Sunderland aloittaa yhdeksännen peräkkäisen kautensa Valioliigassa. Sarjapaikkansa vakiinnuttaneesta joukkueesta ei silti voida puhua. Muutaman viime kauden aikana sarjapaikan säilyttäminen on mennyt tiukille. Niin tälläkin kertaa.

Viime kausi

Kausi alkoi Dick Advocaatin alaisuudessa. Advocaat oli aloittanut työssä maaliskuussa, kun edellinen manageri Gus Poyet oli saanut kenkää. Advocaat kesti lauteilla vain lokakuun alkuun asti. Vetovastuu annettiin seuraavaksi Sam Allardycelle.

Big Samin johdolla Sunderland voitti heti paikallisvastustajansa Newcastlen 3-0. Tappioita ja tasapelejä tuli, mutta vastineeksi tuli myös tarpeeksi voittoja. Ratkaiseva nousu nähtiin huhti-toukokuussa. Kauden kuudesta viimeisestä ottelustaan Sunderland voitti kolme, pelasi kolme tasan ja punnersi kahden pisteen erolla putoamisviivan paremmalle puolelle.

Piti olla jatkuvuutta, Allardycen piti jatkaa. Ei jatkanut, vaan siirtyi Englannin maajoukkueeseen. Tilalle palkattiin David Moyes, josta tuli vuoden sisään jo kolmas manageri.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Emanuele Giaccherini (Napoli)

Hankittiin kolme vuotta sitten Juventuksesta 7,5 miljoonalla eurolla. Osoittautui hudiksi. Viime kausi meni lainalla Bolognassa. Myytiin pari viikkoa sitten Napoliin 1,5 miljoonalla.

Santiago Vergini (Boca Juniors)

Toinen huti. Sunderland maksoi topparista vuosi sitten 2,85 miljoonaa euroa. Pelasi viime kauden lainalla Getafessa. Myytiin heinäkuun alussa Boca Juniorsiin 900 000 eurolla.

Steven Fletcher (Sheffield Wednesday)

Fletcher ei ollut täysi huti, joskin kalliiksi hänkin tuli. Kaudella 2012-13 syntyi 11 Valioliiga-osumaa. Sittemmin maalimäärät ovat jääneet pienemmiksi. Viime kauden ensimmäisellä puoliskolla neljä maalia 16 ottelussa. Loppukausi meni lainalla Marseillessa. Siirtyi ilmaiseksi Sheffield Wednesdayhin. Neljä vuotta sitten Sunderland maksoi hyökkääjästä 15,2 miljoonaa euroa.

Wes Brown (ilman seuraa)

Kaudella 2014-15 vielä 25 Valioliiga-ottelua. Viime kaudella enää kuusi. 36-vuotiaan puolustajan sopimusta ei jatkettu.

Dame N’Doye (Trabzonspor, laina päättyi)

Lainattiin tammikuussa loppukaudeksi Sunderlandiin. Pelasi Valioliigassa 11 ottelua, suurimmaksi osaksi oikeana laitahyökkääjänä. Teki yhden maalin.

Ola Toivonen (Stade Renne, laina päättyi)

30-vuotias ruotsalainen pelasi koko viime kauden Sunderlandissa lainalla. Alkukaudesta vastuuta tuli ihan mukavasti, loppukaudesta ei niinkään. Pelasi lopulta 12 ottelua Valioliigassa, tehot: 0+2.

Yann M’Vila (Rubin Kazan, laina päättyi)

Iso menetys. Tuli lainalle, otti nopeasti paikkansa ja pelasi lopulta yhtä vaille kaikki sarjapelit. Syöttöprosentti joukkueen paras, jos jämäminuutteja pelanneita ei lasketa mukaan. Toimi keskikentän keskustassa Sunderlandin pallollisen pelaamisen dynamona. Syötti ottelua kohden 45,3 kertaa. Joukkueen toiseksi korkein lukema oli 36,6.

Sunderlandista ovat kesän aikana lähteneet myös Valentin Roberge (Apollon Limassol), Danny Graham (Blackburn) ja Mikael Mandron (Eastleigh). Lisäksi Steve Harperin sopimus umpeutui, ja Adam Matthews lähetettiin lainalle Bristol Cityyn.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Charalampos Mavrias

Hiljaista on. Ainoa tulija tässä vaiheessa kesää on Charalampos Mavrias, joka vietti viime kauden lainalla 2. Bundesligan Fortuna Düsseldorfissa. Ei voida puhua vahvistuksesta.

Joukkueen vahvuus

Moyes on hyvä muokkaamaan oman joukkueensa pelaamista vastustajan mukaan. Reaktiivinen lähestymistapa voi sopia joukkueelle, joka materiaalinsa puolesta on lähes kaikkia vastaan altavastaaja. Kovin paljon muuta vahvaa joukkueessa ei tällä hetkellä ole.

Joukkueen heikkous

Mistähän aloittaisi. Viime kauden keskikentän dynamo on poissa. Puhtaita keskushyökkääjiä on vain yksi, eikä hänkään välttämättä sovi pelitapaan. Manageri vaihtui pari viikkoa ennen kauden alkua. Haasteita siis riittää yllin kyllin. Joukkue huutaa kipeästi vahvistuksia. Materiaali on tällä hetkellä yksinkertaisesti hyvin kapea.

Valmennus

Sunderlandin pakka meni aika lailla sekaisin, kun Sam Allardyce siirtyi Englannin maajoukkueen uudeksi manageriksi. Allardycen tilalle pestattiin entinen Everton- ja Manchester United -luotsi Moyes.

Mitä Sunderlandilta on lupa odottaa Moyesin aikakaudella? Keskityksiä. Paljon keskityksiä. Skottiluotsin filosofiassa laitamurtautuminen on isossa roolissa. Laidoille pyritään luomaan ylivoimatilanteita, minkä jälkeen palloa toimitetaan maalille kerta toisensa jälkeen.

Viime kaudella Sunderland käytti vähiten keskityksiä koko Valioliigassa. Sikäli on syytä pohtia, oliko Moyes johdonmukaisuuden kannalta järkevä seuraajavalinta Allardycelle. Etenkin kun keskityksiä on päättämässä peräti 171-senttinen Jermain Defoe.

Tärkein pelaaja

Patrick van Aanholt

25-vuotias hollantilainen on erinomainen pelaaja vasemman pakin tontille. Viime kaudella van Aanholt pelasi Sunderlandin pelaajista toiseksi eniten minuutteja Valioliigassa. Kilpailua ei juuri ole, joten van Aanholtin on tavallaan pakkokin onnistua illasta toiseen. Rooli kasvanee entisestään Moyesin aikakaudella, sillä laitapelaamisen prosentuaalinen määrä suurennee.

Arvio

Sunderland on sekaisin, eikä materiaali päätä huimaa. Ei ihan niin sekaisin kuin Hull. Eikä materiaali ole ihan niin heikko kuin Burnleylla. Silti, paljon pitää tapahtua, että Sunderland voi myös vuoden kuluttua valmistautua Valioliiga-kauteen. On hyvin potentiaalinen putoaja.

Kokoonpanot

Maalivahdit

13 Jordan Pickford
25 Vito Mannone

Puolustajat

2 Billy Jones
3 Patrick van Aanholt
12 Adam Matthews
15 Younès Kaboul
16 John O’Shea
23 Lamine Koné

Keskikenttäpelaajat

6 Lee Cattermole
7 Sebastian Larsson
8 Jack Rodwell
14 Jordi Gómez
17 Jeremain Lens
22 Wahbi Khazri
27 Jan Kirchhoff
28 Charis Mavrias
Liam Bridcutt
Will Buckley

Hyökkääjät

9 Fabio Borini
18 Jermain Defoe
41 Duncan Watmore

Manageri

David Moyes