West Bromwich pelaa tasaisia otteluita viikosta toiseen. Maalin voittoja, tasapelejä ja niukkoja tappioita. Riittääkö Baggiesin pelaamisen marginaalin leveys sarjassa pysymiseen?

Viime kausi

West Bromin kausi oli hyvin tasapaksu. Ei suuria notkahduksia, muttei pitkiä pisteputkiakaan. Parhaimmillaan Baggies kävi 10:ntenä. Putoamisviiva pysyi muutamaa ensimmäistä kierrosta lukuun ottamatta mukavasti takana.

Kausi päättyi jokseenkin mollivoittoisesti. Viimeisestä yhdeksästä ottelustaan WBA ei voittanut yhtään. Tuohonkin putkeen tosin mahtui mukaan neljä tasapeliä ja kolme yhden maalin tappiota.

FA Cupissa West Brom joutui kahdesti uusintaotteluun. Kolmannella kierroksella piti vääntää kahdesti Bristol Cityä ja neljännellä kierroksella Peterboroughta vastaan. Viidennellä kierroksella Reading oli parempi maalein 3-1.

Kesän aikana merkittävimmät uutiset ovat tulleet omistusrintamalta. Jeremy Peace myi seuran kiinalaiselle Guochuan Laille. Tässä vaiheessa ei tiedetä, miten myynti vaikuttaa esimerkiksi pelaajarekrytointiin.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Stéphane Sessègnon (ilman seuraa)

Sessègnonille ei tarjottu uutta sopimusta, vaikka vielä viime kaudella hän pelasi 25 liigaottelussa. Merkittävin syy lienee se, että paikkaaja oli jo mielessä. Sessègnon pelasi viime kaudella pääosin oikealla laidalla ja iski tehot 2+2. Ennen kaikkea hän loi ottelua kohden eniten maalipaikkoja WBA:n pelaajista. Jää nähtäväksi, pystyvätkö uudet hankinnat paikkaamaan tuon tilastovajeen.

Seurasta ovat kesän aikana lähteneet myös Victor Anichebe ja Anders Lindegaard. Anichebelle ei tarjottu uutta sopimusta. Lindegaard puolestaan siirtyi ilmaiseksi Prestoniin.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Matt Phillips (QPR)

Montaa ei ole ovista tullut sisään, joten tässä on Baggiesin kesän toistaiseksi isoin hankinta. Saapui 6,5 miljoonalla eurolla QPR:stä. Korvannee lähtökohtaisesti Sessègnonin jättämän aukon. Phillips pelasi viime kaudella 44 Mestaruussarjan ottelua ja iski tehot 8+5.

Jonathan Leko (omista junioreista)

Lekolla on ikää vasta 17 vuotta. Viime kaudella hän sai edustusjoukkueessa vastuuta viidessä liigaottelussa. Tällä kaudella peliaikaa tullee enemmän. Pystyy pelaamaan kaikilla hyökkäyksen tonteilla.

Joukkueen vahvuus

Tony Pulisin joukkueita vastaan on aina ikävä pelata. Paljon repimistä, raastamista ja kaksinkamppailuja. Pallo on jatkuvasti pois pelistä. Stoke-aikoina Pulisin pelitapa hermostutti muun muassa Arsène Wengerin täysin. Kysymys kuuluu, pystyykö WBA hyödyntämään vastustajien turhautumisen.

Joukkueen heikkous

Kun pallo on pelissä (siis ei ole erikoistilanne menossa), WBA:n pelissä tapahtuu liian vähän asioita hyökkäyspään tehoja ajatellen. Marginaalit ovat hyvin pienet ja jatkuvasti Baggiesia vastaan. Viime kaudella WBA teki lähes puolet maaleistaan erikoistilanteista. Mitä jos erikoistilanteista tehtyjen maalien määrä laskeekin ensi kaudella vaikka viidenneksellä. Se aiheuttaisi tilastollisen maalivajeen, joka saattaisi jopa suistaa West Bromin Mestaruussarjaan.

Valmennus

Pulisilla on selkeä filosofia. Kaikki eivät pidä Pulisin jalkapalloa tarpeeksi kauniina, mutta ainakin se on selkeää. Siihen ei kuulu pallonhallinta. Kun pallo saadaan omalle joukkueelle, se pelataan hyvin usein pitkänä eteenpäin. Syöttöjen pituus tekee sen, että WBA:n onnistuneiden syöttöjen prosentti oli viime kaudella Valioliigan heikoin.

Pari muutakin tilastoa on rajusti Baggiesia vastaan. Viime kaudella joukkue laukoi toiseksi vähiten (10,2 per peli) ja vähiten maalia kohti, vain 2,8 kertaa ottelua kohden. Vastaavasti vastustajat laukoivat viidenneksi eniten West Bromia vastaan, keskimäärin 14,4 kertaa per ottelu.

Pulisin joukkueen pelaamisessa kyse on siitä, mistä lauotaan. Viime kaudella WBA:n yrityksistä 13 prosenttia lähti viiden metrin boksin sisältä. Tilaston kakkonen oli Arsenal yhdeksän prosentin lukemalla. Vastaavasti WBA:n vastustajien maalipaikoista vain kuusi prosenttia tuli vitosen boksin sisältä.

Tärkein pelaaja

Ben Foster

WBA ei viime kaudella voittanut yhtään liigapeliä enemmän kuin yhden maalin erolla. Joukkueella ei siis yksinkertaisesti ole varaa päästää kovin montaa maalia. Se taas tarkoittaa, että Ben Fosterin on oltava jatkuvasti erinomainen tolppien välissä. Etenkin kun muistetaan, että Baggies päästää vastustajat laukomaan runsaasti. Viime kausi meni Fosterilta puoliksi ohi loukkaantumisen vuoksi. Toivotaan, että mies pysyy nyt terveenä.

Arvio

Sydän sanoo, että Pulisin joukkue ei Valioliigasta putoa. Että luvassa olisi sijoitus jotakuinkin 14-17 joukkoon. Järki taas sanoo, että Pulisin pelitavassa sattumalla on liian iso merkitys. Enkä nyt tarkoita yksittäisiä pelitapahtumia, vaan isoa kuvaa. Baggiesin pelaamisen marginaalit ovat yksinkertaisesti liian pienet, mitä tulee hyökkäys- ja puolustuspään väliseen suhteeseen. Näillä näkymin säilyttää sarjapaikkansa, koska sarjassa on huonompia joukkueita. Mutta turvassa WBA ei ole.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Ben Foster
13 Boaz Myhill

Puolustajat

3 Jonas Olsson
4 James Chester
6 Jonny Evans
15 Sebastien Pocognoli
16 Cristian Gamboa
23 Gareth McAuley
25 Craig Dawson

Keskikenttäpelaajat

5 Claudio Yacob
7 James Morrison
8 Craig Gardner
10 Matt Phillips
11 Chris Brunt
14 James McClean
19 Callum McManaman
24 Darren Fletcher
45 Jonathan Leko
47 Sam Field

Hyökkääjät

9 José Salomón Rondón
17 Rickie Lambert
18 Saido Berahino

Manageri

Tony Pulis