Chelsean nykymateriaalin tiedetään olevan aivan Valioliigan parhaimmistoa. Seurasta on kuitenkin lähtenyt lukuisia nimimiehiä viimeisen puolentoista vuoden aikana. Chelsea-manageri José Mourinho on tehnyt loistavaa bisnestä pelaajamarkkinoilla. Tutkitaanpa asiaa hieman tarkemmin lähteneiden pelaajien osalta.

Vuosi sitten Chelsea kauppasi Juan Matan Manchester Unitediin. Red Devils sai pulittaa Matasta Transfermarktin mukaan yli 52 miljoonaa euroa. Mata oli jumittunut Chelseassa vaihtopelaajan rooliin. Chelsean ja Unitedin väliset pelaajasiirrot ovat hyvin harvinaisia. Edellinen kauppa näiden kahden seuran välillä tapahtui vuonna 2003 Juan Sebastián Verónin siirryttyä Unitedista Chelseaan.

Samassa siirtoikkunassa vähälle vastuulle Blues-paidassa jäänyt Kevin De Bruyne siirtyi Bundesliigan Wolfsburgiin yli 25 miljoonan euron korvauksella. Belgialainen on esiintynyt erittäin vahvasti uudessa seurassaan. Vastaavasta onnistumisesta Chelseassa ei ole silti mitään perusteita. Voidaan puhua siis hyvästä korvauksesta pelaajasta, joka ei aina mahtunut edes Chelsean vaihtopenkille asti.

Viime kesänä Chelsea myi puolustaja David Luizin Paris Saint-Germainin riveihin yli 55 miljoonan euron kaupassa. Siirtosummaa on hämmästelty ympäri jalkapalloa seuraavan maailman. Mourinho oli varautunut Luizin myyntiin ostamalla nuoren Kurt Zouman Saint-Etiennestä 17 miljoonalla eurolla.

Kesällä Chelsea myi Romelu Lukakun Evertoniin yli 40 miljoonan euron siirtokorvauksella. Lontoolaisseura oli fiksusti kasvattanut belgialaishyökkääjän markkina-arvoa lainaamalla nuorta hyökkääjää pienempiin seuroihin. Chelseassa Lukaku ei oikeastaan koskaan saanut mahdollisuuttaan, mutta hyökkääjä voi kiittää lontoolaisseuraa järkevistä lainasiirroista.

Talven 2015 siirtoikkuna oli Chelsean kannalta edelleen järkevää kaupankäyntiä. André Schürrle ei lopulta istunut Mourinhon pelinäkemykseen ja Saksan maajoukkuepelaajan myynnillä rahoitettiin Juan Cuadradon hankinta Fiorentinasta. Samalla Chelsea lähetti Mohamed Salah’n hakemaan arvokasta peliaikaa Violan riveihin.

Kun tarkastellaan Chelseasta lähteneitä pelaajia puolentoista vuoden aikana, on pelaajista muodostuva avauskokoonpano erittäin kova. Mourinho on uudistanut Chelseaa rajulla kädellä, mutta on tehnyt työtään mestarillisesti – myös taloudellisesta näkökulmasta.

mourinhon_myynnit
Kuva: Sky Sports

Chelsean merkittävimmät pelaajamyynnit 2014-15

David Luiz -> PSG, 57,7 miljoonaa euroa (juttu)
Juan Mata -> Man United, 52,1 miljoonaa euroa (juttu)
Romelu Lukaku -> Everton, 41,2 miljoonaa euroa (juttu)
André Schürrle -> VfL Wolfsburg, 37,3 miljoonaa euroa (juttu)
Kevin De Bruyne -> VfL Wolfsburg, 25,6 miljoonaa euroa (juttu)
Ryan Bertrand -> Southampton, 14,9 miljoonaa euroa (juttu)

Siirtokorvaukset Transfermarktin mukaan, 3.2.2015 valuuttakursseilla.