Arsenalin manageri Arsène Wenger on sitä mieltä, että Uefa käytännössä hyväksyy säännöillään dopingin käytön jalkapallossa. Asiasta uutisoi brittilehti The Guardian.

Dopingongelmasta on tänä syksynä puhuttu jalkapallon parissa poikkeuksellisen avoimesti. Wenger sanoi pari viikkoa sitten pelanneensa ”useita sellaisia joukkueita vastaan, jotka käyttävät suoritusta parantavia aineita” (uutinen). Kommentti oli seurausta Dinamo Zagrebin pelaajan kärähdyksestä Mestarien liiga -ottelussa Arsenalia vastaan. Arijan Ademi sai dopingrikkeestä neljän vuoden kilpailukiellon.

Wengerin kommentin jälkeen Englannin jalkapalloliitto FA pyysi ranskalaismanagerilta perusteluita lausunnolleen (uutinen). Uefa puolestaan reagoi lähettämällä 10 dopingtestaajaa Arsenalin harjoituskeskukseen tekemään ”yllätystarkastuksia” Tykkimiesten pelaajille. Wenger vastasi jatkamalla dopingsyytöksiään. Kokenut manageri ei esimerkiksi ymmärrä, miksi joukkue saa rangaistuksen vasta kun kaksi pelaajaa kärähtää.

– Se on yllättävä sääntö. Uefa käyttää kyseistä sääntöä, mutta minä en ole siitä samaa mieltä. Ei voi sanoa: ”ok, heidän pelaajansa käytti dopingia, tulos jää voimaan”. Se käytännössä tarkoittaa, että doping hyväksytään. Mutta sellainen sääntö on ja meidän on se hyväksyttävä, Wenger sanoi.

– En tiedä, tukeeko minua kukaan. Sanoin mielipiteeni julkisesti, ja tuloksena Uefa järjesti viime perjantaina meille dopingtestit. 10 ihmistä tuli tekemään testejä. En muista, että meitä olisi aiemmin kontrolloitu. Meillä ei ole mitään sitä vastaan. Minä puhuin myös veritestauksen puolesta. Se on merkittävä ongelma (tällä hetkellä).

Dinamo Zagrebin päävalmentaja Zoran Mamic ei ollut mielissään Wengerin puheista.

– Herra Wenger voi miettiä ja puhua, mitä hän haluaa, mutta muut ihmiset tekevät päätökset nyt ja tulevaisuudessa. Suosittelen häntä kirjoittamaan säännöt Uefalle, Mamic sanoi lehdistötilaisuudessa The Guardianin mukaan.

Mamicilta kysyttiin, onko hänen mielestään reilua, että Dinamo saa pitää Arsenal-voittonsa, vaikka joukkueen pelaaja kärähti dopingista.

– Tietysti on. En usko, että jalkapallossa on dopingongelmaa. Jalkapallossa on dopingtapauksia, mutta ne ovat harvinaisia. Mitä olen lukenut, jalkapallo on melko puhdas laji.

Arsenal isännöi tänä iltana Dinamoa Mestarien liigassa. Arsenalin on pakko voittaa, mikäli se mielii haaveilla jatkopaikasta. Samaan aikaan Olympiakosin olisi hävittävä Bayern Münchenille, joka on jo varmistanut jatkopaikkansa.