Tuskin kukaan osasi joulukuussa arvata Juan ”El Matador” Matan siirtyvän Chelseasta Manchester Unitedin riveihin tammikuun siirtoikkunan aikana. Chelsean ja Unitedin väliset pelaajakaupat ovat olleet historian saatossa todella harvinaisia.

Edellinen pelaajakauppa näiden kahden seuran välillä tapahtui vuonna 2003, kun argentiinalainen Juan Sebastián Verón siirtyi Unitedista Chelseaan lähes 20 miljoonan punnan kaupassa. Koko Englannin liigan historian aikana Matan kauppa oli vasta viides Unitedin ja Chelsean välillä. Huomioitavaa on myös se, että Mata oli ensimmäinen pelaaja, jonka United on ostanut Chelsealta Valioliigan yli 20-vuotisen historian aikana.

United rämpi kesän siirtoikkunan aikana toden teolla. Pelaajakaupoista vastaava Ed Woodward joutui United-kannattajien keskuudessa vihan ja turhautumisen kohteeksi. Toki David Moyes sai surkuhupaisasta toiminnasta siirtomarkkinoilla myös oman osansa. Maksoihan United Marouane Fellainista enemmän, kuin belgialaisen sopimuksen ulosostopykälässä oli määritelty.

Unitedin uskottiin jäävän tammikuun siirtoikkunassa muiden seurojen jalkoihin. Tammikuu on kesän siirtoikkunaa huomattavasti vaikeampi ajankohta toteuttaa pelaajahankintoja. Unitedin uskottiin jäävän ilman todellisia hankintoja, sillä viime kesän tapahtumat ovat vielä kaikilla tuoreessa muistissa.

Tammikuussa tapahtui kuitenkin jotain sellaista, joka voi pelastaa Unitedin koko kauden, ja myös useammat seuraavat vuodet. Matan siirto osoitti sen, että Unitedissa on edelleen vetovoimaa myös huippupelaajien osalta. ”El Matador” ei ole pelillisesti ajateltuna ykkösprioriteetin hankinta Unitedilta, mutta seuran imagon kannalta espanjalaisen siirto tulee olemaan todella merkittävä.

United on etsinyt jo pitkään keskikentän pelintekijän rooliin vahvistusta heikolla menestyksellä. Pelkästään Matan siirto auttaa Unitedia pelaajamarkkinoilla valtavasti. Mata on pelaajien keskuudessa arvostettu ja pidetty pelaaja, joten espanjalainen itse pystyy auttamaan Unitedia pelaajahankinnoissa. Esimerkiksi Unitedin tavoittelemat Ander Herrera ja Koke ovat Matalle tuttuja miehiä Espanjan maajoukkueista. Matan läsnäolo voi auttaa Unitedia myös tällaisessa tilanteessa.

Minkälainen vaikutus Matalla on sitten Unitedin pelaajien keskuudessa? Oleellisin seikka on se, että keskustelut Wayne Rooneyn jatkosopimusneuvotteluista tiettävästi alkoivat heti, kun Matan siirto oli varmistumaisillaan. Unitedin seurajohto antoi Matan hankinnalla myös joukkueelle viestin, että täälläkin ollaan valmiita isoihin satsauksiin. Suurin motivointiruisku annettiin luonnollisesti Matan kanssa samoista pelipaikoista taisteleville pelaajille. Se on kuitenkin varmaa, että Matan kaltaisen pelaajan liittyminen joukkueeseen laittaa aivan jokaisen United-pelaajan yrittämään jatkossa enemmän.

Jatkossa nähdään, kuinka suuresti Unitedin pelillinen identiteetti muuttuu Matan hankinnan myötä. Rooneyn ja Robin van Persien ollessa pelikuntoisia Matan pelipaikka lienee laidalla. United on tottunut pelaamaan klassisilla juoksuvoimaisilla laitureilla, joilla on iso osansa myös puolustustyöskentelyssä. Mata ei ole vahvimmasta päästä, kun puhutaan puolustamisesta.

Nykyjalkapallossa seuran imago on isossa osassa, sillä jalkapallo on suuren luokan bisnestä. Manchester Unitedin suuruisen seuran imago ei nopealla aikataululla horju, mutta kesän siirtoikkunan toiminta ja huonot peliesitykset ovat antaneet ainakin kolauksen sille. On edelleen korostettava, että Mata oli ensimmäinen Unitedin ostama pelaaja Chelseasta koko Valioliigan historian aikana. Seuran imagon kannalta historiallinen kauppa ei olisi voinut tulla parempaan ajankohtaan.