Leicester voitti viime kaudella ylivoimaisesti Mestaruussarjan. Kettujen nousu varmistui jo hyvisssä ajoin maaliskuun puolella. Jatkuuko viime kauden lento kivenkovassa Valioliigassa?

Viime kausi

Leicester osoitti jo syksyllä, että joukkue tulee nousemaan Englannin korkeimmalle sarjatasolle. Syyskauden 24 ottelusta Foxes voitti jopa 15 peliä. Ennen vuodenvaihdetta Nigel Pearsonin ryhmä oli neljän ottelun tappiottomassa putkessa.

Uudenvuoden jälkeen Leicesterin putki jatkui aina huhtikuulle saakka. Samalla Kettujen nousu varmistui jo kuusi kierrosta ennen sarjan päättymistä. Leicesterin tappiottoman putken päätti sen sijaan Brighton, joka nuiji tylysti isäntänsä 1-4-lukemin. Brighton-tappion jälkeen Ketut eivät enää hävinneet ja mestaruus varmistui 44 kierroksella.

Leicester rikkoi kauden aikana myös useita ennätyksiä, kuten eniten pisteitä yhdellä kaudella (102 pistettä sekä eniten voittoja yhden kauden aikana (31 voittoa).

Pelaajasiirrot – lähteneet

Sean St Ledger

St Ledgerin sopimus Leicesterin kanssa päättyi. 28-vuotias irlantilaispuolustaja pelasi kolmen vuoden aikana 36 ottelua ottelua Kettujen paidassa. St Ledger edusti myös Irlannin maajoukkueetta vuoden 2012 EM-turnauksessa.

Kevin Phillips

Phillipsin ura päättyi. 41-vuotias englantilaishyökkääjä ehti pelata vain puoli vuotta Leicesterin riveissä saavuttuaan seuraan tammikuussa Crystal Palacessa. Phillips viimeisteli kaksi maalia kahdeksassa pelaamassaan ottelussa.

Muita lähtijöitä olivat Lloyd Dyer, Márkó Futács, Neil Danns, George Taft, ja Ben Frempah.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Leonardo Ulloa (Brighton)

Ulloa on Leicesterin tähän mennessä suurin hankinta. Nousijaseura maksoi 28-vuotiaasta argentiinalaiskärjestä Brightonille 11,2 miljoonan euron arvoisen siirtokorvauksen. Ulloa iski viime kaudella Mestaruussarjassa 14 maalia 33 pelaamassaan ottelussa. Viimeistelytaidon lisäksi argentiinalainen taitaa lyhyet syötöt.

Matthew Upson (Brighton)

Sopimuksensa Brightonin kanssa päättänyt Upson siirtyi Leicesteriin vapaana pelaajana. 35-vuotias puolustaja pelasi viime kaudella yhteensä 44 ottelua Lokkien kokoonpanossa. Upson on vahva pallonriistoissa. Brittipuolustajalla oli myös loistavat tilastot purkupalloissa, sillä hän onnistui siivoamaan pallon vaara-alueelta kuusi kertaa yhdessä ottelussa.

Marc Albrighton (Aston Villa)

Sopimuksensa Villan kanssa päättänyt Albrighton saapuu Leicesteriin suuremman peliajan toivossa. 24-vuotias laituri jäi viime kaudella Villa Parkilla vaihtomiehen rooliin ja pelasi vain yhdeksän ottelua birminghamilaisseuran avauskokoonpanossa. Albrighton pelasi viime kaudella myös kaksi ottelua Wiganin paidassa. Englantilaislaituri on vahva keskityksissä.

Joukkueen vahvuus

Leicesterin hyökkäyksestä löytyy useampi taitava viimeistelijä. Viime kauden kirkkain tähti oli David Nugent joka ampui peräti 20 maalia ja antoi 12 maalisyöttöä. Korkeat syöttötilastot osoittavat, että 29-vuotias hyökkääjä on myös taitava pelintekijä.

Myös Nugentin kärkiparilla Jamie Vardylla on loistokausi takana. 27-vuotias britti paukutti 16 maalia 36 pelaamassaan ottelussa, joten viimeistelytaitoa löytyy. Vardy on myös taitava pitämään palloa sekä ampumaan kaukolaukauksia. Kaksikon täydentää Brightonista saapunut 14 maalin mies Leonardo Ulloa.

Joukkueen heikkous

Leicesterin leirissä juuri keneltäkään ei löydy kokemusta Valioliigasta. Ainoastaan seuraan täksi kaudeksi siirtyneillä Albrightonilla ja Matthew Upsonilla sekä vasempana laitapuolustajana pelaavalla Paul Koncheskyllä on ennestään pelejä alla Englannin korkeimmalta sarjatasolta.

Kokemuksen puuttuminen korkeatasoisista peleistä saattaa aiheuttaa alkuun hermostuneisuutta joukkueessa, mikä saattaa näkyä heikkoina tuloksina.

Valmennus

Nigel Pearsonille tuleva kausi on hänen uuden sopimuksensa neljäs Leicesterissä. 50-vuotias manageri valmensi aiemmin Kettuja vuosien 2008-2010 välisenä aikana ja nosti seuran ensimmäisellä kaudellaan Mestaruussarjaan.

Toisen kautensa lopussa Pearson joutui erimielisyyksiin Leicesterin silloisen puheenjohtajan Milan Mandaricin kanssa ja siirtyi kesken sopimuksensa Hullin peräsimeen. Pesti Hullissa jäi vajaa puolentoista vuoden mittaiseksi, sillä 15. päivä marraskuuta 2011 Pearson teki uuden sopimuksen Leicesterin kanssa Mandaricin lähdettyä aiemmin seurajohdosta. Viime kaudella Pearson valittiin Mestaruussarjan vuoden manageriksi englantilaisen johdatettua Ketut takaisin Valioliigaan.

Pearsonin Leicester pelaa hyökkäävää jalkapalloa. Ketut laukoivat viime kaudella keskimäärin 17 kertaa per peli. Vedot myös upposivat, sillä Leicester teki kauden aikana 83 maalia. Nousijaseuran maaleista kymmenen tuli rangaistuspotkusta, mikä oli suurin määrä koko Mestaruussarjassa.

Pallonhallintapeliä voidaan pitää myös Pearsonin vahvuutena. Leicesterin pallonhallintaprosentti oli viime kaudella keskimäärin 55 prosenttia, eli Mestaruussarjan neljänneksi paras.

Leicesterin hyökkäykset rakentuivat viime kaudella pääosin laidoilta. Anthony Knockaertin ja Riyad Mahrezin laitoja käytettiin lähes yhtä paljon. Pearsonin käyttämässä 4-4-2-muodostelmassa laitureiden on tärkeää osata antaa keskityksiä.

Leicesterin puolustuspeli oli myös toimivaa. Joukkue päästi viime kauden aikana vain 43 maalia, eli kolmanneksi vähiten Mestaruussarjassa.

Tärkein pelaaja

Kasper Schmeichel

Legendaarisen Peter Schmeichelin poika torjui viime kaudella kaikki 46 ottelua Leicesterin tolppien välissä. 27-vuotias Tanskan maajoukkuevahti päästi kauden aikana kaikki kilpailut huomioiden vain 53 maalia, mikä on kova saavutus. Kirsikkana kakun päälle Schmeichel piti maalinsa puhtaana 18 ottelussa. Schmeichel tulee olemaan tärkeä lukko, kun Leicester taistelee sarjapaikan säilyttämisestä.

Arvio

Leicester oli ylivoimainen Mestaruussarjassa. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että sarjapaikka säilyisi varmasti. Joukkue on suurimmilta osin kokematon, mutta tulivoimaa löytyy varsinkin hyökkäyspäästä. Kolme yli kymmenen maalin kärkipelaajaa on missä tahansa sarjassa kovaa valuuttaa. Vardylta, Ulloalta ja Nugentilta ei voida kuitenkaan odottaa yhtä suuria maalimääriä kovemmassa sarjassa.

Leicesterin haastava alkuohjelma saattaa myös aiheuttaa alkuun tappioita. Ketut kohtaa kuuden ensimmäisen kierroksen aikana Chelsean, Arsenalin ja Manchester Unitedin. Lisäksi on arvoitus, riittääkö joukkueen nykyinen taso astetta kovemmassa Valioliigassa. Leicester on mitä todennäköisimmin mukana putoamistaistelussa.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Kasper Schmeichel
12 Ben Hamer
25 Conrad Logan
31 Adam Smith

Puolustajat

2 Richie de Laet
3 Paul Konchesky
5 Wes Morgan
6 Matthew Upson
15 Jeffrey Schlupp
18 Liam Moore
27 Marcin Wasilewski
Zoumana Bakayogo

Keskikenttä

4 Danny Drinkwater
7 Dean Hammond
8 Matty James
10 Andy King
11 Marc Albrighton

Hyökkäys

9 Jamie Vardy
22 Gary Taylor-Fletcher
23 Leonardo Ulloa
24 Anthony Knockaert
26 Riyad Mahrez
35 David Nugent
39 Chris Wood

Korjaus: 3.8.2014 klo 18:16 Valioliiga-kokemusta löytyy myös David Nugentilta ja Gary Taylor-Fletcheriltä. Nugent pelasi vuosien 2007-2010 välisenä aikana 64 ottelua Burnleyn ja Portsmouthin paidassa. Taylor Fletcheriltä taas löytyy tililtään 31 ottelua Blackpoolin paidasta.