Burnleyn aika Mestaruussarjassa kesti tällä kertaa vain vuoden. Joukkue luonnollisesti yrittää pysyä korkeimmalla sarjatasolla, mutta vahvistuksia tarvittaisiin.

Viime kausi

Burnley aloitti kauden melko hyvin. Tuli joitain pistemenetyksiä, mutta joukkue keikkui tiiviisti nousukarsintapaikalla. Heikompi jakso osui marras-joulukuulle. Burnley pelasi kuusi ottelua peräjälkeen ilman voittoa. Putken päätti 4-0-voitto Charltonista, mutta sitä seurasi tapaninpäivänä 0-3-tappio noususta niin ikään taistelleelle Hullille.

Hull-tappion jälkeen Burnley piti palaverin, jonka jälkeen ei enää tarvinnut olan yli katsella. Joukkue ei hävinnyt loppukauden aikana yhtään sarjaottelua. Middlesbrough’n pienen sulamisen myötä Burnley kiilasi sarjavoittoon.

FA Cupissa tuli noutaja neljännellä kierroksella Arsenalia vastaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Matthew Taylor (Northampton)

34-vuotiasta Tayloria käytettiin viime kaudella todella paljon vaihtopelaajana vasemman laiturin paikalla. Sarjapelejä kertyi 27, joista vain yksi avauksessa. Siirtyi ilmaiseksi Northamptoniin.

Joey Barton (Rangers)

Pelillisesti iso menetys. 33-vuotias Barton taklaa paljon, katkoo syöttöjä ja rikkoo. Mutta Barton on myös jatkuvasti pelattavana. Hän syötti viime kaudella peliä kohden enemmän kuin kukaan muu Burnleyn pelaaja. Siirtyi ilmaiseksi Rangersiin.

Michael Duff (ura päättyi)

12 vuotta Burnleyssa. Viime kausi oli 37-vuotiaan Duffin viimeinen palvelus seuralle. Ihan penkkimiehenä Duff ei eläköitynyt. Toppari pelasi viime kaudella 24 sarjaottelua.

Seuran jättivät myös maalivahti Matt Gilks ja vasen laituri Lloyd Dyer. Gilks pelasi viime kaudella yhden ottelun. Hän siirtyi ilmaiseksi Rangersiin. 33-vuotias Dyer pelasi kolmessa ottelussa yhteensä 61 minuuttia. Hän jatkoi ilmaisilla papereilla matkaansa Burtoniin.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Johann Berg Gudmundsson (Charlton)

Burnleyn kesän isoin hankinta on toistaiseksi Islannin maajoukkuemies Gudmundsson. Viime kaudella hän pelasi pääosin oikeana laitahyökkääjänä. Gudmundsson laukoo paljon ja hakee hanakasti keskityksiä. Tehot olivat viime kaudella melko hyvät, 6+11. Sarjan maalisyöttötilastossa Gudmunsson jakoi ykkössijan. On mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin kolme miljoonaa euroa maksanut hankinta Burnleyssa saa.

Nick Pope (Charlton)

Toinen hankinta Charltonista. 24-vuotias maalivahti pelasi viime kaudella 24 sarjaottelua. Näillä näkymin Pope taistelee lähinnä kakkosmaalivahdin paikasta. Ykkösenä jatkanee joukkueen kapteeni ja Englannin maajoukkueen varavahti Tom Heaton.

Joukkueen vahvuus

Keskikaistalta löytyy pätevä linja. Maalissa Heaton, topparina Michael Keane, keskikentän keskustassa Dean Marney ja hyökkääjinä Sam Vokes sekä Andre Gray. Tuollaisen selkärangan varaan voi jo rakentaa. Toisaalta, monella muullakin Valioliiga-joukkueella keskikaista on kunnossa – vielä paremmilla pelaajilla höystettynä.

Joukkueen heikkous

Harvemmin sitä näin käy. Joukkue nousee sarjaporrasta ylemmäs, mutta joukkue heikkenee. Juuri näin on kuitenkin Burnleylle kesän aikana käynyt. Toki siirtoikkuna on vielä vajaan kuukauden auki, joten paljon ehtii tapahtua. Mutta silti, valmistautuminen kauteen ei ole sujunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Burnleyn avauskokoonpano saattaa riittää Valioliigaan, mutta vaihtopelaajien taso ei.

Valmennus

Sean Dyche kuuluu suhteellisen nuoreen valmentajakaartiin. Ikää on 45 vuotta, ja Burnleyn puikoissa englantilainen on toiminut syksystä 2012.

Pelitavallisesti Dychen paletti on hyvin selkeä. Aina 4-4-2. Burnleyssa ei myöskään kannata juutta vaihtopelaajan rooliin, sillä Dyche ei juuri rotaatiota käytä. Viime kaudella kahdeksan pelaajaa sai vyölleen vähintään 41 sarjaottelua 46:sta.

Selkeyteen liittyy myös haasteita. Valioliigassa on taktisesti parempia managereita kuin Mestaruussarjassa. Aina 4-4-2-ryhmityksellä pelaavaa joukkuetta vastaan on lähtökohtaisesti melko helppo valmistautua. Toisaalta, Leicester ja Watford onnistuivat viime kaudella hyvin 4-4-2-systeemillä. Burnley on itse asiassa vähän Leicesterin ja Watfordin sekoitus. Aggressiivinen prässi ja tilaisuuden tullen nopea hyökkääminen. Siihen päälle paljon pitkiä kohdepalloja hyökkääjänä operoivalle Vokesille.

Tärkein pelaaja

Michael Keane

Andre Gray voitti Mestaruussarjan maalipörssin, mutta ehkä vielä tärkeämpi pelaaja löytyy puolustuslinjasta. Michael Keanen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Kertoo paljon, että Leicester on tänä kesänä tiettävästi tehnyt Keanesta 18 miljoonan euron tarjouksen. Burnley ei kauppaan suostunut, mutta saapa nähdä, pystyykö seura pitämään parhaan pelaajansa riveissään.

Arvio

Puolitoista viikkoa kauden alkuun. Tilanne ei juuri nyt näytä kovin hyvältä. Pari tärkeää pelaajaa on lähtenyt. Vahvistuksia on käytännössä vain yksi. Burnleyn kokoonpano ei montaa loukkaantumista kestä. Ihannetilanteessa Burnley sijoittuu punaisen viivan yläpuolelle. Tällä hetkellä realismia on koko kauden kestävä taistelu sarjataulukon peräpäässä.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Tom Heaton
17 Paul Robinson
29 Nick Pope

Puolustajat

2 Matthew Lowton
3 Danny Lafferty
5 Michael Keane
6 Ben Mee
23 Stephen Ward
26 James Tarkowski
27 Tendayi Darikwa
28 Kevin Long
34 Tom Anderson
38 Cameron Dummigan

Keskikenttäpelaajat

8 Dean Marney
11 Michael Kightly
14 David Jones
20 Fredrik Ulvestad
25 Johann Berg Gudmundsson
37 Scott Arfield

Hyökkääjät

7 Andre Gray
9 Sam Vokes
10 Ashley Barnes
18 Rouwen Hennings
19 Lukas Jutkiewicz
21 George Boyd
24 Chris Long

Manageri

Sean Dyche