Muistatko vielä vuoden 2012 EM-kisojen maalikuninkaan?

Kolmen maalia miehiä olivat Mario Mandžukić, Mario Gómez, Mario Balotelli, Cristiano Ronaldo, Alan Dzagojev sekä Fernando Torres. Kuusikosta Torres pokkasi palkintokaappiinsa Kultaisen kengän, koska maalien kaverina oli myös yksi syöttö. Itse asiassa myös Gomezilla oli syöttö tilillään, mutta espanjalaisella oli vähemmän minuutteja vyöllään.

Näin maalikuninkuus vuonna 2012 ratkesi. Mainitusta kuusikosta muutama saattaa olla kova luu myös vuoden 2016 EM-kisoissa.

Kuka vie EM-kisojen maalikuninkuuden tällä kertaa? Valioliiga.comin toimitus perkasi vuoden 2016 kisojen kovimmat ehdokkaat esiin. Voit kirjoittaa uutisen alle kommenttikenttään oman veikkauksesi.

5. Harry Kane, Englanti

CHANTILLY, FRANCE - JUNE 07: Harry Kane controls the ball during an England training session ahead of the UEFA EURO 2016 at Stade du Bourgognes on June 7, 2016 in Chantilly, France. England's opening match at the European Championship is against Russia on June 11. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Kuva: Getty Images

Harry Kane oli Valioliigan paras maalintekijä päättyneellä kaudella. Kun Englannin povataan menevän turnauksessa pitkälle, ei olisi ihme, jos Kane heiluttaisi verkkoja myös maajoukkueessa.

Englantilainen ei ole napannut kultaista kenkää suuressa turnauksessa sitten vuoden 1996 kisojen ja Alan Shearerin. Ainakin Englannissa uskotaan Kanen maalitehtailuun, sillä muun muassa Teddy Sheringham on nostanut 22-vuotiasta esiin arvokisojen alla.

– En yritä asettaa mitään paineita itselleni. Olen työskennellyt niin lujasti päästäkseni tänne asti. Täällä haluan olla ja tänne haluan jäädä, pyöritteli Kane ESPN:lle maalikuninkuudesta kysyttäessä.

4. Olivier Giroud, Ranska

METZ, FRANCE - JUNE 04: Olivier Giroud of France celebrates his team's second goal during the International Friendly between France and Scotland on June 4, 2016 in Metz, France. (Photo by Daniel Kopatsch/Getty Images)
Kuva: Getty Images

Giroudin harteille on kasattu valtavat odotukset. Ranska lähtee kisoihin suurena suosikkina, ja maalintekopaineita on ladattu Arsenalin hyökkääjän päälle. Giroud on Ranskan ykkösvaihtoehto kärkeen, koska Karim Benzema istuu EM-kisat sivussa.

Giroudin kausi ei ollut tehokkain mahdollinen, mutta maalihanat voivat silti kisoissa avautua. Ranskalla on kisoissa helppo alkulohko. Jos hyökkääjä viimeistelee jo alkulohkossa muutaman maalin, voi kuninkuus olla lähellä. Lisäksi Ranska voi myös mennä kisoissa ihan loppuun asti, mikä takaa ykköshyökkääjälle riittävästi maalipaikkoja.

3. Antoine Griezmann, Ranska

during the International Friendly match between France and Russia held at Stade de France on March 29, 2016 in Paris, France.
Kuva: Getty Images

Griezmann on Ranskan ykköshyökkääjä. Atlético Madridin pelimies operoi kentällä laajalla säteellä, ja mahdollista on sekin, että Griezmann nappaa Giroudin paikan kärjestä. Edellyttäen siis, että Arsenalin kärkinimi ei pysty vakiinnuttamaan asemaansa siellä.

Griezmann kantaa Ranskassa myös erikoistilannevastuuta, mikä voi olla kovaa valuttaa maalikuninkuudesta taisteltaessa. Griezmannin kohdalla pätee myös sama kuin Giroudin tapauksessa: Ranskalla on helppo alkulohko, turnaus voi jatkua pitkälle ja maalipaikkoja pitäisi tuolloin siunaantua tarpeeksi.

2. Cristiano Ronaldo, Portugali

FUNCHAL, MADEIRA, PORTUGAL - MAY 09: General view of the CR7 Museum of Portuguese footballer Cristiano Ronaldo on May 9, 2016 in Funchal, Madeira, Portugal. (Photo by Octavio Passos/Getty Images)
Kuva: Getty Images

Ronaldon pelikuntoa on ehditty arvuutella Mestarien liigan finaalin jälkeen. Tuossa ottelussa Ronaldo ei ollut parhaimmillaan, mutta pieni lepo ennen kisoja lienee jo avittanut Real Madridin supertähteä. Portugalin ryhmityksessä Ronaldolla lienee hyökkäyspäässä melkoisen vapaa rooli. Kun puolustusvelvoitetta on vähän, se voi tarkoittaa tehoja.

Vaikka Portugali on defensiivinen joukkue, on maalintekopaikkoja myös luvassa. Kun Ronaldo saa paikan, hän viimeistelee hyvällä prosentilla. Portugali pelaa myös helpossa alkulohkossa, joten yksittäisessä pelissä voi syntyä useampikin maali. Ei Ronaldoa voi mitenkään laskea tästä kilvasta pois.

1. Thomas Müller, Saksa

during a Germany training session ahead of the UEFA EURO 2016 at Ermitage Evian on June 9, 2016 in Evian-les-Bains, France. Germany's opening match at the European Championship is against Ukraine on June 12.
Kuva: Getty Images

Müller pelannee koko kisat samalla tontilla hyökkäyksen oikealla laidalla. Kärjessä on Mario Gómez, ja tarvittaessa piikissä nähtäneen toisena vaihtoehtona Mario Götze. Müller on perinteisesti ollut maalintekijätilastoissa korkealla arvokisoissa, ja eiköhän Bayern Münchenin pelaaja ole siellä tälläkin kertaa.

Saksa on yksi turnauksen suurimpia suosikkeja, joten pelejä pitäisi riittää tarpeeksi. Müller ei ole nopein, pisin tai millään muullakaan tavalla erikoisin pelaaja – hän on yksinkertaisesti todella kova viimeistelijä. Suuri klisee, oikeassa paikassa oikeaan aikaan, pätee Müllerin kohdalla.