Tällä hetkellä jalkapallon kulisseissa on tekeillä merkittävyydeltään Bosman-sääntöön verrattava hanke. Jalkapalloilijoiden etujärjestö Fifpro nostaa tänään kanteen kansainvälistä jalkapalloliitto Fifaa vastaan. Kanteen tarkoituksena on poistaa pelaajasiirroista maksettavat korvaukset.

Fifpron mielestä pelaajien liikkumisen vapaus on huonompi muiden alojen työntekijöihin verrattuna ja se sotii eurooppalaisia työlakeja vastaan. Järjestön mukaan liikkumisen rajoittamisen syy on siirtokorvauksissa, joita seurat voivat vaatia sopimuksenalaisista pelaajistaan.

– Mitä tahansa tapahtuu, tämä ei ole historiallinen hetki vain Fifprolle, vaan koko ammattilaisjalkapallolle, järjestön pääsihteeri Theo van Seggelen sanoi The Guardianin mukaan.

– Olemme yrittäneet ratkaista tätä ongelmaa sisäisesti Fifan ja Uefan kanssa. Olen 100-prosenttisen varma, etteivät he jättäneet meille muuta vaihtoehtoa (kuin kanteen nostamisen). Olen tottunut neuvottelemaan koko urani ajan, Fifpron ja Hollannin liiton kanssa. Nyt se tie on tullut päätökseensä.

– Jos voitamme tämän jutun ja Euroopan komissio julistaa ne (siirtokorvaukset) laittomiksi, vaikutukset ovat samanlaiset kuin Bosman-sopimuksen jälkeen.

Vuonna 1995 luodun Bosman-säännön myötä pelaajat ovat voineet sopimustensa päätyttyä siirtyä vapaasti uusiin seuroihin.

Pelaajasopimuksiin ”suojeltu aika”?

Fifpron mukaan suurseuroilla ei ole syytä huoleen, vaikka siirtokorvauksista luovuttaisiin.

– Parhaat pelaajat pelaavat silti isoimmissa seuroissa, van Seggelen sanoi.

– Sopimukset olisivat lyhyempiä. Se ei riitä, joten olemme suunnitelleet vaihtoehtoja epätoivottujen vaikutusten välttämiseksi. Me tarvitsemme myös tasapainoisuutta – sopimuksista voisi tehdä kahden, kolmen tai neljän vuoden pituisia.

Jos siirtokorvauksia ei ole ja sopimukset ovat lyhyitä, miten pelaajat saadaan pysymään seuroissa? Yhden mallin mukaan sopimusjakson alussa olisi ”suojeltu aika”, jolloin kumpikaan osapuoli ei voisi rikkoa sopimusta. Suojellun ajan jälkeen pelaaja voisi halutessaan ostaa sopimuksensa ulos ja siirtyä toiseen seuraan.

Rajoituksia agenttimaksuihin ja pelaajamääriin

Fifpro ei aio tyytyä pelkästään siirtokorvausten poistamiseen. Järjestö haluaa myös pienentää joukkueiden kokoonpanoja, poistaa lainasiirtojärjestelmän ja rajoittaa agenteille ja muille välikäsille maksettavia komissioita.

– Se on ongelma, jos agentti päättää, missä seurassa pelaaja pelaa, koska seura maksaa agentille 20 miljoonaa euroa. Siksi meidän on asetettava rajoitus välikäsien palkkioihin.

– On myös mietittävä pelaajamäärän rajoitusta kokoonpanossa. Ei voi olla 60 pelaajan Manchester Cityä. Ja meidän on myös poistettava lainasiirtosysteemi.