Tiistaina pelattiin EM-kisojen viides kisapäivä. Katsauksessa käymme läpi päivän suurimmat puheenaiheet.

Venäläishuligaaneja karkotettiin

Venäläishuligaanit ovat varjostaneet rellestämisellään kisojen ensimmäisiä päiviä. Marseillessa väkivaltaisia yhteenottoja englantilaisten kanssa tapahtui useaan otteeseen ja ne tuottivat vakavia seurauksia. Yksi englantilaiskannattaja vaipui koomaan saatuaan iskun päähän venäläisen huligaanin rautaputkesta (lue uutinen tästä).

UEFA karkotti rähinöintien johdosta 29 venäläishuligaania kisoista (lue uutinen tästä). Samalla liitto esitti uhkauksen. Yksikin häiriö stadionilla ja Venäjän kisat on pelattu (lue uutinen tästä). Huligaaneja uhkaus ei ole vielä hetkauttanut, sillä pidätyksiä on tapahtunut myös seuraavassa kaupungissa Lillessä. Saapa nähdä, mitä huomenna tapahtuu, kun Venäjä kohtaa Slovakian.

Kisojen vanhin Király – Unkari yllätti naapurinsa

Unkarin maalivahti Gábor Királysta tuli 40-vuotiaana EM-kisojen kaikkien aikojen vanhin pelaaja. Samalla verkkarihousu oli tärkeässä roolissa maansa 2-0-voitossa naapurimaa Itävallasta. Király otti ottelussa kolme torjuntaa ja alussa tolpatkin olivat apuna. Pelin käännekohta oli vastaisku, jossa Laszlo Kleinheisler vapautti Adam Szalain boksissa maalintekoon. Hieman myöhemmin Itävallan kirin tappoi Aleksandar Dragovicin hölmö ulosajo hyökkäyspäässä. Zoltan Stieberin naulattua loppuhetkillä vielä toisen osuman Unkarin avausvoitto oli taattu. 52 vuotta sitä saatiinkin edellisen jälkeen odottaa.

Ensikertalainen Islanti jatkoi yllätyksiä kisa-avauksessa

Jo Islannin matka arvokisoihin oli satumainen. Joukkue ansaitsi suoran kisapaikan lohkosta, jossa pelasivat Turkki, Hollanti ja Tshekki. Islannin esitys oli ennakkoluuloton myös maan ensimmäisessä EM-ottelussa Portugalia vastaan. Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia pohjoismaa nappasi myös ensimmäisen arvokisapisteensä. Tällä Birkir Bjarnasonin volleymaalilla tuleekin olemaan paikka Islannin jalkapallohistoriassa.