Valioliigan seitsemännellä kierroksella asiaan mennään jo perjantai-iltana, ja maanantai-iltana on syytä keksiä muuta tekemistä jalkapallon sijaan. Kierros on nimittäin viimeinen ennen maaottelutaukoa.

Prologin esittävät perjantaina hyvävireiset Everton ja Crystal Palace, mutta kunnolla vauhtiin päästään lauantaina. Koko kierroksen odotetuin ottelu on kuitenkin sunnuntai-iltapäivänä pelattava kärkiottelu Tottenhamin ja Manchester Cityn välillä.

Sarjataulukon kakkospaikka tarjolla belgialaiskärkien kohtaamisessa

Perjantai-illan ottelussa kohtaavat vahvasti kautensa aloittaneet Everton ja Crystal Palace. Everton koki viime viikonloppuna Bournemouthia vastaan Ronald Koemanin valmennuskauden ensimmäisen tappionsa, mutta palaamalla nyt voiton makuun se nousisi ainakin hetkeksi sarjataulukon kakkospaikalle. Samalla se sivuaisi kaikkien aikojen parasta kauden aloitustaan seitsemän ottelun jälkeen.

Helppo Evertonin urakasta ei ole tulossa, sillä kolme viimeistä otteluaan voittanut Crystal Palace on viihtynyt vuosien saatossa erinomaisesti Goodison Parkilla. Kolmesta edellisestä vierailustaan sillä on kaksi voittoa ja yksi tasapeli.

Maaleja voidaan odottaa etenkin joukkueiden belgialaishyökkääjiltä. Evertonin Romelu Lukaku on osunut kolmesti viimeisessä neljässä pelissä Crystal Palacea vastaan ja vieraiden Christian Benteke on puolestaan tehnyt neljä maalia viimeisessä viidessä ottelussa Evertonia vastaan. Hyvin kautensa aloittanut Evertonin Yannick Bolasie kohtaa nyt ensi kertaa viime kauden joukkueensa Crystal Palacen. Parhaalla kokoonpanollaan Everton ei otteluun pääse, sillä sivussa ovat loukkaantumisten takia Leighton Baines ja James McCarthy. Wilfried Zaha on sen sijaan tervehtynyt.

NORWICH, ENGLAND - DECEMBER 12: Romelu Lukaku of Everton celebrates scoring his team's first goal during the Barclays Premier League match between Norwich City and Everton at Carrow Road on December 12, 2015 in Norwich, United Kingdom. (Photo by Stephen Pond/Getty Images)
NORWICH, ENGLAND – DECEMBER 12: Romelu Lukaku of Everton celebrates scoring his team’s first goal during the Barclays Premier League match between Norwich City and Everton at Carrow Road on December 12, 2015 in Norwich, United Kingdom. (Photo by Stephen Pond/Getty Images)

Jatkuvatko Liverpoolin maalijuhlat?

Liverpool on takonut viimeisessä kolmessa sarjapelissään huikeat 11 maalia, ja on ollut koko liigan tehokkain joukkue Jürgen Kloppin saavuttua seuraan vajaa vuosi sitten. Viime keväänä Liverpool hävisi vastaavan kohtaamisen Swanseassa 1-3, mutta nyt kaikki muu kuin vierasvoitto olisi suuri yllätys. Klopp haikailee varmasti kuitenkin lääkkeitä puolustuksen tilkkimiseen, sillä Liverpool ei ole pitänyt nollaa kahdeksaan liigaotteluun. Edellinen nollapeli vieraskentällä on niinkin kaukana kuin viime helmikuussa.

Liverpool saa sairastuvalta takaisin Dejan Lovrenin, mutta Divock Origin pelikunto on kysymysmerkki. Voitto nostaisi punapaidat sarjan kakkospaikalle, mutta Swansealle tappio voisi maksaa manageri Francesco Guidolinin työpaikan. Swansean alkukausi alkaa olla ennätyksellisen kehno, ja se roikkuukin vain hikisesti putoamisviivan yläpuolella.

Ensimmäiset valmentajapotkut tilauksessa

Italialainen Guidolin on vain yksi monista managereista, joiden työpaikka on vaakalaudalla maaottelutauon lähestyessä. David Moyesin, Slaven Bilicin ja Mark Hughesin asemat ovat vielä huomattavasti tukalammat. On aika panna vedot sisään, hyvät naiset ja herrat.

Sunderlandia valmentava Moyes kuulostaa jatkuvasti epätoivoisemmalta joukkueensa räpellyksen kanssa, ja avausvoitto lauantaina olisi managerin ja joukkueen kannalta elintärkeä. Vastaansa jumbosijaa pitävä Sunderland saa keskikastin West Bromwichin.

Everton v Manchester United - Premier League

Kroatialainen Bilic tietää aivan yhtä hyvin, miltä jatkuva häviäminen tuntuu. West Hamin kauden alku on ollut ennätyksellisen huono, ja lisäksi joukkuetta ovat riepotelleet jutut pelaajien juopotteluillasta ja kritiikki uutta stadionia kohtaan. Loukkaantumisrintamallakin sakkaa, sillä sivussa ovat Havard Nordtveit, Aaron Cresswell, Andy Carroll, Andre Ayew ja Diafra Sakho. Toisaalta taas tätä parempaa tilaisuutta kurssin kääntämiseen West Ham tuskin saa, sillä kolme viimeistä peliään sarjassa hävinnyt Middlesbrough on ollut historian saatossa West Hamille lähes pisteautomaatti.

Stoke on Sunderlandin ohella toinen joukkue, jonka voittosarake näyttää yhä nollaa. Mark Hughesille tappio lienee kuitenkin hieman ”sallitumpi”, sillä sen haasteena on vierailla sunnuntaina Old Traffordilla. Vaikka Unitedinkin peli on viime aikoina hieman tökkinyt, se voitti puolivaloillakin ukrainalaisen Zorya Luhanskin Eurooppa-liigassa. Manchesterissa odotetaan jännityksellä, palaako kapteeni Wayne Rooney vaihteeksi avaukseen.

Pysäyttääkö Tottenham Manchester Cityn?

Sunnuntai-iltapäivänä päästetään vauhtiin Valioliigan hyvävireisimmät joukkueet. Sarjakakkonen Tottenham yrittää aiheuttaa Manchester Citylle kauden ensimmäisen pistemenetyksen tai jopa tappion. Cityn meno on ollut sekä seurahistoriaan että manageri Pep Guardiolan henkilökohtaiseen historiaan peilattuna jota kuinkin ennätyksellisen hyvää. Joukkueen kuolevaisuus tuli kuitenkin todistettua viikolla Skotlannissa, kun Celtic pakotti Cityn 3-3 -tasapeliin Mestarien liigassa.

Kevin de Bruynen korvaaminen on helpommin sanottu kuin tehty, ja Tottenham on ollut alkukauden aikana erinomaisessa iskussa. Kotijoukkueeltakin on toki Harry Kane poissa, mutta eteläkorealainen ilopilleri Heung-Min Son on vastannut toistaiseksi hienosti huutoon nostaen Spursin myös taisteluun Mestarien liigan jatkopaikasta. Edessä lienee Manchester Cityn alkukauden tähän mennessä kovin haaste.

Kierros päättyy viidettä peräkkäistä voittoaan hakevan Arsenalin vierailuun Burnleyn kotistadionilla. Tykkimiehet haluavat varmasti ojentaa uskolliselle managerilleen hienon lahjan, jottei tämä harkitsisikaan Englannin maajoukkuepestiä. Kolme sarjapistettä lienee Arsene Wengerille kultakelloa sopivampi kiitos 20 vuodesta Arsenalin käskynhaltijana.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 21: Arsene Wenger, manager of Arsenal gives instructions during the Barclays Premier League match between Arsenal and Manchester City at Emirates Stadium on December 21, 2015 in London, England. (Photo by Clive Rose/Getty Images)
LONDON, ENGLAND – DECEMBER 21: Arsene Wenger, manager of Arsenal gives instructions during the Barclays Premier League match between Arsenal and Manchester City at Emirates Stadium on December 21, 2015 in London, England. (Photo by Clive Rose/Getty Images)

Alkamisajat (Suomen aikaa)

Perjantai

Everton-Crystal Palace klo 22:00 (Viasat ja Viaplay)

Lauantai

Swansea-Liverpool klo 14:30 (Viasat ja Viaplay)
Hull-Chelsea klo 17:00 (Viasat ja Viaplay)
Sunderland-West Bromwich klo 17:00
Watford-Bournemouth klo 17:00
West Ham-Middlesbrough klo 17:00

Sunnuntai

Manchester United-Stoke klo 14:00 (Viasat ja Viaplay)
Leicester-Southampton klo 16:15
Tottenham-Manchester City klo 16:15 (Viasat ja Viaplay)
Burnley-Arsenal klo 18:30 (Viasat ja Viaplay)

Otteluiden kertoimet (Mr Green)

Everton-Crystal Palace 1,72 – 3,90 – 5,35

Lauantai

Swansea-Liverpool 8,25 – 4,85 – 1,44
Hull-Chelsea 7,25 – 4,60 – 1,50
Sunderland-West Bromwich 2,50 – 3,20 – 3,20
Watford-Bournemouth 2,40 – 3,30 – 3,30
West Ham-Middlesbrough 2,27 – 3,45 – 3,40

Sunnuntai

Manchester United-Stoke 1,33 – 5,50 – 11,00
Leicester-Southampton 2,22 – 3,35 – 3,65
Tottenham-Manchester 3,15 – 3,55 – 2,35
Burnley-Arsenal 10,00 – 5,15 – 1,37