Englanti ja Italia käyvät kiivasta taistoa neljännestä Mestarien liiga -paikasta. Tällä hetkellä Englanti saa neljä joukkuetta Mestarien liigaan (karsinnat mukaan lukien) ja Italia vain kolme. Tilanne voi muuttua, mikäli trendi jatkuu samanlaisena. Katsotaanpa, miten maat keräsivät Uefan rankingpisteitä tämän viikon europeleissä.

UCL Englannin, EL Italian

Mestarien liigan puolella Valioliiga-joukkueet pärjäsivät melko mukavasti. Arsenal voitti Bayern Münchenin ja Manchester City kaatoi Sevillan. Lisäksi Chelsea ja Manchester United kasvattivat tasapeleillä Englannin pistepottia. Kun voitoista (2 pistettä per voitto) ja tasapeleistä (1 piste per tasapeli) saadut pisteet jaetaan Englannista tämän kauden europeleihin osallistuneiden joukkueiden (8) kesken, saadaan tulokseksi 0,750 rankingpistettä.

Italiasta on tämän kauden Mestarien liigan lohkovaiheessa mukana vain kaksi joukkuetta. Sekä Juventus että Roma jäivät tasapeleihin, joten Italia sai Mestarien liiga -kierrokselta vain 0,333 pistettä.

Italia nousi tämän viikon osalta Englannin yläpuolelle jälleen Eurooppa-liigan ansiosta. Valioliiga-joukkueista Tottenham hävisi ja Liverpool pelasi tasan, joten Englanti sai Eurooppa-liigan lohkovaiheen kolmannelta kierrokselta vain 0,125 pistettä. Vastaavasti Italia keräsi 0,667 pistettä, kiitos Lazion ja Napolin voittojen.

Italia saavuttaa jatkuvasti

Kun tämän viikon Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan pisteet lasketaan yhteen, Englannin tulos on 0,875. Pistepotti on parempi kuin tämän kauden aiemmilla europelikierroksilla, mutta jälleen Italia vei voiton. Saapasmaa keräsi tältä viikolta yhteensä 1,000 pistettä. Koko kauden saldoissa Englanti (5,250) on yhä hiukan Italiaa (5,000) edellä. Ero johtuu europelikarsinnoista ja Mestarien liigan lohkovaiheeseen pääsemisestä saaduista pisteistä.

Mestarien liigan neljäs paikka ei määräydy pelkästään tämän kauden rankingin perusteella. Laskuihin otetaan mukaan myös neljän edellisen kauden pistepotit. Kokonaislaskuissa Englannilla (67,284) on vielä tässä vaiheessa suhteellisen selvä johto Italiaan (63,939) nähden. Ero on kuitenkin sen verran pieni, ettei Englannilla ole varaa viime kauden kaltaiseen kompurointiin, mikäli italialaisjoukkueet etenevät sekä Mestarien liigassa että Eurooppa-liigassa jatkopeleihin.

Tämän kauden pisteet vaikuttavat Mestarien liigan paikkajakoon kaudeksi 2017-18. Ensi kaudella Englannilla on siis edelleen varmuudella neljä paikkaa Euroopan ykköskilpailuun. Vuoden kuluttua kauden 2011-12 saldot putoavat pois. Kun nuo pisteet vähennetään tämän hetken kokonaispoteista, Italia johtaa Englantia pistein 52,582-52,034. Juuri tämän hetken tietojen mukaan Englanti siis menettää viimeistään kaudeksi 2018-19 Mestarien liigan neljännen paikkansa Italialle.

Pistelaskusysteemin kertaus

Jokainen Mestarien liigassa ja Eurooppa-liigassa mukana oleva joukkue kerää maalleen pisteitä. Joukkue saa kaksi pistettä voitosta ja yhden tasapelistä (karsintaotteluista sai puolitetut pisteet). Mestarien liigan pudotuspeleissä neljännesvälieristä, puolivälieristä, välieristä ja finaalista joukkue saa yhden lisäpisteen kultakin kierrokselta. Eurooppa-liigan puolella lisäpiste irtoaa puolivälieristä, välieristä ja finaalista. Lisäksi joukkue saa neljä pistettä, mikäli se pääsee Mestarien liigan lohkovaiheeseen ja neljä lisää, mikäli se pääsee Mestarien liigan pudotuspeleihin.

Maaranking lasketaan keskiarvona. Maan kaikkien europelijoukkueiden pisteet lasketaan yhteen. Summa jaetaan kyseisestä maasta europeleihin osallistuvien joukkueiden lukumäärällä. Maan lopullinen pistemäärä muotoutuu viiden viimeisimmän (neljä edellistä ja nykyinen) kauden keskiarvon summana. Lisää asiasta voi lukea Uefan sivuilta.