Valioliiga on yhdessä FA:n ja English Football Leaguen kanssa puuhamassa hanketta, jolla puututtaisiin englantilaisessa jalkapallossa yleistyneeseen, pelaajien ja valmentajien epäasialliseen käytökseen. Hanke ohjaa otteluvirkailijoita ottamaan suurempaa roolia ottelutapahtumiin osallistuvien käytöksen säätelyssä.

Hankkeen keskiössä on erityisesti otteluvirkailijoihin kohdistunut epäkunnioittava käytös, kuten aggressiivinen tuomioiden kyseenalaistaminen. Tuomareita muistutetaan antamaan varoituksia muun muassa tapauksissa, joissa pelaaja tai valmentaja käyttäytyy näkyvän epäkunnioittavasti ketä tahansa otteluvirkailijaa kohtaan. Samoin niissä tilanteissa, joissa pelaaja tai valmentaja juoksee kohti virkailijaa kyseenalaistamaan tuomion.

Uusia sääntöjä hanke ei sinänsä aja – kaikki mainitut rikkeet ovat jo tähän asti olleet varoituksen arvoisia. Yksi merkittävistä muutoksista, jonka hanke haluaa saada aikaan, on varoitusten jakaminen niin sanotuissa torikokoustilanteissa. Ohjeistuksessa muistutetaan, että vähintään yhdelle pelaajalle on näytettävä keltaista korttia aina, kun vähintään kaksi pelaajaa piirittää tuomaria kyseenalaistaakseen tämän tuomion.

Valmentajien teknisen alueen rajojen kunnioittamiseen toivotaan myös kiinnitettävän aiempaa tarkemmin huomiota, samoin kuin siihen, että otteluvirkailijoitten on pidettävä ammattimainen väli pelaajiin ja valmentajiin.

Valioliigan johtaja Richard Scudamore sanoo, että aiheista ollaan palaveroitu jo pidempään.

-Olemme keskustelleet seurojen kanssa pelaajien ja valmentajien käyttäytymisen rajoista jo jonkin aikaa. Yhteinen näkemys on, että rajojen kunnioittamista täytyy tarkentaa. Asioita tapahtuu nopeitten ja äärimmäisen kilpailullisten ottelutapahtumien tiimellyksessä, emmekä suinkaan halua poistaa pelistä intohimoa. Pelaajien ja valmentajien on vain muistettava että on rajoja, joita ei saa ylittää.

Lähde: Premier League