Tiistain maaottelu Wembleyn illassa ei ollut tavallinen harjoituspeli. Kamppailussa Englannin ja Ranskan välillä muistettiin Pariisin terrori-iskujen uhreja. Englanti ehdotti perjantain traagisten tapahtumien jälkeen ottelun perumista, mutta Les Bleus halusi pelata pelin kunnioittakseen iskuissa kuolleiden muistoa. Pelaajat kantoivat pelin ajan surunauhoja. Ilta oli kokonaisuudessaan kaikessa surumielisyydessään kaunis.

Ottelua edeltäneet seremoniat olivat hyvin tunteikkaat. Joukkueiden odottaessa vielä tunnellissa koko Wembley raikui Ranskan kansallishymnin La Marseillaisen voimasta. Niin Les Bleus’n kuin Englannin kannattajat lauloivat mukana. Illassa vallitseva veljeys ja lämpö näytti, että kyse oli paljon suuremmasta kuin tavallisesta ottelutapahtumasta.

Pelaajien astuttua kentälle perässä seurasivat joukkueiden päävalmentajat Roy Hodgson ja Didier Deschamps kädessään kukkaseppeleet. Valmentajakaksikon välissä myös seppeleen kanssa seisoi Prinssi William. Perässä seurasivat Iso-Britannian pääministeri David Cameron ja muita arvokkaita vieraita.

during the International Friendly match between England and France at Wembley Stadium on November 17, 2015 in London, England.
Kuva: Getty Images

Sisääntulon jälkeen seurasivat kansallishymnit, jotka olivat tavallista tunteikkaammat. Poikkkeuksellisti viimeisenä raikui vierasjoukkueen hymni. La Marseillaisen aikana vallitsi haikeus. Kansallishymnin säkeiden ilmestyessä ruutuun Englannin kannattajat muodostivat katsomoonsa Ranskan lipun ja hoilasivat sanoja näytöltä. Ranskalaiset kannattajat nostivat kaulahuiveja ilmaan yhtyen lauluun, eivätkä pelaajat Les Bleus’n leirissä voineet olla pidättämättä kyyneliään. Varsinkin serkkunsa iskuissa menettäneen Lassana Diarran kasvoilta paistoi suru. Diarra ei laulanut myöskään kansallishymniä muun joukkueen mukana.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

 

Ennen alkuvihellystä joukkueet kerääntyivät vielä ympyrään, jota seurasi hiljainen hetki iskuissa menehtyneiden muistolle. Osa pelaajista sulki silmänsä ja monen kasvoilta aisti syvän surun. Anthony Martialin huulilta pystyi lukemaan nuoren ranskalaisen lausumat rukoukset. Myös muiden pelaajien ilmeet olivat mietteliäitä.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 17:  Both teams stand together for a moment of applause prior to the International Friendly match between England and France at Wembley Stadium on November 17, 2015 in London, England.  (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Kuva: Getty Images

Itse ottelu päättyi Englannin 2-0-voittoon. Three Lionsin voittomaalin iski Tottenham-lupaus Dele Alli Wayne Rooneyn esityöstä. Kippari Rooney laukoi itse jälkimmäisen osuman.

Ottelun päätösvihellyksen jälkeen molemmat joukkueet kiittivät vielä aplodeilla kannustusta ja halasivat toisiaan. Tunteellinen ilta oli tullut päätökseensä. Tänään ottelun lopputulos oli toissijalla. Tärkeämpää oli yhtenäisyys ja kunnioitus surullisten tapahtumien keskellä. Upeampaa osaanottoa surun murtama Ranska ei olisi voinut Wembleyllä saada.

during the International Friendly match between England and France at Wembley Stadium on November 17, 2015 in London, England.
Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images