Lohkovaihe on Ranskan EM-kisojen osalta takana. Vielä pitää malttaa yksi välipäivä ennen pudotuspelirumban alkamista. Kokosimme sitä odotellessa lohkovaiheen parhaista pelaajista tähdistökentällisen.

Kentällinen on hyökkäävässä 4-3-3-muodostelmassa.

Maalivahti

Michael McGovern (Pohjois-Irlanti)

Pohjois-Irlanti raivasi vastoin odotuksia tiensä jatkopeleihin syvällä puolustuspelillä, ja päästi lohkovaiheessa vain kolme maalia. Viimeinen lukko tolppien välissä oli monelle varsin tuntematon Michael McGovern. Skotlantilaisseura Hamiltonin maalivahti torjui keskimäärin viisi laukausta ottelua kohden, Saksaa vastaan peräti kahdeksan maalintekoyritystä. McGovern keräsi kolmessa ottelussa 15 torjuntaa joista yhdeksän tuli rangaistusalueen sisällä syntyneistä tilanteista. Vain Islannin Hannes Thor Halldorssonille kertyi enemmän töitä. McGovern on tällä hetkellä ilman sopimusta, mutta 31-vuotiaan vahdin näytöt EM-tasolla ovat jo herättäneet Englannissa kiinnostusta. Kisanäyttöjen perusteella jopa siirtoa Valioliigaan voidaan pitää hyvinkin realistisena.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Puolustus

Ben Davies (Wales)

Ben Davies ei ehkä ole kaikkein modernein nouseva laitapuolustaja, mutta oman pään mies hoiti Walesin alakerrassa erinomaisesti. Spurs-pakki loisti erityisesti syötönkatkoissa, joita hän keräsi neljä ottelua kohden. Kokonaisuudessaan katkoja kertyi jopa 12 kappaletta. Näillä otteilla Danny Rose saa ensi kaudella vahvan kilpailijan Valioliigassa.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

James Chester (Wales)

Ennen kisoja Walesin johtavaksi toppariksi ennakoitiin kippari Ashley Williamsia. Tilastollisesti joukkueen varmin keskuspuolustaja kuitenkin oli hieman yllättäen West Bromwichin James Chester, joka suoritti kolmeen otteluun peräti 13 syötönkatkoa. Määrä oli koko lohkovaiheen suurin. Per peli katkoja kertyi keskimäärin neljä kappaletta. Williams-Chester-kaksikon johtamana Walesin alakerta päästikin vain kolme maalia ensimmäisissä otteluissa.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Kamil Glik (Puola)

Puola ei päästänyt lohkovaiheen aikana maaliakaan, ja jopa Saksa jätettiin nollille. Iso tekijä alakerrassa oli keskuspuolustaja Kamil Glik. Torinon toppari oli alkupelien tehokkain pelaaja purkupalloissa. Glik siivosi palloja omalta alueeta peräti 10 ottelua kohden ja kokonaisuudessaan purkuja kertyi 31 kappaletta. Puhtaalla saldolla on hyvä jatkaa pudotuspeleihin Sveitsiä vastaan.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Kyle Walker (Englanti)

Kyle Walkeria lepuutettiin lohkovaiheen viimeisessä ottelussa Slovakiaa vastaan, mutta kahdessa ensimmäisessä pelissä vikkelä laitapakki oli lähes Englannin paras pelaaja. Tottenhamin mies tuki laitanousuillaan hyökkäyksiä ja jakoi laadukkaita keskityksiä kärkipelaajille keskustaan. Erityisesti Walker loisti haastoissa, joissa hän onnistui keskimäärin neljästi ottelua kohden. Näillä esityksillä Spurs-puolustaja pysyy varmasti Slovakiaa vastaan loistaneen Nathaniel Clynen edellä.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Keskikenttä

Toni Kroos (Saksa)

Moni odotti, että Saksan keskikentän dominoiva pelintekijä olisi Arsenalin Mesut Özil. Ainakin alkusarjassa tarvittava syöttötaituri löytyi pykälän alempaa. Toni Kroosilla oli lohkovaiheessa lähes 93-prosenttinen syöttöprosentti. Lyhytsyötöistä taas 98 prosenttia osui kohdilleen. Myös Kroosin 116 syötön keskiarvo oli lohkovaiheen suurin ottelua kohden. Todellinen dominaattori siis Saksan keskustassa.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

N’Golo Kanté (Ranska)

N’Golo Kanté oli vakaa muuri ensimmäisellä kaudellaan Leicesterin keskikentällä. Sama mies on nyt ollut yhtä vaikea este ohitettavaksi Ranskan paidassa. Viimeisessä ottelussa lepuutettu Kanté pelasikin alkusarjan ensimmäisessä kahdessa pelissä peräti viiden syötönkatkon keskiarvolla. Ennakointi sijoittumisessa ja oikea-aikaisuus ovat kisojen ehkä tähän mennessä parhaan puolustavan keskikenttäpelaajan suurimpia valtteja.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Kevin De Bruyne (Belgia)

Kevin De Bruynen rooli Belgia pelinrakentajana oli haastavassa alkulohkossa hyvinkin merkittävä. Varsinkin kymppipaikalle siirryttyään Manchester Cityn taituri oli omassa elementissään. Kuuden luodun maalipaikan keskiarvo ottelua kohden oli suurin koko lohkovaiheessa. Kokonaisuudessaan De Bruyne tehtaili peräti 17 tilannetta. Valitettavasti hyökkäyspää ei käyttänyt näitä tarjoiluja tarpeeksi hyvällä prosentilla hyödyksi. Yhteen osumaan De Bruyne sai silti nimiinsä maalisyötön. Kaavion suosiessa Belgiaa jatkopeleissä voi odottaa suurempia tehoja.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Hyökkäys

Dimitri Payet (Ranska)

West Hamissa huiman debyyttikauden pelannut Dimitri Payet on noussut viimeistään näissä EM-kisoissa suuremman yleisön tietoisuuteen. Ensin keskikenttäpelaaja pamautti Romaniaa vastaan komean voittomaalin kaukaa rangaistusalueen takaa. Vahva vire jatkui toisessa pelissä lisäajan osumalla Albanian verkkoon. Sitten niihin pelintekijän taitoihin. Vain kaksi kokonaista peliä lohkovaiheessa pelannut Payet loi Ranskalle keskimäärin 4,7 maalipaikkaa ottelua kohden, eli toiseksi eniten koko turnauksessa. Tilille kertyi myös yksi maalisyöttö Hammersin maestron tarjoiltua keskityksen Olivier Giroud’n puskemaan kisojen avausosumaan.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Álvaro Morata (Espanja)

Espanjalta on puuttunut Fernando Torresin ja David Villan huippuvuosien jälkeen heidän pelitapaansa sopiva hyökkääjä. Piikkipaikalla ehdittiin jopa piilokärkenä kokeilla keskikenttäpelaaja Cesc Fàbregasia. Näissä kisoissa uusi maalipyssy on löytynyt Álvaro Moratasta. 23-vuotias kärki hiipii tehokkaasti linjan taakse, ja löytää oikealla sijoittumisellaan laatupaikat. Alkusarjan kolmesta maalista 1-0-osuma Kroatiaa vastaan oli juuri hyvän sijoittumisen tulos, kun Morata jatkoi kevyellä kosketukselta maaliviivalta Noliton keskityksen vastustajan verkkoon. Tässä vireessä espanjalainen on hyvin vahva ehdokas kisojen maalikuninkaaksi.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Gareth Bale (Wales)

Gareth Bale oli alkusarjassa tasaisen tehokas. Walesin ykköshyökkääjä paukutti kolmeen otteluun kolme osumaa maali per peli tahtiin. Erityisesti Real Madridin miehen potkutekniikka vapaapotkuissa on tehnyt vaikutuksen. Bale voitti myös eniten haastoja alkusarjassa, keskimäärin 4,3 ottelua kohden. Jokaisessa Walesin ottelussa parhaaksi pelaajaksi valittu hyökkääjä kantoikin johtajan roolia suurella ylpeydellä.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images