Manchester Unitedin Juan Mata nousi joukkueensa sankariksi ottelussa Liverpoolia vastaan. Espanjalainen iski joukkueensa molemmat maalit verivihollisten kohtaamisessa Anfieldillä. Tottenhamin Harry Kane iski joukkueelleen hattutempun, mutta englantilaiskärki on jo kertaalleen valittu Viikon pelaajaksi. Tällä kertaa valintamme kohdistui siis Mataan.

Espanjalaisen molemmat maalit Liverpoolia vastaan olivat laadukkaita viimeistelyitä. Ensimmäisessä maalissa El Matador sai Ander Herreralta loistavan pystysyötön, josta Mata viimeisteli Unitedin johtolukemat sijoittaen pallon tarkasti takatolpan kautta sisään.

Toinen osuma oli Mataa parhaimmillaan. Espanjalainen pelasi pallon Ángel Di Maríalle ja teki aloitteen rangaistusalueelle Liverpool-puolustuksen taakse. Di Marían nosto tavoitti Matan, joka viimeisteli maalin akrobaattisesti sivuttaisella saksipotkulla. Nähdyn kaltaisen maalin tekeminen vaatii pelaajalta erityistä taitoa.

26-vuotias keskikenttäpelaaja aloitti jalkapallouransa Real Oviedossa, jossa hänen isänsä pelasi suurimman osan urastaan. Tie vei seuraavaksi Real Madrid Castillaan, jossa hän oli ensimmäisellä kaudellaan joukkueensa toiseksi paras maalintekijä Álvaro Negredon jälkeen. Kolmen Real Madrid -vuoden jälkeen Mata siirtyi Valenciaan.

Mata nousi alle 20-vuotiaana pelaajana Valenciassa heti merkittävään rooliin, ja hänet palkittiin ensimmäisen kauden päätteeksi vuoden nuoreksi pelaajaksi sekä kannattajien että pelaajien valitsemana. Seuraava kausi oli vieläkin parempi. Mata iski 11 La Liga -maalia ja antoi peräti 13 maaliin johtanutta syöttöä. Espanjalainen pelasi kaikkiaan neljä kautta Valenciassa, ja hän teki 33 maalia neljän kauden aikana La Ligassa.

Mata siirtyi Chelseaan elokuussa 2011 noin 32 miljoonan euron kaupassa. Matan mukaan maajoukkuekaveri Fernando Torresilla oli suuri vaikutus El Matadorin siirrossa Stamford Bridgelle. Yossi Benayoun tarjoutui antamaan Matalle pelinumeron 10, mikä on Matan suosikkinumero.

Kausi 2012-13 oli espanjaisen paras Chelsea-paidassa. Tuolloin Mata iski lontoolaisseuralle 12 Valioliiga-maalia. Kausi oli kuitenkin Chelsealle pettymys, sillä joukkue ei onnistunut voittamaan pokaaleita kyseisellä kaudella.

José Mourinhon saapuminen lontoolaisseuran peräsimeen pudotti Matan lopulta vaihtopelaajan rooliin kaudella 2013-14. Espanjalaisen itseluottamus oli ropissut maahan, ja Mata sai Chelseassa ainoastaan kaksi maalisyöttöä syyskauden aikana. Mata ei ole puolustussuuntaan kovinkaan vahva pelaaaja, ja Mourinho näki Oscarin vahvempana pelinrakentajana. Mata ei joutunut istumaan pitkään penkillä, sillä tammikuussa 2014 nähtiin jättimäinen siirto espanjalaisen suunnatessa Manchesteriin.

United maksoi tuolloin Matasta historiansa ennätyssumman siirtokorvauksen määrässä. Espanjalainen nousi lähes heti siirtonsa jälkeen hyvin tärkeäksi pelaajaksi Red Devilsissä. Mata teki 14 Valioliiga-ottelussa kuusi maalia ja antoi neljä maaliin johtanutta syöttöä kevätkauden aikana.

Mata oli kuluvalla kaudella lähes säännöllinen avauskokoonpanon pelaaja aina vuodenvaihteeseen asti, jonka jälkeen espanjalainen on viettänyt enemmän aikaa vaihtopenkin puolella. Kahdessa edellisessä Valioliiga-ottelussa, joissa United on esittänyt kauden parasta osaamistaan, Mata on ollut avauskokoonpanossa molemmissa otteluissa. Peliesitysten perusteella vastuuta on luvassa tulevissakin otteluissa.

Matan ensimmäinen kosketus palloon on suorastaan samettinen. Espanjalainen on myös erittäin vahva sekä keskityksinä lähtevissä vapaapotkuissa että suorissa vapaapotkuissa. Kuten aiemmin jo mainittiin, Matan puolustustyöskentelyssä on puutteita, mutta espanjalainen korvaa ne huikeilla hyökkäyspään ratkaisuilla. Näitä näimme Anfieldillä Liverpoolia vastaan, minkä seurauksena United otti askeleen kohti ensi kauden Mestarien liigaa.

Aikaisemmat Viikon pelaaja -valinnat voit lukea täältä.