Southampton hakee jatkoa hyvälle viime kaudelleen. Kolme runkopelaaja lähti taas kauden päätteeksi muihin maisemiin, mutta vahvistukset on jälleen löydetty ajoissa. Fraser Forsterin loukkaannuttua viime kauden lopulla, maalivahtiosasto kuitenkin arveluttaa.

Viime kausi

Southampton pelasi todella vahvan alkusyksyn. Niukan Liverpool-tappion jälkeen Saints voitti neljä viidestä seuraavasta ottelustaan ja piti nollat kahdesti. Lokakuun alun Tottenham-tappion jälkeen lähti käyntiin uusi voittoputki, kun Saints veti täydet pisteet neljässä peräkkäisessä ottelussa päästämättä maaliakaan. Sunderland kaatui peräti 8-0.

Marraskuun lopussa vastusten vaikeutuessa alkoi alamäki. Saints hävisi neljä ottelua putkeen muun muassa Manchesterin seuroille ja Arsenalille onnistuen tekemään vain yhden maalin. Kurssi kääntyi lähempänä vuodenvaihdetta 3-0-voitolla Evertonista. Seuraavaan viiteen otteluun ainoa pistemenetys tuli tasapelissä Chelseaa vastaan. Nollapelillä kaatuivat Manchester United ja Arsenal.

Maaliskuun puolivälissä Southampton koki karmaisevan takaiskun menestysvahti Forsterin loukkaannuttua vakavasti Burnleya vastaan. Maalivahti-ongelma varjosti koko loppukautta ja kauden kahdeksasta viimeisestä ottelusta Saints hävisi lopulta kuusi. Hyvän syksyn ansiosta sarjasijoitus oli kuitenkin seitsemäs mikä oikeutti kolmannen kierroksen karsintapaikkaan Eurooppa-liigassa.

Pelaajasiirrot -lähteneet

Morgan Schneiderlin (Manchester United)

Schneiderlin kuului seitsemän vuotta Southamptonin runkopelaajiin. 25-vuotias ranskalainen koki avauskaudellaan putoamisen ykkösliigaan ja oli mukana kaksi vuotta myöhemmin nostamassa Saintsit takaisin ensin Mestaruussarjaan, jonka jälkeen heti seuraavalla kaudella Valioliigaan. Otteluita eteläenglantilaisten paidassa Schneiderlin pelasi kaikki kilpailut huomioiden 260. Pidettyä keskikentän ankkuria jäädään kaipaamaan Southamptonissa.

Nathaniel Clyne (Liverpool)

Clyne raatoi viime kaudella 35 ottelua Southamptonin avauksessa. Salamannopea laitapuolustaja oli erityisen vahva hyökkäyksiä tukevissa nousuissa, joista syntyi myös kauden aikana kaksi tehtyä maalia. Clyne edusti Saints-paitaa täydet kolme kautta. Nyt englantilaisen pikakiiturin ura jatkuu Liverpoolissa.

Artur Boruc (Bournemouth)

35-vuotias Boruc vietti koko viime kauden lainalla Bournemouthilla ja oli tärkeässä roolissa nostamassa seuraa Valioliigaan. Puolalaisvahti lainattiin nousijaseuraan Fraser Forsterin saavuttua Celticistä Saints-paitaan. Borucin sopimuksen eteläenglantilaisten kanssa päätyttyä veteraani pääsee jatkamaan siitä mihin jäi ja puolustamaan Cherriesien sarjapaikkaa.

Pablo Osvaldo (ilman seuraa)

Ongelmahyökkääjä Osvaldo pelasi kolmen vuoden aikana vain 13 ottelua Southamptonin riveissä. Lainalla italialainen oli Juventuksessa, Inter Milanissa ja viimeisimpänä Boca Juniorsin riveissä. Saints-paidassa Osvaldo jäi lähinnä mieleen kuumapäisyydestään ja viimeinen pisara oli tappelu harjoituksissa José Fonten kanssa. Tämän jälkeen seura vain lainasi italialaista eteenpäin, kunnes sopimus päättyi.

Toby Alderweireld (Atlético Madrid, laina päättyi)

Alderweireld oli vain lainalla Southamptonin paidassa. 26-vuotias puolustaja nautti koko kauden suuresta roolista ja pelasi yhteensä 26 sarjaottelua eteläenglantilaisten vahvuudessa. Alderweireldin ura jatkuu Valioliigassa belgin siirryttä Atlético Madridista Tottenhamiin.

Southamptonin jättivät myös Chris Johns (ilman seuraa), Cody Cropper (MK Dons), Jake Sinclair (ilman seuraa), Jos Hooiveld (AIK), Jack Stephens (Middlesbrough, laina), Tarum Dawkins (ilman seuraa), Jordan Turnbull (Swindon Town, laina), Sam Gallagher (MK Dons, laina), Omar Rowe (ilman seuraa), Eljero Elia (Werder Bremen, laina päättyi) ja Filip Djuricic (Benfica, laina päättyi).

Pelaajasiirrot -saapuneet

Jordy Clasie (Feyenoord)

Clasie on valmentaja Koemanille tuttu mies Feyenoord-ajoiltaan. 24-vuotias puolustava keskikenttäpelaaja raataa rajusti kentällä, mutta sortuu paikoitellen ylilyönteihin. Viime kaudella hollantilainen sai kotimaansa pääsarjassa kymmenen varoitusta. Clasie taitaa myös pallollisen pelin, mistä osoituksena viime kauden kuusi maalisyöttöä. Kaikenkaikkiaan mies on kelpo korvaaja Old Traffordille siirtyneelle Schneiderlinille.

Juanmi (Málaga)

Piilokärkenä viihtyvä Juanmi on monipuolinen vahvistus Southamptonille. Málagasta saapunut 22-vuotias espanjalainen soveltuu kärkihyökkääjän lisäksi hyökkääväksi keskikenttäpelaajaksi ja laidalle. Viime kaudella La Ligassa Juanmi viimeisteli 34 otteluun kahdeksan maalia. Espanjalaisen suurimpana heikkoutena voi mainita helpot pallonmenetykset. Hyökkääjä ajautuu myös paikoitellen herkästi paitsioon.

Cédric Soares (Sporting Lissabon)

23-vuotias Soares korvaa Alderweireldin avaustopparin paikalla. Portugalilaispuolustaja pystyy pelaamaan sekä keskus että laitapuolustajan tontilla. Nuoresta iästä huolimatta Soares nautti suurta roolia jo Sporting Lissabonissa. Viime kaudella vastuuta kertyi 24 sarjaottelun verran.

Steven Caulker (QPR, laina)

Steven Caulkerin menestys edellisissä seuroissa on ollut heikkoa. Sekä Cardiff että Queens Park Rangers putosivat peräkkäisinä kausina takaisin Mestaruussarjaan. 23-vuotiaasta englantilaispuolustajasta putoamiset eivät olleet kuitenkaan kiinni. 193-senttinen Caulker tunnetaan erityisesti vahvana pääpelaajana. Viime kaudella 35 sarjaottelua tahkonnut toppari voitti keskimäärin lähes viisi pääpalloa per peli. Purkupalloja Caulkerilla oli peräti 10 ottelua kohden.

Cuco Martina (Twente)

Martina pelasi viime kaudella suuret minuutit Hollannin pääsarjassa. 25-vuotias laitapuolustaja tahkosi yhteensä 32 liiga-ottelua Twenten kokoonpanossa. Kahden vuoden sopimuksen Southamptonin kanssa tehnyt Martina on vasta toinen Valioliigassa koskaan pelannut Curacaon maajoukkuepelaaja. Laitapuolustaja soveltuu myös toppariksi ja keskikentän pohjalle.

Maarten Stekelenburg (Fulham, laina)

Stekelenburg lainattiin Southamptoniin ykkösvahti Forsterin pitkän loukkaantumisen vuoksi. Hollannin ykkösvahtina vuoden 2010 MM-turnauksessa torjunut 32-vuotias veteraani jäi edellisen kauden lainapestillään Monacossa täysin paitsioon. Stekelenburg pelasi koko kauden aikana vain yhden liiga-ottelun Ranskan pääsarjassa. Nähtäväksi jää, miten pelituntuman puute vaikuttaa alkusyksystä.

Southamptoniin saapuivat myös Harry Isted (Southampton U18), Will Wood (Southampton U18), Callum Slattery (Southampton U18) ja Armani Little (Southampton U18).

Joukkueen vahvuus

Southamptonin puolustuspeli oli viime kaudella Valioliigan eliittiä. Saints päästi koko kauden aikana vain 33 maalia. Määrä oli Chelsean jälkeen toiseksi pienin koko sarjassa. Maalivahti Forster pelasi peräti 14 nollapeliä.

Joukkueen heikkous

Forsteria ei nähdä todennäköisesti kentällä ennen maaliskuuta. Southamptonin maalivahtiosasto rakentuu siis kahden kyseenalaisen kortin varaan. Stekelenburgilla menee aikansa löytää kadotettu pelituntuma. Myös 38-vuotiaan Kelvin Davisin loppukevät tolppien välissä oli vaisu. Davisin torjumasta seitsemästä ottelusta Saints voitti ainoastaan kaksi. Kummankaan varaan ei voi siis toistaiseksi laskea paljoa.

Valmennus

Ronald Koemanilta löytyy 52-vuoden iästään huolimatta runsaasti kokemusta ja voittamisen kulttuuria. Koeman on luotsannut joukkueensa kolmesti Hollannin pääsarjan mestaruuten, kahdesti Ajaxissa ja kerran PSV Eindhovenissa. Kaudella 2007-2008 pelaajaurallaan puolustajana pelannut hollantilainen johdatti Valencian Espanjan Cupin voittoon. Debyytti-kaudellaan Southamptonissa Koeman luotsasi eteläenglantilaiset seitsemännelle sijalle. Valioliigan kuukauden manageriksi mies valittiin kahdesti.

Koeman on suosinut hankinnoissaan itselleen tuttuja pelaajia. Viime kauden runkopelaajista esimerkiksi Dusan Tadic ja Graziano Pellè olivat hollantilaiselle tuttuja ajoiltaan kotimaassaan. Etenkin Pellèn potentiaali oli tiedossa Koemanin luotsattua italialaista Feyenoordista. Tämän vuoden hankinnoista Clasie pelasi myös samassa seurassa Saints-luotsin valmennuksen alla.

Hyökkäyksissä Southampton pelasi pallot lähes poikkeuksetta keskustaan, sillä laukauksista jopa 73 prosenttia lähti keskeltä. Yleisin etäisyys oli rangaistusalueen tuntuma, mistä lauottiin keskimäärin yli puolet vedoista. Pelinrakentelussa hyödynnettiin Tadicin ja Sadio Mané’n laitoja.

Southamptonin puolustuspeli oli viime kaudella todella hyvin organisoitua. Toiseksi vähiten päästettyjä maaleja Chelsean jälkeen on uskomaton saavutus seuralta, miltä odotettiin korkeintaan keskikastin sijoitusta. Saints taklasi liigassa kolmanneksi eniten (21.4 taklausta per peli), mutta syötönkatkoissa eteläenglantilaiset olivat vasta seitsemänneksi parhaita. Rikkeitä Southampton teki keskimäärin 12 ottelua kohden.

Fyysisyydestä huolimatta Southamptonin peli oli varsin puhdasta. Saints keräsi koko kauden aikana vain 60 varoitusta. Määrä oli kolmanneksi vähiten koko Valioliigassa.

Tärkein pelaaja

José Fonte

31-vuotias Fonté raatoi viime kaudella 37 Valioliiga-ottelua Southamptonin alakerrassa. Portugalilaistoppari johtaa kokemuksellaan nuorta puolustuslinjaa ja kantaa kapteenin nauhaa suurella ylpeydellä. Viime kaudella varsinkin oma tontti pysyi koskemattona, sillä Fonte siivosi keskimäärin yhden ottelun aikana viisi purkupalloa. Syötönkatkoja portugalilaisella oli noin kolme per peli. Forsterin ollessa pitkään sivussa puolustuspään suurin vastuu on Fontella.

Arvio

Southampton myi jälleen kaksi viime kauden avainpelaajaansa. Lisäksi Alderweireldin laina päättyi, mutta jokaiselle tontille on jo löydetty korvaajat. Hyökkäykseen taitavan lisävaihtoehdon antaa nuori Juanmi. Sen sijaan maalivahtiosasto herättää Stekelenburgin vähäisen pelituntuman vuoksi suuria kysymysmerkkejä.

Southamptonin alkua helpottaa suhteellisen hyvä alkuohjelma, sillä seitsemän ensimmäisen kierroksen aikana suurseuroista vastaan asettuu ainoastaan Manchester United. Pisteitä on mahdollista raapia esimerkiksi nousijaseuroista, kuten Watford ja Norwich. Mahdollinen Eurooppa-liigaan selviytyminen taas lisää otteluruuhkaa ja saattaa verottaa joukkueen esityksiä liigassa. Suurta pudotusta viime kauteen tuskin tapahtuu ja eteläenglantilaisten loppusijoituksen voisi arvioida olevan kymmenen parhaan joukossa.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Kelvin Davis
22 Maarten Stekelenburg
25 Paulo Gazzaniga
44 Fraser Forster

Puolustus

2 Cédric Soares
3 Maya Yoshida
5 Florin Gardos
6 José Fonte
15 Cuco Martina
21 Ryan Bertrand
26 Steven Caulker
33 Matt Targett

Keskikenttä

4 Jordy Clasie
8 Steven Davis
9 Jay Rodriguez
10 Sadio Mané
11 Dusan Tadic
12 Victor Wanyama
16 James Ward-Prowse
18 Harrison Reed
23 Gastón Ramirez
27 Lloyd Isgrove

Hyökkäys

7 Shane Long
19 Graziano Pellè
20 Juanmi
Emmanuel Mayuka