FA Cup käynnistyy viikonloppuna myös Valioliiga-joukkueiden osalta, kun kilpailussa pelataan 3. kierros. Pureudumme ennakoiden muodossa kierroksen mielenkiintoisimpiin ottelupareihin.

Siipirikkoinen Liverpool Exeterin vieraaksi

Kierros käynnistyy Daavid vastaan Goljat -tyyppisellä ottelulla, kun Liverpool matkustaa Kakkosliigassa pelaavan Exeter Cityn vieraaksi. Jürgen Kloppin miehistö lähtee otteluun hyvin siipirikkoisena lukuisten loukkaantumisten vuoksi.

Exeter on pelannut vuodesta 2012 lähtien Kakkosliigassa. Kuluva kausi on sujunut keskinkertaisesti joukkueen majaillessa sijalla 16. Exeter on ensimmäistä kertaa mukana kolmannella kierroksella yhteentoista vuoteen. Joukkuetta valmentaa Paul Tisdale, joka piipahti pelaajaurallaan Suomessa Finnairin Palloilijoissa.

Liverpool voitti tiistaina Stoken Liigacupin välierien ensimmäisessä kohtaamisessa. Voitolla oli hintansa, sillä Philippe Coutinho, Dejan Lovren ja Kolo Touré liittyivät jo ennestään pitkälle loukkaantuneiden listalle. Poissaoloja on etenkin puolustuspäässä, sillä Martin Skrtel, Mamadou Sakho ja Joe Gomez ovat myös poissa vahvuudesta. José Enrique saanee mahdollisuutensa pitkän tovin jälkeen Pool-puolustuksessa.

Reds on paininut maalinteko-ongelmien kanssa läpi kauden. Nyt jos koskaan hanojen on avauduttava, sillä joukkueiden välinen tasoero on valtaisa.

Liverpool on ottelussa siipirikkoisuudestaan huolimatta valtava suosikki. Exeterillä on kuitenkin paras mahdollinen ajankohta yllätykseen, sillä näin siipirikkoista Reds-miehistöä ei ole nähty aikoihin.

Yskiikö Man Cityn vieraskunto?

Kaudella 2010-11 FA Cupin voittanut Manchester City suuntaa Norwichin vieraaksi Carrow Roadille. Ottelussa kohtaavat viime aikoina vahvasti kotikentällä ja heikosti vieraskentällä esiintyneet joukkueet.

Kanarialinnut on hävinnyt kotikentällään edellisen kerran lokakuussa. Vastustajat eivät ole olleet aivan Citizensin tasoisia, mutta Norwichilla on ottelussa yllätysmahdollisuutensa. Alex Neilin miehistö pääsee otteluun lähes parhaalla mahdollisella kokoonpanolla.

Citizensin kone on yskinyt vieraskentillä. Manuel Pellegrinin ryhmä on voittanut vain kahdesti Valioliigan vierasotteluissa elokuun jälkeen. Muissa kilpailuissa (Mestarien liigassa) tekeminen on ollut paremmalla tasolla, vaikka joukkue hävisikin keskiviikkona Evertonille Liigacupin välierien ensimmäisessä kohtaamisessa.

Vierasjoukkueen puolustus on ollut haavoittuvainen Vincent Kompanyn poissaolon aikana. Eliaquim Mangala joutui jättämään keskiviikon ottelun kesken, joten hänen tilalla nähtäneen Martin Demichelis. Kokeneen argentiinalaisen vierellä aloittanee maanmies Nicolás Otamendi.

Tasapeli tarkoittaisi uusintaottelua Etihad Stadiumilla, mikä ei olisi lähtökohdiltaan mahdoton tulos.

Laskusuhdanteiset joukkueet St Mary’s Stadiumilla

Southampton ja Crystal Palace iskevät yhteen St Mary’s Stadiumilla. Molemmat joukkueet ovat olleet vaikeuksissa edellisissä otteluissaan. Kumman kurssi kääntyy lauantaina?

Saints on voittanut edellisestä yhdeksästä ottelustaan ainoastaan yhden. Ainut voitto tuli vakuuttavalla esityksellä Arsenalia vastaan, mutta tämän jälkeen joukkue on pelannut kaksi heikohkoa vierasottelua Valioliigassa.

Southamptonin joukkuehenkeä ravisuttaa Sadio Manén ja Victor Wanyaman ympärillä pyörivät siirtohuhut. Mané pudotettiin edellisessä ottelussa vaihtopenkille, kun senegalilainen saapui myöhässä joukkuetapaamiseen. Wanyama on FA Cupin ottelussa pelikiellossa.

Crystal Palace painii maalinteko-ongelmien kanssa. Eagles on pelannut kolme ottelua tekemättä maaliakaan. Edellisessä ottelussa Alan Pardew’n miehistö kaatui vaisun esityksen jälkeen Chelsealle 0-3-lukemin.

On silti huomautettava, että Eagles pelasi Chelseaa vastaan ilman pelikieltoista Yohan Cabayeta. Ranskalainen on Southamptonia vastaan jälleen Pardew’n käytettävissä. Myös sairastupa on tyhjentymään päin, joten englantilaisvalmentaja saa Saintsia vastaan kentälle kilpailukykyisemmän miehistön.

Kotijoukkue on ottelussa suosikki, mutta Crystal Palace on ollut vahva vierasjoukkue kuluvalla kaudella. Tasapeli ei olisi kovinkaan yllättävä lopputulos.

Rotaatiota, herra Ranieri

Kierroksen helmenä nähdään sunnuntaina pelattava Tottenhamin ja Leicesterin välinen ottelu. Valioliigassa joukkueet erottaa neljä pistettä vierasjoukkueen eduksi. Sunnuntaina Valioliigan pisteillä ei ole merkitystä, kun pelissä on paikka FA Cupin neljänneltä kierrokselta.

Spurs on pelannut melko tasapainoisen kauden muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kotikentällään joukkue on hävinnyt kuluvalla kaudella ainoastaan kahdesti – Newcastlelle Valioliigassa ja Arsenalille Liigacupissa. Spurs-manageri Mauricio Pochettino kierrättänee pelaajia sunnuntaina, sillä useampi pelaaja on nauttinut runsaasta vastuusta.

Mitä tekee Claudio Ranieri? Leicesterin kapea materiaali on osoittanut väsymisen merkkejä, joten italialaisvalmentaja lepuuttanee muutamia pelaajia sunnuntaina. Kettupaidoilla on elämänsä mahdollisuus edetä Valioliigan kautta Euroopan kentille, joten Ranieri priorisoinee FA Cupin liigaa alemmaksi.

Spursin terveystilanne on hyvä, sillä tärkeistä pelaajista ainoastaan Mousa Dembélé on sivussa ottelusta. Leicesterin tilanne on heikompi. Jamie Vardy, Matthew James ja Jeffrey Schlupp ovat loukkaantuneina.

Joukkueet kohtasivat Valioliigassa elokuussa Leicesterin kotistadionilla, jolloin päädyttiin 1-1-tasapeliin. Ranierin miehistö on ollut vahva vierasjoukkue, mutta tällä kerralla rahkeet eivät riitä voittoon asti. Spurs etenee neljännelle kierrokselle.

FA Cupin 3. kierros

Perjantai

Exeter-Liverpool klo 21.55

Lauantai

Wycombe-Aston Villa klo 14.45
Arsenal-Sunderland klo 17.00
Birmingham-Bournemouth klo 17.00
Brentford-Walsall klo 17.00
Bury-Bradford klo 17.00
Colchester-Charlton klo 17.00
Doncaster-Stoke klo 17.00
Eastleigh-Bolton klo 17.00
Everton-Dagenham & Red klo 17.00
Hartlepool-Derby klo 17.00
Huddersfield-Reading klo 17.00
Hull-Brighton klo 17.00
Ipswich-Portsmouth klo 17.00
Leeds-Rotherham klo 17.00
Middlesbrough-Burnley klo 17.00
Newport-Blackburn klo 17.00
Northampton-Milton Keynes klo 17.00
Norwich-Manchester City klo 17.00
Nottingham-QPR klo 17.00
Peterborough-Preston klo 17.00
Sheffield Wednesday-Fulham klo 17.00
Southampton-Crystal Palace klo 17.00
Watford-Newcastle klo 17.00
West Bromwich-Bristol City klo 17.00
West Ham-Wolves klo 17.00
Manchester United-Sheffield United klo 19.30

Sunnuntai

Oxford United-Swansea klo 14.00
Carlisle-Yeovil klo 16.00
Chelsea-Scunthorpe klo 16.00
Tottenham-Leicester klo 18.00
Cardiff-Shrewsbury klo 20.00