Sam Allardycen ja West Hamin tiet erosivat viime kauden päätteeksi. Kumpikaan osapuolista ei ollut halukas tekemään uutta sopimusta, kun kannattajatkin olivat jälleen kääntyneet Big Samia vastaan. Hammers lähtee kauteen ex-pelaajansa Slaven Bilicin komennossa.

Viime kausi

Allardyce sai West Hamin kannattajat puolelleen, kun joukkue kipusi joulukuun alkuun mennessä sarjataulukossa peräti kolmanneksi. Joulun vaikea otteluruuhka käänsi kurssia, ja joukkue voitti kevätkaudella kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ainoastaan kaksi ottelua. Kannattajat kääntyivät jälleen Allardyceä vastaan.

Hammers sijoittui lopulta sijalle 12. Hyvä syyskausi pelasti joukkueen pahemmalta romahdukselta. West Ham keräsi kevätkauden peleistä ainoastaan 16 pistettä. Cup-kilpailuissa ei myöskään menestystä tullut. Kaudesta jäi lopulta laimeahko maku, jonka seurauksena seurajohto päätti hakea muutosta uuden päävalmentajan muodossa.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Stewart Downing (Middlesbrough)

Downingin syyskausi oli huikea. Englantilaisen vauhti kuitenkin hiipui samaa tahtia Hammersin tuloskunnon kanssa. Kuusi maalia ja kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä on silti vahva suoritus.

Jussi Jääskeläinen (ilman seuraa)

Jääskeläinen kirjautti ainoastaan 27 Valioliiga-minuuttia viime kaudella. Yksi kaikkien aikojen suomalaisista maalivahdeista hävisi ykköstorjujan paikan toissa kaudella Adriánille. Jässin ura jatkuu huhujen mukaan Ykkösliigan Bradfordissa.

Alex Song (Barcelona, laina päättyi)

Kovin odotuksin Hammersiin saapunut Song pelasi odotuksiin nähden kelvollisen kauden. Vahva taklaaja ja syöttelijä palasi takaisin Barcelonan riveihin lainasopimuksen päätyttyä. Kamerunilaiselle olisi käyttöä Hammersissa myös alkavalla kaudella.

Carlton Cole (ilman seuraa)

Lähinnä jämäminuutteja pelannut Cole teki kaksi Valioliiga-maalia viime kaudella. Englantilaishyökkääjän sopimus päättyi, eikä Hammers tarjonnut Colelle jatkosopimusta.

Nene (ilman seuraa)

Ranskan liigan entinen maalikuningas oli lopulta täysin turha hankinta West Hamilta. Nene ei noussut kertaakaan avauskokoonpanoon asti, ja pelasi ainoastaan 128 minuuttia Valioliigassa. Jäi tehoitta.

West Hamista lähtivät myös Paul McCallum (Leyton Orient), Guy Demel (ilman seuraa), Sean Maguire (Dundalk) ja Dan Potts (Luton).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Dimitri Payet (Marseille)

Erittäin mielenkiintoinen hankinta Hammersilta. 28-vuotias ranskalainen teki viime kaudella seitsemän maalia, ja antoi peräti 17 maaliin johtanutta syöttöä Ligue 1:ssä. Kymppipaikalla viihtyvään ranskalaiseen voi kohdistaa suuria odotuksia alkavalla kaudella.

Angelo Ogbonna (Juventus)

Ogbonna vahvistaa jo ennestään vahvaa Hammers-puolustusta. Kaksi kautta Juventusta edustanut italialaistoppari ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa torinolaisjoukkueen avauskokoonpanossa. Esiintyi 25 Serie A:n ottelussa viime kaudella, ja Valioliigassa lukema kasvanee.

Pedro Obiang (Sampdoria)

Sampdorian avauskokoonpanon vakiokasvo edellisen neljän kauden ajalta. Obiang tekee rajusti töitä puolustussuuntaan, ja korvannee näin Alex Songin jättämää aukkoa Hammersin keskikentällä. 23-vuotiaalla Obiangilla on lähes 100 ottelun kokemus Serie A:sta.

Darren Randolph (Birmingham)

Birminghamin kahden edelliskauden ykkösmaalivahti korvaa Jussi Jääskeläisen joukkueen kakkosmaalivahtina. 28-vuotias maalivahti tuskin pystyy haastamaan Adriánia ykkösmaalivahdin paikasta. Randolph on silti pätevä korvaaja espanjalaisvahdin mahdollisten poissaolojen aikana.

Carl Jenkinson (Arsenal, laina)

Pikkuhuuhkajien ex-puolustaja pelasi viime kauden lainasopimuksella West Hamissa, ja Hammers-johto piti näkemästään. Jenkinson pelasi Hammersissa 32 Valioliiga-ottelua, ja ottanee paikkansa oikeana laitapuolustajana myös alkavalla kaudella.

Joukkueeseen saapuivat myös Stephen Hendrie (Hamilton), Manuel Lanzini (Al-Jazira, laina), Kyle Knoyle (West Ham U18) ja Joe Powell (West Ham U18).

Joukkueen vahvuus

Hammers on erittäin vahva ilmatilan joukkue. Joukkue teki viime kaudella yli kolmanneksen maaleistaan (15) puskemalla. Lukema oli sarjan toiseksi suurin West Bromwichin jälkeen. West Ham oli vahvasti edustettuna Valioliigan parhaat pääpelaajat -listauksessamme.

West Ham oli viime kauden neljänneksi paras joukkue ilmatilassa käydyissä kaksintaisteluissa. Hammers voitti kaksinkamppailut ilmassa 53-prosenttisesti. Bilic käytti paljon laitahyökkäyksiä Besiktasin pelitavassa, joten keskityspalloja hyville pääpelaajille lienee luvassa myös alkavalla kaudella.

Joukkueen heikkous

Hammers oli pallonhallinnallisesti yksi viime kauden heikoimmista Valioliiga-joukkueista. West Ham piti keskiarvollisesti 46-prosenttisesti palloa ottelua kohden. Myös syöttötyöskentelyssä oli parantamisen varaa, sillä perille menneiden syöttöjen tarkkuus oli sarjan heikoimmasta päästä.

Bilic luotti Besiktasissa pallonhallintapelaamiseen. Tässä tapauksessa hän on oikea mies viemään Hammersia eteenpäin. Ylemmälle keskikentälle hankittu Payet saanee Biliciltä suurta vastuuta pelinrakentelussa. Nähdäänkö The Boleyn Groundilla jopa lyhytsyöttöpeliä pelaava West Ham?

Valmennus

Hammers on muutosten kourissa, kun Slaven Bilic otti joukkueen ohjakset kesäkuussa. Kroatialainen pyrkinee lisäämään joukkueen pallonhallintaa, ja hakemaan edelliskautta vahvempaa syöttötyöskentelyä.

Hammersin peli on takkuillut uuden managerin komennossa. Joukkue on ollut yllättävän suurissa ongelmissa Eurooppa-liigan karsintaotteluissa, johon joukkue sai paikan Fair Play -kilpailun kautta. West Hamin pelaaminen on alkukaudesta vielä keskeneräistä, mikä voi näkyä heikkoina tuloksina.

Bilic toimi kuusi vuotta Kroatian maajoukkueen päävalmentajana. Maajoukkuepestin ja Besiktasin väliin mahtui epäonnistunut pesti Lokomotiv Moskovan päävalmentajana, joka päättyi seuran heikoimpaan sarjasijoitukseen Venäjän nykymuotoisen pääsarjan aikana.

Bilic on suuri musiikin ystävä, ja tukeekin pelaajiaan kuuntelemaan innoittavaa musiikkia ennen otteluita ja niiden jälkeen. Kroatialainen on todennut, ettei kykenisi tekemään työtään ilman musiikkia.

Tärkein pelaaja

Andy Carroll

Elintärkeä lenkki joukkueensa hyökkäyksessä. Carroll on kärsinyt urallaan vaikeista loukkaantumisista, ja englantilaishyökkääjälle toivoisi jo ehjää kautta. Viime kauden alku sekä loppu jäi väliin loukkaantumisten vuoksi, mutta pelatessaan oli joukkueensa parhaimmistoa.

Carrollin edelliskausien maalimäärät eivät ole kovinkaan imartelevia, sillä jatkuvat loukkaantumiset häiritsevät pelirytmin ylläpitämistä. Kunnossa pysyessään kykenee West Hamissa helposti yli kymmenen maalin kauteen. Erinomainen pääpelaaja sekä hyökkäyksessä että puolustuksen apuna erikoistilanteissa.

Arvio

Alkukausi voi olla vaikea uuden managerin alaisuudessa. Eurooppa-liigan ottelut eivät ole herättäneet lupauksia Bilicin aikakauden alkutaipaleilla, mikä on toki ymmärrettävää uuden pelitavan sisäänajossa.

West Hamilla on hyvä materiaali, ja joukkue löytää tiensä kymmenen parhaan joukkoon.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Darren Randolph
13 Adrián
34 Raphael Spiegel

Puolustus

2 Winston Reid
3 Aaron Cresswell
5 James Tomkins
12 Carl Jenkinson
17 Joey O’Brien
19 James Collins
21 Angelo Ogbonna
25 Doneil Henry
32 Reece Burke
33 Stephen Hendrie
35 Reece Oxford
37 Lewis Page
41 Sam Westley
59 Kyle Knoyle

Keskikenttä

4 Kevin Nolan
7 Matthew Jarvis
8 Cheikhou Kouyaté
14 Pedro Obiang
16 Mark Noble
18 Morgan Amalfitano
23 Diego Poyet
27 Dimitri Payet
28 Manuel Lanzini
39 Josh Cullen
42 Martin Samuelsen
62 Amos Nasha

Hyökkääjät

9 Andy Carroll
10 Mauro Zárate
11 Enner Valencia
15 Diafra Sakho
36 Elliot Lee
51 Jordan Brown
64 Djair Parfitt-Williams
Modibo Maiga
Alex Pike