Itälontoolaisseura on muutoksen keskellä. Tähän asti muutos on aiheuttanut lähes pelkästään positiivisia väreitä, kun suosittu uusi manageri Slaven Bilic sai joukkueensa lentoon viime kaudella. Muutto Lontoon olympiastadionille antaa vihiä seuran alkuaskeleista yhdeksi Lontoon suurista. Toisaalta pienehköt muutokset pelaajaringissä ja osan identiteetistä menetettyään seura on herkkä takaiskuille.

Viime kausi

Erinomainen. West Hamille tuli heikompia jaksoja, mutta erityisesti loppukaudella Dimitri Payetin ja Mark Noblen johdolla Irons viihdytti katsojia. Sijouttuminen seitsemänneksi ilahdutti varmasti myös rahojaan säästelleitä omistajia David Sullivania ja David Goldia

West Ham luotti organisoituun puolustukseensa sekä hyökkäyspelaamisessa yksilöiden (lue Payet, Enner Valencia ja Manuel Lanzini) suorituksiin, tai raakaan kaksinkamppailuvoimaan (lue Andy Carroll). Vanhalla Upton Parkilla joukkueen oli helppo saada kompakti pakettinsa pelaamaan yhteen toimivasti. Ryhmä on taidon lisäksi täynnä voimakkaita ja jouksuvoimaisia pelaajia, kuten Cheikhou Kouyaté. Isolla olympiastadionilla voi olla vaikeampaa.

Pelaajasiirrot – lähteneet

James Tomkins (Crystal Palace)

Hieman erikoinen myynti paikallisvastustajaan, sillä 27-vuotias West Hamin kasvatti on ollut hyvä rotaatio- ja jopa avauksen pelaaja. Toki 14,5 miljoonaa euroa on sievoinen summa Tomkinsista.

Alex Song (laina päättyi)

/>

Senegalilainen ei onnistunut enää toisella lainapestillään Barcelonasta. Ehkä jotain kertoo Kouyaten ja Noblen onnistumisista, että Song jäi nuolemaan näppejään West Hamissa. 28-vuotiaan matka jatkuu Rubin Kazaniin.

Victor Moses (laina päättyi)

Chelseasta suuntaan jos toiseen lainailtu tuulennopea nigerialainen ei onnistunut West Hamissa haluamallaan tavalla. Hajanaisten peliminuuttien lisäksi tehottomuus vaivasi Mosesin otteita. Vain yksi maali 21 ottelussa.

Emmanuel Emenike (laina päättyi)

Fenerbachesta lainattu FIFA-pelissä nopeudellaan pysäyttämätön nigerialainen ei päässyt West Hamissa vastustajilta karkuun. Emenike ei osunut kertaakaan oltuaan kentällä 16 pelissä.

Lisäksi vuodesta 2011 asti Hammersia edustaneen Joey O’Brianin sopimusta ei jatkettu. Elliot Lee myytiin Barnsleyn ja Jordan Brown Hannoveriin.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Andre Ayew (Swansea)

26-vuotias sähäkkä laituri tottui pelaamaan Payetin kanssa Marseillessa. Ghanalainen pelasi hyvän kauden Swanseassa ja siirtyi West Hamiin seuran siirtoennätyksellä, noin 24 miljoonalla eurolla. Monipuolinen pelaaja tuo kaivattua laajuutta Hammersin hyökkäyspeliin.

Håvard Nordtveit (Mönchengladbach)

Norjalainen puolustava keskikenttäpelaaja saapui Saksasta vahvistamaan puolustuslinjan suojelua. 188-senttinen pallonriistäjä ei kelvannut Arsenalille nuoruusiällään, vaan jätti lontoolaiset vuonna 2010.

Sofiane Feghouli (Valencia)

Pitkään Valenciassa viihtynyt algerialainen oli mielenkiintoinen kaappaus West Hamilta. Oikealla laidalla viihtyvä algerialainen on taitava haastaja sekä keskittäjä. 26-vuotiaalla voi olla vielä parhaat vuodet edessä, joten kilpailu hyökkäävistä pelipaikoista kiristyy.

West Ham kiinnitti ranskalaisen Arthur Masuakan Olympiakosista ja lainasi laituri Gökhan Tören Besiktasista. Myös hyökkääjät Toni Martinez ja Ashley Fletcher saapuivat Valenciasta sekä Manchester Unitedista.

Joukkueen vahvuus

Kannattajat vastustivat pitkän pallon pelaamiseen turvautunutta Sam Allardycea. Slaven Bilicin joukkue pelaa enemmän nurmen pinnassa, mutta pallonhallintajoukkue se ei ole. Irons on vahvimmillaan nopeissa vastahyökkäyksissä, kun vahvat laitaetenijät pelaavat laidoillaan hyvin yhteen. Payet pystyy tärkeillä hetkillä pitämään palloa pitkiä aikoja hallussaan, jotta muu joukkue ehtii mukaan nopeisiin hyökkäyksiin.

Hammers on myös vaarallinen erikoistilanteissa. Payetin suorat vapaapotkut ovar sarjan parhaita ja keskityspalloissa joukkueella on nostaa ylös pitkä liuta järkälemäisiä pääpelaajia.

Joukkueen heikkous

Muutto olympiastadionille ei ole välttämättä West Hamin pelitavalle hyvä asia. Puolustaessaan joukkueelle tulee lisämetrejä, kun se joutuu tekemään töitä enemmän pysty- ja poikittaissuunnassa isolla nurmimatolla. Puolustuslinja ei ole kovin laadukas tai leveä kiivaaseen ottelutahtiin. Eurooppa-liigaan lohkovaiheeseen pääsy toisi joukkueelle rutkasti lisäpelejä torstai-illoille, mikä ei ole ollut historian saatossa hyvä asia keskisuurille seuroille. Myös Bilicin tuoma uutuudenviehätys on osaltaan ohi.

Valmennus

Slaven Bilic vaikuttaa olevan pidetty manageri koko Englannissa. Nöyrä, rehellinen ja kovan uurastajan maineessa oleva kroatialainen näyttää asenteeltaan brittiläiselle luonteelle sopivalta managerilta. Matalalla äänellä, hitaasti puhuva Bilic kuulostaa mediassa välillä jopa tylsältä, mutta samalla hänestä huomaa, miten aivot raksuttavat täysillä, kun hän puhuu seuraavista siirroistaan. West Ham -pipo yhditettynä pukuun on omanlainen tavaramerkki.

Tärkein pelaaja

Dimitri Payet kohtaa kauden alkaessa huikeat odotukset. Nousujohteisen kauden päätteeksi ranskalainen pelasi EM-kisat nappiin, joten hänen taikatemppujaan odotetaan West Hamin fanipäädyssä kiimaisesti. Payet edustaa taituruudellaan juuri sitä kauneutta, jonka seuran kannattajat yhdistävät seuran historiaan.

Vasemmalla laidalla tai linjojen välissä ovelasti liikkuva Payet merkataan kaudella entistä tarkemmin, minkä pitäisi tehdä myös muille pelaajille tilaa. Payet rakastaa palloa ja jos hän avaa kautensa kuten sen lopetti, ovat West Hamin mahdollisuudet huomattavasti korkeammalla.

Arvio

Seitsemännestä sijasta on vaikea parantaa. West Ham elää murrosvaiheessa, joten kauden alku on erityisen tärkeä. Lontoon olympiastadionilla tunnelma ei tule olemaan totutun kiihkeä, koska iso stadion luo yksinkertaisesti oman hurmionsa. 60 000 ihmisen pettynyt huokailu kuulostaa pahalta kentälle ja Ironsin olisi onnistuttava saamaan yleisö heti taakseen viihdyttävillä otteilla. West Hamilla on mahdollisuus suuruuteen, mutta todennäköisesti sen on kehityttävä rauhallisesti.

Sijoitus 10 joukkoon luulisi olevan hyväksyttävää, mutta lipuminen taulukon huonommalle puolelle on mahdollista.

Kokoonpano

Maalivahdit

13 Adrían
1 Darren Randolph
34 Raphael Spiegel

Puolustajat

2 Winston Reid
21 Angelo Ogbonna
35 Reece Oxford
19 James Collins
25 Doneil Henry
3 Aaron Cresswell
22 Sam Byram
Arthur Masuaku
Reece Burke

Keskikenttäpelaajat

8 Cheikhou Kouyaté
4 Håvard Nordtveit
14 Pedro Obiang
16 Mark Noble
10 Manuel Lanzini
27 Dimitri Payet
7 Sofiane Feghouli
17 Gökhan Töre
30 Michail Antonio
Diego Poyet

Hyökkääjät

15 Diafra Sakho
9 Andy Carroll
11 Enner Valencia
Andre Ayew
Ashley Fletcher

Manageri

Slaven Bilic