Lauantaina 2.8. Helsingin Olympiastadionilla pelattavan Tottenhamin ja Celticin välisen Eloklassikon kunniaksi Valioliiga.com muistelee Tottenham-legendoja viiden osan juttusarjassa. Jokaisessa artikkelissa muistelemme yhden legendaarisen Tottenham-pelaajan uran käänteitä ja tähtihetkiä.

Dave Mackay

David Craig ”Dave” Mackay oli Tottenhamin kultaisen 60-luvun tähtipelaajia. Vuonna 1959 Spursiin siirtynyt Mackay pelasi seurassa yhdeksän vuoden ajan. Skotlannin maajoukkuetta Mackay edusti 22 kertaa. Uran alkuvaiheilla Mackay pelasi keskikentällä, mutta siirtyi myöhempinä pelivuosinaan puolustajaksi.

Mackay syntyi 14. marraskuuta vuonna 1934 Edinburghissa, Skotlannissa. Mackay aloitti uransa Heart of Midlothianissa, jota hän oli kannustanut pienestä pojasta lähtien. Kuuden kauden aikana Mackay voitti seurassa Skotlannin liigan, Skotlannin Cupin sekä Skotlannin Liigacupin kahdesti.

Tottenham-vuodet 1959-68

Mackay ostettiin Tottenhamiin 32 000 punnan siirtokorvauksella maaliskuussa 1959. Monipuolisena tunnettu pelaaja saavutti kaudella 1960-61 tuplamestaruuden. Mackay oli joukkueensa sydän, ja hänet palkittiin myös myöhemmin joukkueensa kapteeninnauhalla.

Mackay voitti Spursissa tuplamestaruuden jälkeen FA Cupin kahdesti kausina 1961-62 ja 1966-67. FA Cupin voittojen väliin mahtui Euroopan Cup-voittajien cupin voitto kaudelta 1962-63. Otteluita hänelle kertyi kaikkiaan 318, joissa hän teki 51 maalia.

60-luvulla Spursissa pelasi useita mahtavia pelaajia, kuten Danny Blanchflower ja Jimmy Greaves. Nottingham-legenda Brian Cloughin mielestä Mackay oli kuitenkin heistä paras. Clough nimesi 2000-luvulla Mackayn koko Spurs-historian parhaaksi pelaajaksi.

Mackay siirtyi vuonna 1968 Derbyyn 5000 punnan siirtosummalla juuri Cloughin houkuttelemana. Hänet valittiin Englannin jalkapallotoimittajien vuoden pelaajaksi hänen ensimmäisellä kaudellaan Derbyssä.

Pelaajauran jälkeinen elämä

Pelaajauran päättymisen jälkeen Mackay teki lähes 25 vuotta uraa managerina pitäen toisinaan usean vuoden taukoja valmentamisesta. Hän teki uraa brittikenttien lisäksi myös Arabiemiraateissa ja Qatarin maajoukkueen päävalmentajana.

Mackay nostettiin vuonna 2002 Englannin jalkapallon Hall of Fameen työstään pelaajana sekä valmentajana.

– Hän oli kovin mies, ketä vastaan olen ikinä pelannut – ja varmasti myös urhein, Man United -legenda George Best kuvaili Mackayta.