FA Cupin neljännen kierroksen viimeisen ottelupäivän startissa Everton matkasi Kakkosliigaa pelaavan Carlislen vieraaksi Brunton Parkille.

Everton otti ohjat käsiinsä välittömästi. Jo ottelun toisella minuutilla maalitilastoihin merkittiin Arouna Konén nimi. Seamus Colemanin ja Aaron Lennonin esityöstä Kone pääsi ohjaamaan pallon lähietäisyydeltä verkkoon, 0-1.

14. minuutilla oli Lennonin oma vuoro. Konkari jätti ensimmäisen vetopaikan käyttämättä, ohitti kaksi puolustajaa sekä maalivahdin, 0-2. Kyseessä oli Lennonin ensimmäinen osuma FA Cupissa sitten vuoden 2007.

Tilastot kertovat, mitä niiden halutaan kertovan. Ensimmäisen puolen tunnin ajalta löytyi joka tapauksessa sellainen, joka kertoi Evertonin pitäneen palloa hallussaan 85-prosenttisesti. Ensimmäisellä jaksolla kokonaisuudessaan pallonhallinta jakautui prosentteihin 36-64. Laukaukset menivät tasan; molemmat ampuivat neljä kertaa. Carlislen vedoista kaksi suuntautui kohti maalia, Evertonin puolelta samoin.

Toiselle jaksolle pakon edessä taktiikkaansa hyökkäysvoittoisemmaksi muuttanut, ja pari pelaajavaihtoa tehnyt kotijoukkue aloitti puolikkaan aavistuksen vieraitaan terävämmin. Jo ottelun alkupuolella muutamaan otteeseen väläytellyt Derek Asamoah pääsi lähelle kavennusta 57. minuutilla. Hänen laukauksensa tuli kuitenkin blokatuksi.

Ross Barkley pääsi lähelle maalia jo aiemmin, ja tappoi ottelun lopullisesti sen 65. minuutilla. Hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Leon Osman syötti Barkleyn vapaaksi, ja tämän laukaus upposi kotijoukkueen pelaajan kautta yläkulmaan, 0-3.

75. minuutilla Kone oli lähellä tuplata maalimääränsä – laukaus tolppaan. Tilanteen jälkeen Martinez otti tehokkaasti pelanneen Barkleyn vaihtoon, tilalle Darron Gibson.

Ottelun loppupuoli oli pelailua. Everton piti palloa miten tahtoi, Carlislen seuratessa vierestä. Kotijoukkue pääsi kertaalleen vielä lähelle Evertonin maalia sivurajaheiton ja sitä seuranneen kulmapotkun jälkeen, mutta varsinaista uhkaa ei syntynyt. Varsinaisen peliajan viime hetkillä Jabo Ibehre ohitti Joel Roblesin Evertonin maalilla, mutta Phil Jagielka venytti jalkansa pallon tielle.

Ottelu päättyi 93 minuutin jälkeen vieraiden ansaittuun 3-0 -voittoon. Se piti palloa hallussaan 68-prosenttisesti, ja jatkaa FA Cupissa kuudentoista parhaan joukossa.