Kiinalainen leluvalmistaja DiD Corporation valmistaa natsiasuihin puettuja figuureja, jotka näyttävät erehdyttävästi Manchester Unitedin Bastian Schweinsteigerilta. Kaiken lisäksi nuken nimi on Bastian. Yhdennäköisyydestä uutisoi saksalaislehti Bild. Haastattelussa yhtiön edustaja Patrick Chan kiisti syytöksen.

– Emme myy figuureja, jotka muistuttavat jalkapalloilijoita. On täydellinen sattuma, että figuuri Bastian näyttää Schweinsteigerilta. Mielestämme kaikki saksalaiset näyttävät siltä. Bastian on myös hyvin yleinen nimi Saksassa, Chan sanoi.

Schweinsteigerin asioita hoitava yritys ei aio tyytyä Changin selitykseen. Seuraavaksi selvitetään, onko saksalaispelaajan kuvaoikeuksia rikottu. Mikäli on, Schweinsteigerin leiri ryhtyy saksalaisen SPORT 1:n mukaan oikeustoimiin.

– Tämä rikkoo selvästi Schweinsteigerin henkilökohtaisia oikeuksia, media-asioihin erikoistunut asianajaja Ulrich Amelung sanoi Bildille.

– Se, että hänellä on hakaristein koristeltu Wehmacht-asu (nimitys natsien armeijalle), on myös vastenmielinen kunnianloukkaus.

SPORT 1:n tietojen mukaan vastaavissa tapauksissa kuvaoikeuksien väärinkäyttäjä on joutunut maksamaan vahingonkorvauksina 5-6-numeroisen summan.

Bastian-nukkeen voi tutustua DiD Corporationin sivuilla.