EM-turnauksessa nähdään maanosan tähtiloistoa jokaisella pelipaikalla. TOP 5 -juttusarjassa käydään pelipaikoittain kisojen parhaat pelaajat läpi. Nyt vuorossa puolustajat.

5. Toby Alderweireld, Belgia

Vielä muutama vuosi sitten Toby Alderweireldin ura näytti haastavalta. Atlético Madridissa ei ollut asiaa avaukseen, joten puolustaja lähetettiin lainalle Southamptoniin. Valioliigasta löytyi pelillinen koti, ja viime kesänä Atleti myi 27-vuotiaan suhteellisen isolla rahalla Tottenhamiin. Nyt on alla täysi kausi, jonka aikana Alderweireld pelasi sekä Valioliigassa että Eurooppa-liigassa täydet minuutit jokaisessa pelissä. Seurajoukkuetasolla Alderweireld pelaa topparina, mutta Belgian maajoukkueessa käsky on yleensä käynyt oikean pakin tontille. Nyt kun Vincent Kompany on sivussa, Alderweireld saattaa päästä topparin paikalle.

4. Laurent Koscielny, Ranska

Laurent Koscielny on tottunut pelaamaan joukkueessa, joka hallitsee usein pelin virtausta. Siinä mielessä Arsenalista Ranskan maajoukkuepeleihin siirtyminen ei tuota kovin paljon vaikeuksia. Vaikeuksia sen sijaan saattaa tuottaa se, että Ranskan toppariosastolla on ollut viime kuukausina hieman tuulista. Raphaël Varane on loukkaantunut, ja Mamadou Sakho on pyörinyt otsikoissa doping-tapauksen vuoksi. Näin ollen Koscielnyn parina keskuspuolustuksessa pelannee Adil Rami. Rami on voimakas ja hyvä kaksinkamppailuissa, mutta pallollinen pelaaminen jää pitkälti Koscielnyn harteille.

3. Mats Hummels, Saksa

Mats Hummels on maailman parhaita toppareita, kunhan vain kroppa pysyisi kasassa. Päättyneellä kaudella 27-vuotias saksalainen pystyi pelaamaan lähes jokaisen ottelun. Juuri nyt on taas ollut pientä vaivaa, joten pelikunto Saksan avausottelussa on jonkinlainen kysymysmerkki. Erinomaisesti jalalla pelaava Hummels olisi erittäin tärkeä Saksan pelitavan kannalta. Kisojen jälkeen mies palaa Borussia Dortmundista kasvattajaseuraansa Bayern Müncheniin.

2. Leonardo Bonucci, Italia

Kun mainitsee Leonardo Bonuccin, pitäisi oikeastaan mainita myös Andrea Barzagli ja Giorgio Chiellini. Puhutaan kolmikosta, joka muodostaa rautaisen puolustustrion niin Juventuksessa kuin Italian maajoukkueessa. Bonucci on kolmikosta ehkä monipuolisin. Hän ei ole ihan niin vahva kaksinkamppailuissa kuin kaksi muuta, mutta Bonuccin syöttöpelaaminen on parempaa kuin muilla. Ylipäätään Italia saa merkittävän edun, kun sen neljä alinta pelaajaa (puolustuskolmikko ja maalivahti Gianluigi Buffon) pelaavat yhdessä vuoden ympäri.

1. Sergio Ramos, Espanja

Sergio Ramos on ollut pitkään huipulla. Aiemmin tunteet kiehahtivat turhan helposti yli, mutta iän kartuttua malttia on tullut lisää. Toki Ramos sortuu ajoittain ylipelaamiseen, mutta yleisesti ottaen hän on silti mielestämme EM-turnauksen paras puolustaja. Ramosista tekee erinomaisen hänen monipuolisuutensa. Löytyy kaksinkamppailutaitoa niin maassa kuin ilmassa, löytyy tarpeeksi nopeutta, löytyy syöttövalikoimaa ja löytyy johtajuutta. Erinomaisen puolustuspelaamisen lisäksi Ramos on todellinen pelote hyökkäyspään erikoistilanteissa. Hän on tehnyt urallaan jo 61 maalia seurajoukkueissa ja 10 maaotteluissa.

Muiden pelipaikkojen TOP 5

TOP 5: EM-kisojen parhaat maalivahdit