lähteä mikäli Punaiset eivät selviydy Mestareiden Liigaan. Mikäli lähtö tulee, uutena osoitteena on mitä todennäköisimmin Arsenal, joka on tarjonnut hyökkääjästä punnan päälle 40 miljoonaa.

Hankinnat

Luis Alberto

Sevillasta saapunut, mutta viime kauden lainalla Barcelonan B-joukkueessa pelannut Alberto tuo lisävoimaa Poolin hyökkäykseen. 20-vuotias Espanjan U21-joukkueessakin pelaava Alberto osaa pelata joko laiturina tai hyökkääjänä. 38:ssa Liga Adelanten pelissä syntyi 11 täyosumaa.

6,8 miljoonan punnan siirtosummalla saapunut Alberto iski ensimmäisen maalinsa joukkueelle 7. elokuuta pelatussa harjoitusottelussa norjalaista Vålerengaa vastaan.

Iago Aspas

Celta Vigoa koko uransa tähän asti edustanut 26-vuotias espanjalainen saapui Liverpooliin 7,9 miljoonan punnan siirtosummalla. 136 ottelussa syntyi 46 osumaa, joten onkin mielenkiintoista nähdä, millaista jälkeä hyökkääjä pystyy Valioliigassa aikaan saamaan. Viime kaudella syntyi 12 maalia, mikä oli hyvä suoritus putoamiskamppailuissa pyörineen joukkueen riveissä. Nyt kun vierellä on lahjakkaampia kavereita voi jälki olla vieläkin vakuuttavampaa. Aspas avasikin maalitilinsä heti ensimmäisessä ottelussaan Poolin paidassa. 4-0-voittoon päättyneessä ottelussa Preston North Endiä vastaan Aspas myös syötti Raheem Sterlingin tekemän maalin.

Liverpoolin hyökkäyksessä on kerrankin sitä kaivattua laajuutta, ja Aspasin hankinta voi olla äärimmäisen tärkeä, etenkin jos Suárez päättää jättää seuran.

Simon Mignolet

8 vuotta Liverpoolia edustaneen Reinan jatko seurassa päättyi heinäkuussa. Espanjalaista oli huhuissa viety takaisin kotikonnuille Barcelonaan, mutta Pool päättikin lainata espanjalaisen Napoliin. Korvaajaksi Pool hommasi Mignoletin Sunderlandista.

25-vuotias Mignolet pelasi hienon viime kauden, ja Reinan siirron myötä on Mignoletilla mahdollisuus tehdä lopullinen läpimurtonsa Valioliigan eliittiin. Joka tapauksessa 25-vuotias belgialainen tulee varmuudella saamaan erittäin paljon vastuuta tällä kaudella. Mignolet pelasi viime kaudella 11 nollapeliä, mikä oli neljänneksi eniten koko liigasta.

Kolo Touré

Carragherin päätettyä pelaajauransa hommasi Rodgers joukkueeseensa Kolo Tourén. Viime kaudella Manchester Cityssä pelanneella Tourélla on takanaan vaikea kausi. 32-vuotias norsunluurannikkolainen seurasi suurimman osan kautta vaihtopenkiltä tai katsomosta, ja pelejä kertyikin vain 15 kappaletta. Joka tapauksessa kentälle päästyään voimakas Touré näytti, että varastosta löytyy vielä virtaa auttaa joukkuetta huipputasolla.

Touré aloittaa kauden todennäköisesti kolmantena topparina Daniel Aggerin ja Martin Skrtelin varamiehenä. Vastuuta tulee kuitenkin enemmän kuin viime kaudella.

Joukkueen vahvuus

Liverpoolin keskikenttä on vahva. Lucas Leiva ja Steven Gerrard tuovat kokemusta ja varmuutta nuorten pelaajien keskelle. Philippe Coutinholta voidaan vaatia hienoa kautta upean kevään jälkeen, ja Luis Albertoltakin voidaan odottaa mitä vain.

Joukkueen heikkous

Liverpoolin puolustus möhli viime kaudella useasti. Paikoittain se tarvittava varmuus uupui, mikä kostautui välittömästi. Potentiaalia löytyisi vaikka mihin, se on vain löydettävä tulevalla kaudella.

Valmennus

Vuosi sitten Swanseasta Liverpooliin saapuneen Brendan Rodgersin työ alkaa pikkuhiljaa kantaa hedelmää. Uuden managerin pallonhallintaan perustuva pelitapa tarvitsi hieman hakemista, ja taktiikka toimii varmuudella paremmin kuin viime kaudella. Joka tapauksessa parempaan suuntaan ollaan menossa. Vaikka tulokset eivät viime kaudella olleetkaan mairittelevia oli peli silti paljon paremman näköistä kuin Kenny Dalglishin aikakaudella.

Rodgers on peluuttanut harjoitusotteluissa runsaasti lupaavia nuoria kavereita, kuten Jordon Ibeä ja Sterlingiä, joten on mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon nuorukaiset saavat luottoa alkavalla kaudella. Jälki on ainakin nyt ollut varsin kiehtovaa.

Top-Flop

Top on ehdottomasti Luis Suárez. MIkäli Suaréz päättääkin jatkaa Anfieldillä, on hän mitä todennäköisimmin jälleen tärkein lenkki Poolin menestyksessä. Viime kaudella syntyi komeat 23 maalia 33 pelissä. Määrä olisi ollut todennäköisesti suurempikin ilman kovia pelikieltoja. Tuittupää aloittaa kautensa katsomon puolelta nimenomaan pelikiellon vuoksi, mutta ilman suurimpia hölmöilyä suurta maalimäärää voitaneen jälleen odottaa.

Kun flopista puhutaan, tulee väistämättä mieleen Poolin aiemmat hyökkääjäostokset. Fabio Borini oli pettymys jo pelkästään sen takia, että pelejä ei kertynyt kuin kourallinen, vaikkakin kausi olikin loukkaantumisten värittämä. Carrollista on kerrottu jo kaikki. Joten tähän heitetään Iago Aspas. Riittääkö vauhti Valioliigaan vai jääkö kaveri suutariksi?

Arvio

Liverpool näyttää sen verran vahvalta, että jopa paikka Mestarien liigassa voisi olla mahdollinen. Eurooppa-liiga on kuitenkin se realistinen tavoite. Uusien hyökkääjien myötä joukkueen maalinteko ei nojaa pelkästään Suáreziin. Rodgersin pelityylin omaksuminen tuskin aiheuttaa yhtä vaikeaa alkukautta kuin viime kaudella, minkä vuoksi joukkue jäi europelien ulkopuolelle. Reina lainattiin Napoliin, joten on myös mielenkiintoista nähdä pystyykö Mignolet pitämään joukkuetta huipputasolla. Sijat 6-8.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Brad Jones
22 Simon Mignolet
52 Danny Ward

Puolustajat

2 Glen Johnson
3 José Enrique
4 Kolo Touré
5 Daniel Agger
16 Sebastián Coates
34 Martin Kelly
37 Martin Skrtel
38 Jon Flanagan
43 Ryan McLaughlin
45 Stephen Sama
47 Andre Wisdom

Keskikenttä

6 Luis Alberto
8 Steven Gerrard
10 Philippe Coutinho
11 Oussama Assaidi
14 Jordan Henderson
19 Stewart Downing
21 Lucas Leiva
24 Joe Allen
31 Raheem Sterling
44 Jordon Ibe
Jay Spearing

Hyökkääjät

7 Luis Suárez
9 Iago Aspas
15 Daniel Sturridge
29 Fabio Borini
36 Samed Yesil
48 Jerome Sinclair
50 Adam Morgan
Daniel Pacheco