West Ham pelaa tänä iltana kotiottelun Manchester Unitedia vastaan. Pelillisten ja sarjasijoituksellisten panosten lisäksi kyseessä on paljon muutakin – jäähyväisottelu Hammersin kotikenttänä vuodesta 1904 toimineelle Boleyn Groundille.

Itälontoolaisen sijaintinsa vuoksi myös Upton Parkina tunnettu kenttä jää West Hamin taakse sen siirtyessä ensi kaudeksi Stratfordissa sijaitsevalle olympiastadionille. Boleynia käytti kotikenttänään Ironsin lisäksi lyhyen aikaa 1990-luvun alussa Charlton Athletic.

35 000 katsojaa nykyisellään vetävä stadion on nähnyt historian aikana paljon maaleja. Eniten niitä on sillä Valioliigassa tehnyt Paolo Di Canio, kaikkiaan 31. Vierasjoukkueiden pelaajista saldoaan Boleynilla voi vielä kasvattaa Wayne Rooney, jolla on koossa seitsemän osumaa kentällä. Hänen perässään vierasmaalintekijöinä kuudella osumallaan ovat Steven Gerrard ja Dwight Yorke.

Di Canion historiaan kuuluu myös Boleynin suurinumeroisin Valioliiga-ottelu. Hän ehti jo pyytää tuolloiselta valmentajaltaan, Harry Redknappilta vaihtoa pois kentältä, ennen kuin ampui maalin rankkarista, ja alusti ottelun voittomaalin Frank Lampardille. Elettiin vuotta 2000, ja West Ham voitti ottelun 5-4 oltuaan ensin 1-3 tappiolla Bradford Citylle.

Kyyneliä tullaan näkemään

Seuralegenda on paikalla myös stadionin jäähyväispelissä.

– Olen hyvin iloinen, että voin olla paikalla tänään. Olen teetättänyt räätälilläni iltaa varten uuden puvun, sillä tätä tilaisuutta pitää kunnioittaa. Tulen olemaan ottelussa hiljaa, ja pyrin painamaan mieleeni kaiken, mitä sen aikana tapahtuu. Boleynille jää paljon muistoja, ja kyyneliä tullaan tänään vuodattamaan, Di Canio sanoi seuran verkkosivuilla.

– On hyvin vaikea vastata kysymyksiin parhaista muistoistani stadionilla. Jokainen kerta, kun astelin tunnelista kentälle, oli upea. Jokainen kerta kun pidin päälläni West Hamin paitaa, oli minulle erityinen.

Nykyisen West Hamin kapteeni Mark Noble on upottanut legendaarisella stadionilla Valioliiga-historiassa pallon vastustajan verkkoon 20 kertaa.

Viimeisessä ottelussa vierasjoukkueen managerina toimiva Louis van Gaal sanoo, ettei hänen joukkueensa halua pilata juhlahetkeä, mutta tarvitsee pisteet ottelusta.

– Meillä ei ole mitään motivaatiota pilata juhlaa sinänsä, koska kunnioitamme suuresti West Hamia. Se on historiallinen, iso seura. Mutta tarvitsemme kolme pistettä, ja se on toinen juttu.

Mitä pisteisiin tulee, Hammersilla olisi saavutettavissa vielä yksi merkkipaalu vanhassa kodissaan: se on kerännyt kotonaan Valioliigassa 598 pistettä – voitolla 600 menisi rikki.

Kävi illan ottelussa sitten miten tahansa, Slaven Bilicin miehistö on pelannut upean kauden. Ennen viime viikonlopun tappiota Swansealle Hammers pelasi Boleyn Groundilla 15 perättäistä ottelua häviämättä kertaakaan.

Lähteet: West Ham, Premier League