Ranskan EM-kisat päättyivät vajaa viikko sitten, ja olemme jälkimainingeissa listanneet pelipaikkojen parhaita. Viimeisenä vuorossa ovat kärkipelaajat. Listalle valitut pelaajat olivat omien joukkueidensa ratkaisijoita, ja vain kaksi heistä oli puhtaita kärkiä.

Teimme turnauksen aikana listauksen myös hieman erilaisesta näkökulmasta (lue lisää tästä). Nyt keskitytään kisasuorituksiin.

5) Nani (Portugali)

Nani näytti EM-kisoissa olevansa edelleen varteenotettavassa kunnossa. Siinä missä Portugalin kippari Cristiano Ronaldon otteita vaivasi epätasaisuus, Valencian tuoreen hyökkääjän taso piti ottelusta toiseen. Nani avasi turnauksen maalitilinsä jo avauspelissä Islantia vastaan. Lusitaani osui myös Unkarin ja välierävastustaja Walesin verkkoon. Puolaa vastaan Nani ,myös syötti Renato Sanchesin tasoitusosuman. Portugalin puolustavassa pelisysteemissä tilastot näyttävät hyvin vahvoilta.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

4) Olivier Giroud (Ranska)

Ennen EM-kisojen alkua Ranskassa nousi epäilyksiä, kun kärkipelaajista muun muassa Kevin Gameiro, Alexander Lacazette ja kohun varjostama Karim Benzema jätettiin kotiin. Näin selväksi ykköshyökkääjäksi pääsi nousemaan Olivier Giroud, ja Arsenal-kärki hoitikin oman roolinsa mallikkaasti pudottamalla ilmasta pääpalloja hyökkääjätaituri Antoine Griezmannille. Kahden maalisyötön lisäksi Giroud osui myös itse yhteensä kolme kertaa Romanian ja Islannin verkkoon. Pääpalloja ranskalainen voitti keskimäärin neljä ottelua kohden.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

3) Álvaro Morata (Espanja)

Álvaro Moratan turnaus ei ollut missään nimessä epäonnistunut, vaikka Espanjan pelit päättyivätkin neljännesvälieriin. 23-vuotias kärki sijoittui oikein ja teki neljään otteluun kolme maalia. Toisin sanoen yli puolet Espanjan osumista. Morata ei ole mikään varsinainen kohdehyökkääjä saatika nopea pelaaja. Sen sijaan espanjalaisen maalit ovat tulosta oikea-aikaisuudesta.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

2) Gareth Bale (Wales)

Siinä missä Zlatan Ibrahimovic oli liian suuri ego Ruotsin hallittavaksi, Gareth Bale otti välieriin saakka selvinneen Walesin esimerkillisesti reppuselkäänsä. Real Madridin hyökkääjä iski turnauksessa kolme maalia, joista kaksi vapaapotkuista ja teki lähes neljä onnistunutta haastoa ottelua kohden. Bale myös laukoi kisoissa keskimäärin neljästi per peli, mikä kertoo walesilaisen olleen jatkuvasti vaarallinen. Ilman Realin miestä Wales ei olisi edennyt neljän parhaan joukkoon.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

1) Antoine Griezmann (Ranska)

Kisojen kirkkain tähti Antoine Griezmann syttyi liekkeihin pudotuspelien alkaessa. Vielä alkulohkon peleissä Atlético Madridin hyökkääjä haki Albania-pelin voittomaalista huolimatta tuntumaa. Neljännesvälierissä kupla puhkesi, kun ranskalainen täräytti kaksi osumaa Irlannin verkkoon. Islantia vastaan Griezmann oli taas kolmannessa maalissa mukana. Välierissä taituri kaatoi Saksan painamalla itse Ranskan molemmat osumat.

Kuusi maalia turnauksen aikana on saavutus, johon harvemmin pystytään. Vaisusta finaalipelistä huolimatta kultainen kenkä meni Griezmannille, ja ranskalainen valittiin ansaitusti turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images