Leicester oli viime kaudella jo tuomittu putoamaan, mutta huikea loppukausi siivitti joukkueen lopulta sijalle 14. Tästä huolimatta Nigel Pearson sai lähteä managerin paikalta. Kettupaidat lähtevät kauteen Claudio Ranierin käskyttämänä. Italialaisvalmentajan palkkaaminen on herättänyt kysymyksiä kauden alla.

Viime kausi

Leicester miehitti Valioliigan viimeistä sijaa aina marraskuun loppupuolelta lähes huhtikuun puoleen väliin asti. Alkukaudelta muistoksi jäi upea 5-3-kotivoitto Manchester Unitedia vastaan, mutta muutoin joukkue vaelsi varjojen mailla. Pearsonin potkuilla huhuiltiin läpi kauden, kunnes kurssi kääntyi. Leicester voitti yhdeksästä viimeisestä Valioliiga-ottelustaan peräti seitsemän. Pearsonin työpaikan piti olla turvattu.

Leicester ilmoitti kesäkuun puolessa välissä erottaneensa kolme pelaajaa joukkueestaan. James Pearson, Tom Hopper ja Adam Smith esiintyivät hotellissa kuvatussa videossa thaimaalaisnaisten kanssa orgioissa. Kolmikko solvasi sanallisesti naisia heidän syntyperänsä perusteella. Leicesterin suurin omistaja on thaimaalainen King Power International Group.

Nigel Pearsonin suhde thaimaalaisomistajien kanssa oli kivikkoinen. James Pearsonin kohuvideon uskotaan olleen viimeinen tekijä Nigel Pearsonin potkuihin, ja seura ilmoitti katkaisseensa managerinsa työsuhteen 30. kesäkuuta.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Ben Hamer (Nottingham, laina)

Hamer paikkasi loukkaantunutta Kasper Schmeicheliä yhdeksässä Valioliiga-ottelussa. 27-vuotias englantilainen piti neljästi maalinsa puhtaana. Lähtökohtaisesti kolmosmaalivahdin rooli ei ollut sopiva Hamerille, ja englantilainen hakee peliaikaa Mestaruussarjan Nottinghamista.

Esteban Cambiasso (ilman seuraa)

Konkari iski muutaman tärkeän maalin Leicesterille. Cambiasso esiintyi melko varmoin ottein läpi kauden. Joukkueesta poistuu rutka annos kokemusta ja johtajuutta argentiinalaisen lähdön myötä.

Joukkueesta lähtivät myös Anthony Knockaert (Standard Liege), Gary Taylor-Fletcher (ilman seuraa), Conrad Logan (ilman seuraa), Paul Gallagher (Preston NE), Adam Smith (Northampton), Zoumana Bakayogo (ilman seuraa), Matthew Upson (MK Dons), Louis Rawley (ilman seuraa), Kieran Kennedy (Motherwell), Tom Hopper (Scunthorpe), Adam Dawson (Central Coast Mariners), Chris Wood (Leeds) ja James Pearson (ilman seuraa).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Shinji Okazaki (Mainz 05)

Okazaki teki kahdella edellisellä Bundesliga-kaudellaan 27 maalia. 29-vuotias hyökkääjä on kautta aikojen kolmanneksi paras maalintekijä Japanin maajoukkueessa. Okazaki pystyy pelaamaan myös keskikentän hyökkäävissä rooleissa. Tuo myös Aasian markkinoilta mukavasti rahaa pelipaitamyynneillä seuran kassaan.

Robert Huth (Stoke)

Yksi Leicesterin viime kauden onnistujista. Saksalaistopparin peliaika jäi Stokessa viime kaudella vähin, ja Leicester teki onnistuneen kevätkauden mittaisen lainasopimuksen 30-vuotiaan Huthin kanssa. Kolmivuotisen sopimuksen kirjoittanut Huth on vahvistus Leicesterin alakertaan.

Christian Fuchs (Schalke)

Sekä puolustuksen että keskikentän vasemmalla laidalla viihtyvä Fuchs oli ilmaisella siirrolla erinomainen kaappaus Leicesteriltä. 180 ottelua Bundesligassa pelannut Fuchs ottanee Paul Koncheskyn paikan vasempana puolustajana. 29-vuotias itävaltalainen on edustanut maataan 67 kertaa.

Joukkueeseen saapuivat myös Layton Ndukwu (Leicester U18) ja Matty Miles (Leicester U18).

Joukkueen vahvuus

Leicester osoitti viime kaudella useaan otteeseen ihailtavaa venymiskykyä. Joukkue raapi kasaan useita tärkeitä pisteitä tappioasemasta. Näistä kirkkaimpana muistona 5-3-kotivoitto Man Unitedia vastaan, jossa joukkue nousi 1-3-tappioasemasta voittoon kotikentällään. Myös 2-0-tappioasemasta nousu 2-2-tasapeliin Liverpoolin vieraana jäi monien Valioliigan seuraajien mieliin. Leicester keräsi Valioliiga-joukkueista kolmanneksi eniten pisteitä oltuaan tappiolla puoliajalla.

Viime kaudella varmaan putoamiseen tuomittu Leicester näytti epäilijöilleen, ettei selkäranka katkea tiukoissakaan tilanteissa. Taistelutahdolla ja sitkeydellä voitetaan jalkapallossa pisteitä.

Joukkueen heikkous

Leicester oli tilastollisesti yksi sarjan heikoimmista joukkueista pääpalloissa viime kaudella. Kettupaidat voitti ilmassa käydyt kaksinkamppailut ainoastaan 45-prosenttisesti, mikä oli sarjan kolmanneksi heikoin lukema. Lukemissa on hyvä ottaa huomioon se, että Pearsonin pelitavassa pitkät ja korkeat pallot olivat kovin yleisiä. Ranierin on siis löydettävä vaihtoehtoinen tyyli pelitavan toteuttamiseen.

Heikko pääpelaaminen näkyi myös erikoistilannepuolustamisessa negatiivisesti. Joukkue päästi paljon maaleja erikoistilanteista viime kaudella. Hyökkäyspäässäkään ei puskumaaleilla juhlittu. Seitsemän puskuosumaa on laimeahko lukema verrattuna tilastoykkösenä komeilevaan West Bromiin, jonka puskuosumien määrä oli viime kaudella 16.

Valmennus

Claudio Ranieri tekee paluun Valioliigaan reilun kymmenen vuoden tauon jälkeen. Italialainen jätti Chelsean vuonna 2004, ja tämän jälkeen Ranierin valmennuspestit samassa joukkueessa ovat kestäneet alle kaksi vuotta.

Ranierin edellinen valmennuspesti Kreikan maajoukkueen päävalmentajana oli täysi pannukakku. Nelisen kuukautta kestänyt pesti päättyi potkuihin kotikentällä Färsaarille kärsityn 0-1-tappion jälkeen. Italialaista on luonnehdittu eilisen päivän mieheksi, ja viimeaikaiset valmennuspestit tukevat väitettä.

Ranieria on myös luonnehdittu erittäin mukavaksi mieheksi. Potkut saanut Nigel Pearson ajautui erinäisiin ongelmiin seurajohdon kanssa, joita Ranieri tuskin työssään kohtaa. Vaikuttaisi siltä, että Leicesterin thaimaalaisomistajat halusivat joukkueen manageriksi helpommin käsiteltävän henkilön kaikkien vaikeuksien jälkeen. Vaikeat ajat voivat silti olla vasta edessäpäin. Italialaisen palkkaaminen teki Leicesteristä yhden suurimmista putoajaehdokkaista.

Ranieri on ehtinyt jo puolustautumaan kriitikoita vastaan. Italialainen nosti esiin menestyksekkäät vuodet Cagliarissa, Fiorentinassa ja Valenciassa. 63-vuotiaan valmentajan harmiksi on todettava, että saavutukset mainituissa seuroissa ovat tapahtuneet 15 vuotta sitten.

Tärkein pelaaja

Jamie Vardy

Vardy on pelaaja, jonka uran suurimmat kehitysaskeleet ovat tapahtuneet hieman vanhemmalla iällä. 28-vuotias Vardy ei ole kolunnut läpi Englannin juniorimaajoukkueita, vaan hänen debyytti maajoukkueessa tapahtui The Three Lionsin paidassa kesäkuun alussa.

Vardy teki viime kaudella viisi maalia ja antoi kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä. Monikäyttöinen englantilainen oli siis mukana lähes kolmanneksessa Leicesterin maaleista viime kaudella. Vardy aloitti neljänneksen otteluista vaihtopelaajana. Hän on myös arvokas pelaaja joukkueelleen puolustussuuntaan.

Arvio

Pearson sai Leicesterin upeaan lentoon kevätkaudella. On Leicesterin kannalta harmittavaa, että vuodesta 2011 asti joukkuetta valmentanut englantilainen joutui väistymään managerin paikalta muun, kuin pelillisten asioiden takia.

Kuten yllä jo mainittiin, Ranieri on pudonnut modernin jalkapallon kehityksestä. Leicester putoaa Valioliigasta kauden päätteeksi.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Kasper Schmeichel
32 Mark Schwarzer

Puolustajat

2 Ritchie De Laet
3 Paul Konchesky
5 Wes Morgan
17 Danny Simpson
18 Liam Moore
27 Marcin Wasilewski
Christian Fuchs
Robert Huth

Keskikenttä

4 Danny Drinkwater
7 Dean Hammond
8 Matty James
10 Andy King
11 Marc Albrighton
15 Jeff Schlupp
26 Riyad Mahrez

Hyökkääjät

9 Jamie Vardy
16 Tom Lawrence
23 Leonardo Ulloa
35 David Nugent
40 Andrej Kramaric
Shinji Okazaki