Watford aloittaa toisen peräkkäisen kautensa Valioliigassa. Manageri on kesän aikana vaihtunut ja pelaajiakin on liikkunut sekä sisään että ulos. Näillä näkymin Hornets valmistautuu myös vuoden kuluttua Valioliiga-kauteen.

Viime kausi

Watford aloitti vuosi sitten ensimmäisen kautensa Valioliigassa sitten vuoden 2007. Vahvistuksia hankittiin suhteellisen paljon, ja suurelta osin ne myös onnistuivat. Suurin huoli oli valmennuspuolella. Manageri vaihtui kesän aikana Slavisa Jokanovicista Quique Sánchez Floresiin.

Neljä ensimmäistä kierrosta meni ilman voittoa, mutta pikku hiljaa suunta alkoi löytyä. Kauden paras vaihe osui marras-joulukuulle, jolloin Hornets voitti neljä peliä putkeen. Samoihin aikoihin joukkue nousi hetkellisesti Valioliigassa jo seitsemänneksi.

Joulukuun lopussa alkoi vastavuoroisesti neljän ottelun tappioputki. Kun vielä lopputalvesta Watford pelasi seitsemän ottelun voitottoman jakson, alkoi sijoitus vakiintua keskikastiin. Lopulta Watford keräsi 45 pistettä ja ylsi 13:nneksi.

FA Cupissa Watford kaatoi puolivälierissä komeasti Arsenalin, mutta joutui välierissä taipumaan Crystal Palacelle. Ja nyt ollaan taas samassa pisteessä kuin vuosi sitten. Alla hyvä kausi, mutta manageri vaihtui keskellä kesää Floresista Walter Mazzarriin. Se aiheuttaa aina haasteita, mutta nyt vaihdos voi olla hyvästä vielä parempaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Miguel Layún (Porto)

Pelasi jo viime kauden lainalla Portossa. Nyt siirtyi Portugaliin pysyvästi. Watfordin kassa karttui kuudella miljoonalla eurolla.

Almen Abdi (Sheffield Wednesday)

Watford sai 3,6 miljoonaa euroa, kun Abdi siirtyi Sheffield Wednesdayhin. Oli viime kaudella avauksen mies oikeassa laidassa. Pelasi 32 liigaottelua, joissa tehot 2+0.

José Jurado (Espanyol)

Viime kaudella merkittävässä roolissa. Pelasi 27 Valioliiga-ottelua ja oli ykkösvaihtoehto vasemmaksi laituriksi. Syöttöprosentti oli joukkueen paras. Myytiin Espanyoliin 1,2 miljoonalla eurolla.

Nathan Aké (Chelsea, laina päättyi)

Vasta 21-vuotias Aké nousi lainapestinsä aikana hyvin tärkeäksi pelaajaksi. Hollantilainen jätti lähtiessään merkittävän aukon, sillä hän oli ykkösvaihtoehto vasemman pakin tontille.

Adalberto Peñaranda (Udinese, laina)

Watfordin kannattajat eivät vielä pääse nauttimaan talven isosta hankinnasta. 19-vuotias hyökkääjä on seilannut viime vuodet Pozzon perheen seurojen välillä, ja kiertely jatkuu. Ensi kausi menee lainalla Udinesessa.

Kesän aikana Watfordista on lähtenyt muitakin. Luke Simpson siirtyi ilmaiseksi York Cityyn, ja Juanfran Deportivo La Coruñaan. Gabriele Angellan ura jatkuu Udinesessa ja Daniel Pudilin Sheffield Wednesdayssa. Obbi Oularé lainattiin Zulte Waregremiin ja Steven Berghuis Feyenoordiin. Uche Ikpeazun ja Joel Ekstrandin sopimuksia ei jatkettu. Lisäksi Victor Ibarbo palasi lainaltaan Romaan.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Isaac Success (Granada)

Vasta 20-vuotias hyökkääjä, jonka saadakseen Watford rikkoi siirtoennätyksensä. Success maksoi seuralle 15 miljoonaa euroa, mutta nigerialainen voi osoittautua erinomaiseksi kaupaksi. Viime kaudella La Ligassa 30 ottelua tehoin 6+5. Puhutaan nopeasta pelaajasta, joka pystyy operoimaan kaikilla hyökkäyksen tonteilla.

Christian Kabasele (Genk)

25-vuotias belgialaispuolustaja hankittiin 6,95 miljoonalla eurolla vahvistamaan toppariosastoa. Mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin saa Mazzarrin alaisuudessa.

Brice Dja Djédjé (Marseille)

PSG:n kasvatti, joka viime kaudella pelasi osittain loukkaantumisten takia vain 19 ottelua Ranskan pääsarjaa. Juoksuvoimainen oikea pakki, joka osaa syöttää omille. Tarjoaa kilpailua Allan Nyomille.

Jerome Sinclair (Liverpool U23)

19-vuotias keskushyökkääjä on vielä raakile, mutta kehityskelpoinen sellainen. Ehti pelata Liverpoolin edustusjoukkueessa viisi ottelua. Nyt on tarjolla hyppy säännöllisiin isojen poikien peleihin.

Camilo Zúñiga (Napoli, laina)

Tuttu mies Mazzarrille. Erittäin nopea pelaaja, joka kykenee laadukkaaseen syöttöpeliin. Pystyy pelaamaan sekä vasemmalla että oikealla laidalla. Kaivattu vahvistus, sillä laitaosastolta on myyty pois Abdi ja Jurado.

Joukkueen vahvuus

Johdonmukaisuutta on ainakin juuri nyt. Manageri vaihtui, mutta pelitapa pysyy jokseenkin samana. Henkisesti voi puolestaan olla yllättävänkin tärkeää, että viime aikoina muun muassa Leicester, Atlético Madrid ja Wales ovat osoittaneet, että altavastaajajoukkue voi menestyä nopealla vastaiskupelaamisella.

Joukkueen heikkous

Aggressiivisuus tuotti Watfordille viime kaudella runsaasti kortteja (eniten Valioliigassa) ja Watfordin vastustajille erikoistilanteita. Materiaali ei ole niin leveä, että Hornetsilla olisi varaa ylimääräisiin pelikieltoihin. Eli aggressiivinen riistopelaaminen on hyvä asia – kunhan se ei vahingoita omaa joukkuetta.

Valmennus

Walter Mazzarri oli paperilla Watford-johdolta hyvä veto. Unohdetaan se, että 54-vuotias on ollut viimeiset 1,5 vuotta työttömänä. Keskitytään sen sijaan Mazzarrin pelifilosofiaan. Moni muistaa Mazzarrin Napolin, joka tuli tunnetuksi erinomaisena vastaiskujoukkueena.

Watfordissa oli viime kaudella paljon sellaista, mitä Mazzarrikin joukkueelta halunnee. Watford esimerkiksi puolusti melko syvältä. Riiston tapahtuessa lähdettiin hyvin nopeasti ja suoraviivaisesti eteenpäin. Mitä todennäköisimmin sama trendi jatkuu alkavalla kaudella, etenkin kun joukkuetta on vahvistettu entisestään nopeilla pelaajilla.

Nyt ehkä suurin kysymys liittyy puolustuslinjaan. Mazzarri on urallaan suosinut kolmen topparin linjaa, jota ovat ympäröineet aktiivisesti nousevat wingbackit. Viime kaudella Flores käytti kuutta eri muodostelmaa, mutta puolustuslinjassa oli aina neljä miestä.

Tärkein pelaaja

Troy Deeney

28-vuotias kapteeni oli Watfordin hyökkäyspelaamiselle kaikki kaikessa viime kaudella. Hornets käytti enemmän pitkiä syöttöjä kuin mikään muu joukkue. Kohteena toimi Deeney, joka voitti hämmentävät 6,2 pääpalloa ottelua kohden. Deeney ruokki kärkipariaan Odion Ighaloa, joka viimeisteli viime kaudella seitsemän kertaa juuri Deeneyn syötöstä. Ja siinä vaiheessa kun Ighalon maalihanat kuivuivat, Deeney alkoi itse takoa maaleja. 38 ottelua, 13 maalia ja seitsemän malisyöttöä.

Arvio

Vuosi sitten Watford oli nousijajoukkue. Sitä ei tämän hetken perusteella arvaisi. Sarjassa on monta Watfordia heikommin valmistautunutta joukkuetta, vaikka Hornetsin manageri kesän aikana vaihtuikin. Tällä materiaalin ja pelitavan yhdistelmällä sarjapaikka pitäisi pystyä uusimaan. Parhaimmillaan Watford yltänee ylempään keskikastiin. Realistisempi arvio tarjoaa jotakuinkin sijat 12-15.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Heurelho Gomes
13 Rene Gilmartin
18 Costel Pantilimon
34 Giedrius Arlauskis

Puolustajat

2 Allan Nyom
3 Miguel Britos
5 Sebastian Prödl
14 Juan Carlos Paredes
15 Craig Cathcart
25 José Holebas
27 Essaïd Belkalem
31 Tommie Hoban
Christian Kabasele
Brice Dja Djédjé

Keskikenttäpelaajat

4 Mario Suárez
8 Valon Behrami
17 Adlene Guedioura
21 Ikechi Anya
23 Ben Watson
29 Étienne Capoue
39 Dennon Lewis
Sean Murray
Camilo Zúñiga
Abdoulaye Doucouré

Hyökkääjät

9 Troy Deeney
10 Matej Vydra
11 Nordin Amrabat
20 Steven Berghuis
24 Odion Ighalo
36 Alex Jakubiak
Isaac Success
Jerome Sinclair

Manageri

Walter Mazzarri