Ranskan EM-kisoista on kantautunut päivittäin ikäviä uutisia. Rähinöitä ovat aiheuttaneet etenkin englantilaiset ja venäläiset huligaanit.

Normaaleiden jalkapalloturistien lisäksi Ranskaan on matkustanut satoja ammattimaisesti toimivia huligaaneja, joiden pääasiallinen tarkoitus on ollut hakeutua tappeluihin. Toistaiseksi kukaan ei ole tiettävästi kuollut yhteenotoissa, mutta ainakin yksi englantilainen on koomassa (lue uutinen). Lukuisat kannattajat ovat saaneet pienempiä vammoja, pidätyksiä on tehty, vankilatuomioita annettu ja kymmeniä venäläisiä karkotettu maasta (lue uutinen).

Huliganismi ei ole jalkapallossa uusi asia. Nykyään tietoa on tarjolla valtavat määrät. Miten on mahdollista, että rähinöitä ei ole pystytty estämään?

– Olimme varautuneet ja valmistautuneet järjestyshäiriöihin. Toivoimme, ettei sellaisia tapahtuisi, mutta olimme valmiita kaikkeen, Englannin kannattajien perään katsovan delegaation johtoon valittu poliisipäällikkö Steve Neill sanoi Evening Chronicle -lehdelle.

Erilaista kuin Tyne-Wear derbyissä

Neill valittiin tehtävään, sillä hän oli aiemmin tehnyt 10 vuoden ajan erinomaista työtä Northumbrian poliisissa. Neillin vastuulla on ollut muun muassa turvallisuusasioiden hoitaminen Newcastlen ja Sunderlandin välisissä Tyne-Wear derbyissä. Sunderlandin ja Newcastlen kannattajat ovat osoittautuneet pyhäkoulupojiksi Ranskaan matkanneiden huligaanien rinnalla.

– Todistamiemme väkivaltaisuuksien laajuus ja julmuus ovat olleet jotain sellaista, jota minä ja muu delegaatio emme ole koskaan ennen nähneet. Ja tässä delegaatiossa on hyvin kokeneita viranomaisia.

– On pettymys ja surullinen asia, että niin moni englantilainen kannattaja on loukkaantunut, jotkut hyvin vakavasti. Se on myös surullista Marseillen kaupungille.

”Olkaa valppaina”

Marseillessa nimenomaan Venäjän ja Englannin huligaanit ottivat yhteen useampaan otteeseen. Nyt molemmat joukkueet kannattajineen ovat matkustaneet pohjoiseen. Venäjä pelasi eilen Lillessä, ja Englanti kohtaa tänään Walesin lähellä sijaitsevassa Lensissa. Lillessä on jo nähty muutamia pienempiä kärhämiä.

– Tämä on ollut hyvin monimutkainen ja haastava operaatio poliisille. Järjestyshäiriöissä oli mukana kolme riskiryhmään kuuluvaa kannattajaporukkaa. Valitettavasti englantilaiset joutuivat siihen keskelle.

Lopuksi Neill antoi ohjeen Ranskassa oleville kannattajille.

– Viestimme on se, että olkaa valppaina ja pitäkää huolta toisistanne. Ranskassa on tehty toimenpiteitä, ja alamme tällä hetkellä nähdä positiivisia tuloksia.