Valioliiga-seuroissa pelaa tällä hetkellä ennätyksellisen vähän seurojen omia kasvatteja. Asia selviää CIES:n tekemästä tutkimuksesta. Omaksi kasvatiksi luokitellaan pelaaja, joka on pelannut 15 ja 21 ikävuoden välillä vähintään kolme vuotta seuran riveissä.

Tutkimuksen mukaan 11,7 prosenttia Valioliiga-seurojen pelaajista on seurojen omia kasvatteja. Vuosi sitten vastaava lukema oli 13,8 prosenttia. Tutkimuksen tekijän Raffaele Polin mukaan seurat ovat nykyisin ”yhä haluttomampia” antamaan junioreilleen näyttöpaikkoja.

Ulkomaalaisten pelaajien osuus on Valioliigassa 59,9 prosenttia. Lukema on Euroopan toiseksi korkein Kyproksen jälkeen. Lukema on huomattavan korkea verrattuna muihin Euroopan suursarjoihin. Italian Serie A on suursarjoista toisena (56,5 %), Saksan Bundesliga kolmantena (45,9 %), neljäntenä Espanjan La Liga (39,9%) ja viidentenä Ranskan Ligue 1 (30,5%).

Toisaalta, Valioliiga-pelaajista peräti 41,1 prosenttia on maajoukkuetason pelaajia. Bundesligaan (30,9 %) ja La Ligaan (19,9%) verrattuna ero on melko suuri.

Valioliiga-pelaajien keski-ikä saavutti myös uuden ennätyksen. 26,9 vuoden keski-ikä on korkein Valioliigan historiassa. Toisaalta, pelaajien keski-ikä on noussut vuodesta 2009 lähtien ainoastaan 0,2 prosenttiyksikköä.

Tottenhamilla eniten omia kasvatteja

Tottenhamilla on Valioliiga-seuroista eniten omia kasvatteja (32 %) edustusjoukkueessaan. Toisena on Arsenal (24 %) ja kolmantena Manchester United (20 %). Swansealla ja Bournemouthilla ei ole lainkaan omia kasvatteja joukkueissaan.

Chelsealla puolestaan on Valioliigan korkein osuus ulkomaalaisten pelaajien osuudesta joukkueessa. Peräti 83,3 prosenttia Chelsean pelaajista on ulkomaalaisia. Omien kasvattien osuus lontoolaisseuralla on 12,5 prosenttia.

Valioliiga-seuroista eniten kasvatettuja pelaajia Euroopan top 5 -sarjoissa on lähtöisin Manchester Unitedista. 31 pelaajalla irtoaa neljäs sija koko Euroopan seurajoukkueista. Listauksen kärjessä on La Ligan suurseura FC Barcelona.

Korotetut tv-tulot voivat heikentää tilannetta entisestään

Valioliiga-seurat saavat jatkossa entistäkin enemmän rahaa otteluiden televisioinneista maksettavista korvauksista. Ensi kaudella voimaan astuva sopimus tuo seuroille kolmen kauden aikana lähes seitsemän miljardin euron tulot.

Seuroilla on siis jatkossa entistäkin enemmän rahaa pelaajahankintoihin. Englannin jalkapalloliitto on suunnitellut tiukentavansa ulkomaalaisten pelaajien määrien rajoituksia kehittääkseen englantilaista jalkapalloa.

Valioliiga-seurat käyttivät vuonna 2015 lähes 1,5 miljardia euroa pelaajahankintoihin. Näistä 65 prosenttia suuntautui ulkomailta ostettuihin pelaajiin.

Lähteet: CIES, BBC